Joe Biden refuză să trimită în Ucraina sisteme de rachete care pot face Rusia praf

31 Mai 2022, 14:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Mai 2022, 14:37 // Actual //  bani.md

Preşedintele Joe Biden a declarat luni că Statele Unite refuză să trimită Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune care pot lovi teritoriul Rusiei, a informat Reuters.

„Nu vom trimite în Ucraina sisteme de rachete care pot lovi în Rusia”, a spus Biden reporterului Reuters Steve Holland.

Biden nu a explicat ce sisteme specifice de rachete cu rază lungă de acţiune au exclus Statele Unite de pe liste de ajutor. Ucraina a spus că armele cu rază lungă de acţiune sunt cea mai urgentă cerere a aliaţilor.

Casa Albă nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea Insider.

Mai multe rapoarte de săptămâna trecută au detaliat că SUA se pregătesc să aprobe transferul lansatoarelor de rachete MLRS în Ucraina, care au o rază de acţiune maximă de peste 180 de mile.

Răspunsul lui Biden a lăsat neclar dacă un astfel de transfer ar putea avea loc.

În cadrul summitului liderilor G7 de la începutul acestei luni, preşedintele Volodimir Zelenski a cerut din partea Occidentului două tipuri specifice de arme cu rază lungă.

„Ucraina trebuie să primească toate armele şi toate echipamentele de apărare care vor permite înfrângerea tiraniei – în special sistemele de rachete cu lansare multiplă M142 HIMARS şi M270 MLRS”, a declarat preşedintele Ucrainei.

SUA au o gamă largă de sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune, inclusiv MGM-140 ATACMS, care operează cu o rachetă cu raza de acţiune de 190 de mile.

Săptămâna trecută, armata ucraineană a declarat că are nevoie „imediat” de arme „MLRS în stil NATO” pentru a combate avansurile Rusiei.

SUA încearcă să lase o amprentă cât se poate de mică în procesul de ajutorare a Ucraina în războiul cu Rusia, pentru a nu genera un potenţial conflict direct cu preşedintele Vladimir Putin.

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei şi fost preşedinte rus, a scris luni pe Telegram, sugerând că Biden a refuzat trimiterea armelor cu rază lungă de acţiune, deoarece ştia că gestul în cauză va impinge Rusia să lanseze un contraatac asupra SUA.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:10 // Actual //  Ursu Victor

Tariful de 31% impus de administrația Trump exporturilor moldovenești în SUA a stârnit reacții în spațiul public, inclusiv acuzații la adresa diplomației moldovenești. Însă economistul Stas Madan demontează aceste teorii și explică mecanismul din spatele deciziei Washingtonului: o formulă matematică automată, nu negocieri sau sancțiuni politice.

„Am văzut afirmații de genul «moldovenii sunt varză la negocieri», dar realitatea este că tarifele impuse de SUA au fost calculate după aceeași metodologie pentru toate cele 183 de țări afectate. Nu au nicio legătură cu relațiile bilaterale”, afirmă Madan.

Potrivit economistului, Donald Trump a aplicat o formulă simplă bazată pe deficitul comercial al SUA cu fiecare țară în parte, raportat la valoarea importurilor din acea țară. În cazul Moldovei, din perspectiva SUA, în 2024: SUA a exportat bunuri în valoare de 53,6 milioane USD către Moldova, și a importat bunuri în valoare de 142 milioane USD din Moldova.

Acest lucru înseamnă un deficit comercial de 88,4 milioane USD pentru SUA față de Republica Moldova. Formula aplicată: (88,4 / 142) × 100 = 62%, apoi împărțit la 2 → tarif aplicat: 31%.

„Aceeași formulă a fost folosită pentru toate țările – de exemplu, Uniunea Europeană are un tarif de 20%, rezultat dintr-un deficit comercial de 39% împărțit la doi”, explică Madan.

Diferențele apar din modul în care se raportează statisticile comerciale: Exporturile sunt calculate în regim FOB (Free on Board), adică valoarea la ieșirea din țară, importurile sunt calculate în regim CIF (Cost, Insurance, and Freight), adică valoarea la intrarea în țara de destinație, incluzând transportul și asigurarea.

„Din cauza distanței mari, costurile de transport și logistică cresc valoarea bunurilor în statistica SUA, ceea ce explică de ce acolo importurile din Moldova apar mai mari decât exporturile noastre”, adaugă Madan.

Deci, tariful de 31% aplicat Republicii Moldova nu are legătură cu politica externă, ci este rezultatul unei formule automate bazate pe balanța comercială negativă a SUA. Potrivit lui Stas Madan, acuzațiile privind lipsa de competență diplomatică sunt nejustificate în acest caz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ