VIDEO Moment penibil pentru Erdogan, în ultima zi de campanie electorală: a adormit în timpul unui interviu live

28 Mai 2023, 06:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2023, 06:54 // Actual //  Lupu Eduard
Președintele turc, Recep Erdogan, a adormit în timp ce acorda un interviu FOTO captură video Twitter

Președintele turc, Recep Erdogan, a adormit în timp ce acorda un interviu.

Acesta era întrebat despre alegerile din 28 mai, al doilea tur de scrutin în care Ergodan încearcă să obțină un nou mandat de președinte, iar în acel moment, a închis ochii, potrivit voxnews.com.

Nu este prima dată când Erdogan adoarme și, deși s-a spus de mai multe ori că președintele este bolnav, acest lucru nu a fost confirmat oficial de către biroul de presă al președinției.

Erdogan s-a confruntat cu probleme de sănătate și pe parcursul campaniei electorale.

„Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a adormit pentru scurt timp în timpul unui interviu la televizor în direct”, se arată în postările de pe rețelele sociale.

Preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan i-a îndemnat sâmbătă pe turci să iasă la vot, duminică, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, în care-l înfruntă pe Kemal Kilicdaroglu, care le-a cerut alegătorilor să scoată Turcia din ”groapa întunecată” a celor 20 de ani ai regimului rivalului său, relatează Reuters.

Opoziţia a prezentat alegerile prezidenţiale şi legislative turce din această lună drept cea mai bună şansă de a-l îndepărta de la putere pe Erdogan şi de a anula schimbări profunde pe care aceta le-a operat în ţară, în contextul în care popularitatea i-a fost afectată de criza scumpirii traiului.

Cei doi candidaţi au încercat să atragă cei opt milioane de alegătoiri care nu s-au prezentat la urne în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Primul tur a avut loc la 14 mai, iar Erdogan a obţinut un avans în faţa lui Kilicdaroglu. Partidul lui Erdogan a obţinut atunci, în alegerile parlamentare, o majoritate.

Erdogan şi-a îndemnat sâmbătă susţinătorii, la un miting în cartierul Beykoz, la Istanbul, să iasă în număr mare la vot.

”Mergem la urne mâine? Votăm dimineaţa devreme? Nu vom pierde pe nimeni care a votat în primul tur”, a declarat el.

Mulţimea i-a răspuns entuziastă ”da”.

”Îi vom încuraja pe cei care nu au putut să (să voteze în primul tur). Vom termina treaba pe care am lăsat-o neterminată la 14 mai, printr-o majoritate zdrobitoare, sperând că mâine diferenţa va fi şi mai mare?”, a mai întrebat el.

Kemal Kilicdaroglu, susţinut de o alianţă de şase partide din opoziţie, a declarat, la rândul său, că oricine iubeşte Turcia trebuie să voteze.

”Dacă vrem cu adevărat, vom ieşi cu toţii din această groapă întunecată”, a scris el într-un mesaj postat pe Twitter.

”Mă adresez tuturor, indiferent ce opinii sau stil de viaţă au. Aceasta este ultima ieşire. Oricine îşi iubeşte ţara trebuie să se prezinte la urne!”, îndeamnă el.

Erdogan a obţinut 49,5% dintre voturile exprimate în primul tur, iar Kilicdaroglu 44.9%.

Erdogan a primit un impuls săptămâna aceasta, prin susţinerea lui Sinan Ogan, candidatul naţionaliştilor în primul tur, care a obţinut 5,2% dintre voturile exprimate.

Kilicdaroglu, preşedintele CHP, cel mai important partid de opoziţie din Turcia, a obţinut, la rândul său, susţinerea Partiduljui Victoria (antimigraţie).

O victorie a lui Erdogan ar consolida regimul celui care a transformat Turcia, prin remodelarea statului laic, fondat în urmă cu 100 de ani, să corespundă viziunii sale pioase, şi prin acapararea puterii, denunţată de criticii săi drept un marş către autocraţie.

Potrivit autorităţii electorale turce (YSK), prezenţa la urne în primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost de peste 87%, inclusiv diaspora.

Secţiile de votare se deschid duminică, la ora locală 8.00, şi se închid la ora locală 17.00 (şi ora României).

Peste 60 de milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău