Kim Jong-un a trimis mai mulți hackeri la furt de criptomonede pentru a-și finanța programul de înarmare

28 Mai 2023, 07:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2023, 07:06 // Actual //  bani.md

Coreea de Nord își intensifică eforturile de a trimite lucrători IT în străinătate, deoarece țara se bazează tot mai mult pe atacuri cibernetice și alte infracțiuni online pentru a-și finanța programele de înarmare, au afirmat oficialii din SUA și Coreea de Sud, relatează Bloomberg.

„Aceasta este o industrie în creștere, deoarece vedem că Phenianul poate deschide granițele, poate trimite lucrători suplimentari în toate părțile ale lumii pentru profit. Credem că situația se deteriorează în mod activ”, a declarat Jung Park, reprezentantul special adjunct al SUA pentru Coreea de Nord.

Săptămâna aceasta, Departamentul Trezoreriei al SUA a impus sancțiuni asupra a patru organizații legate de serviciile militare și de informații ale Coreei de Nord, precum și unui cetățean nord-coreean care locuiește în orașul rus Vladivostok și a primit plăți în criptomonede de la lucrătorii din domeniul tehnologiei nord-coreeni.

Phenianul, forțat să schimbe tactica

Phenianul, forțat să schimbe tactica ca răspuns la programele de sancțiuni care vizează eforturile sale de dezvoltare a armelor nucleare, se bazează din ce în ce mai mult pe mii de programatori nord-coreeni trimiși în străinătate, mai ales în China și Rusia, înainte ca regimul să-și închidă granițele în timpul pandemiei de COVID -19, potrivit informațiilor SUA și Coreea de Sud.

Acești lucrători pot câștiga până la 300.000 de dolari pe an lucrând în străinătate – adesea de la distanță prin platforme independente cu identități false sau furate – și pot facilita atacurile cibernetice și furtul de criptomonede, care au ajutat Coreea de Nord să câștige aproximativ 1,7 miliarde de dolari în 2022.

Eforturile SUA de a impune sancțiuni Coreei de Nord nu au oprit programul de arme al liderului nord-coreean Kim Jong-un. Anul trecut, țara a lansat peste 70 de rachete balistice.

Unul dintre principalele motive pentru care Coreea de Nord poate continua să dezvolte arme este că China și Rusia încă protejează RPDC în Consiliul de Securitate al ONU și, de asemenea, găzduiesc un număr mare de lucrători IT străini care caută venituri mai mari, a spus Park, adăugând că Beijingul ar trebui să-și folosească pârghia pentru a face presiuni asupra Phenianului.

„Va fi extrem de dificil să influențezi comportamentul Coreei de Nord dacă Rusia și China continuă să o protejeze de condamnarea internațională a activităților sale de dezvoltare a rachetelor balistice și a armelor nucleare”, a spus Park.

În timp ce Coreea de Nord a trimis și muncitori să lucreze în sectoare precum construcțiile. Guvernul lui Kim Jong-un consideră furtul de criptomonede și veniturile din IT ca o „nouă frontieră”, potrivit Lee Jung-il, directorul general al programului nuclear al Coreei de Nord, din Ministerul de Externe al Coreei de Sud.

„De când și-au închis granița și au pierdut alte surse de venit, se concentrează din ce în ce mai mult pe a face bani în spațiul cibernetic și, pe măsură ce piața criptomonedelor crește, găsesc tot mai multe vulnerabilități în acest sector”, a explicat Lee.

Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia și-au exprimat îngrijorarea profundă cu privire la activitățile cibernetice rău intenționate ale Coreei de Nord care vizează sprijinirea programelor sale de arme.

Criptomonedele furate de hackerii nord-coreeni a fost o sursă cheie de finanțare pentru programele de arme sancționate ale Coreei de Nord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Iun. 2025, 10:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Iun. 2025, 10:09 // Actual //  Ursu Victor

Secretara de stat în cadrul Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, a tras un semnal de alarmă în privința stării critice a securității cibernetice din sectorul energetic, în cadrul evenimentului Energy Moldova Forum, desfășurat astăzi la Chișinău. Participând la panelul „Securitatea cibernetică în sectorul energetic al Republicii Moldova – Evaluarea situației actuale și consolidarea rezilienței”, Pereteatcu a avertizat că „securitatea cibernetică nu mai este o opțiune, ci o obligație”.

Potrivit oficialei, peste 70% din infrastructura energetică a țării funcționează pe sisteme învechite, iar majoritatea, inclusiv sistemele SCADA, au fost implementate fără a ține cont de riscurile cibernetice moderne. Mai grav, doar 10% din infrastructura critică este în prezent monitorizată în timp real. „Zburăm în orb. Iar atacatorii știu asta”, a declarat Pereteatcu.

Aceasta a menționat și lipsa convergenței între tehnologiile operaționale (OT) și cele informaționale (IT), vulnerabilitățile din lanțul de aprovizionare, precum și riscurile umane cauzate de instruirea deficitară a personalului. „Doar anul trecut am avut trei incidente cibernetice majore în sectorul energetic, care ar fi putut fi prevenite. Însă și mai grav este ceea ce nu știm, pentru că numărul real al incidentelor minore rămâne necunoscut în lipsa unei monitorizări eficiente”, a spus ea.

Ca răspuns, Ministerul Energiei lansează un amplu Program de Transformare Digitală a Sectorului Energetic, cu o componentă esențială dedicată securității cibernetice. Bugetul programului depășește 200 milioane de lei, echivalentul a 21% din totalul investițiilor planificate.

Printre obiectivele asumate se numără crearea unui Centru de Securitate Cibernetică pentru Sectorul Energetic până la sfârșitul anului 2026, monitorizarea în timp real a 100% din infrastructura critică, certificarea ISO 27001 pentru toți operatorii importanți, conformitatea cu Directiva europeană NIS2, formarea a peste 5.000 de specialiști până în 2030 și campanii de informare pentru 80% dintre consumatori.

„Prin acest program, facem o schimbare radicală. Trecem de la o abordare reactivă la una proactivă, de la fragilitate la reziliență. Vrem ca, până în 2030, Moldova să devină un lider regional în domeniul securității cibernetice energetice”, a concluzionat Cristina Pereteatcu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO