Jocuri de culise la operațiunea anticorupție de la aeroport! Se urmărește a fi soc din cărți Igor Talmazan

03 Apr. 2024, 13:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2024, 13:54 // Actual //  bani.md

Sorin Stati, fost angajat MoldAtsa a explicat dedesubturile operațiunii CNA de la Aeroportul Chișinău, din data de 1 aprilie, în care sunt vizați mai mulți angajați vamali, printre  care și copii a trei deputați. Este vorba de Diana Cazacu, Radu Mudreac și Gheorghe Brașovschi

„Acum doi ani Diana Cazacu, fiica deputatei PAS Victoria Cazacu, fiind angajata la SIS în secția care se ocupa cu filarea și alte măsuri speciale de investigație, a depus un denunț la PCCOCS pe faptul hărțuirii sexuale înfăptuite de către Vitalie OJOG, șeful pe atunci al Direcției Generale Contrainformații (contra-spionaj). În rezultat, dosarul a fost mușamalizat, iar Diana Cazacu a fost impusă să se concedieze”, scrie Sorin Stati, într-un mesaj pe Facebook.

Potrivit lui, Acum, Vitalie Oojog, fiind șeful Direcției Economice, având competența de a monitoriza activitatea Serviciului Vamal, împreună cu colegul său de facultate de la Academia FSB, Alexandru Savca, actualul vice-director CNA, ambii fiind discipolii lui Artur Gumeniuc, generalul SIS al lui Igor DODON și membri fideli ai echipei acestuia, au reușit să se răzbune pe fosta denunțătoare.

Stati afirmă că așa numita operațiune ar fi fost coordonată cu președintele parlamentului Igor Grosu, scopul final fiind înlăturarea de la conducerea Serviciului Vamal al șefului actual Igor Talmazan și plasarea în această funcție a unei persoane docile, care să asigure înfăptuirea schemelor de proporții, sub monitorizarea sefilor corupti de la SIS, care au realizat aceasta activitate si sub conducerea lui Gumeniuc și Dodon.

„Vitalie Ojog, pe atunci șeful Direcției Generale Contrainformații (contra-spionaj), este unul din puținii colaboratori ai Serviciului de Informație și Securitate care a absolvit Academia FSB din Moscova și nu doar câteva luni de cursuri, ci întreaga perioadă de cinci ani de studii superioare, care răspândea intens informația că este șeful contra-spionajului la PAS, motivând că are susținere serioasă din partea unor persoane importante din cadrul SRI, fiind de fapt discipolul lui Artur Gumeniuc, persoana de încredere a lui Dodon, răsplătită cu gradul de general”, mai scrie fostul angajat MoldAtsa.

Stati afirmă că nu îi ia apărarea Dianei Cazacu, care fiind fosta angajată SIS cu experiență în filare, urma sa fie mult mai prudentă la executarea indicațiilor șefilor săi de la Vamă, și „nu-l apar nici pe Talmazan care în opinia mea este un bludnic și un incompetent, doar relatez faptele despre luptele interne din secta PAS, înfăptuite de clanurile rivale care se bat pentru a controla Vama, mai bine zis schemele profitabile puse pe rol încă din timpurile lui Vlad Plahotniuc și Dodon, care nu au fost stopate și documentate în perioada “vremurilor bune”, conchide fostul angajat MoldAtsa.

BANI.MD i-a contactat pe toți cei vizați, însă până la publicarea știrii nici unul dintre ei nu au răspuns pentru a veni cu o reacție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Apr. 2025, 09:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
23 Apr. 2025, 09:42 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Dolarul american a coborât la aproape 17 lei, iar economistul Stas Madan consideră că această evoluție confirmă inspirația unei decizii-cheie luate la începutul anului de către Banca Națională a Moldovei (BNM): stabilirea monedei euro drept referință pentru cursul oficial al leului moldovenesc, în locul dolarului.

„Este una dintre cele mai inspirate decizii de politică economică din ultimii ani”, afirmă Madan, subliniind că această mutare a redus volatilitatea cursului de schimb și a adus mai multă predictibilitate pentru firme și populație. Având în vedere că 60–70% din comerțul și remitențele Republicii Moldova sunt în euro, noua abordare reflectă realitatea economică a țării.

Totodată, modificarea a avut un impact pozitiv asupra structurii rezervelor valutare ale statului. Dacă la începutul anului 2024 dolarul deținea o pondere dominantă de 64%, comparativ cu 33% pentru euro, la sfârșitul lunii februarie 2025 raportul s-a inversat pentru prima dată în istoria țării: euro a devenit moneda principală din rezerve, cu o pondere de 50,1%, iar dolarul a coborât la 47,9%.

„Această rebalansare a redus semnificativ vulnerabilitatea rezervelor valutare la fluctuațiile de pe piața internațională și a permis menținerea stabilității financiare chiar și în contextul unui dolar tot mai volatil”, a adăugat economistul.

 

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009