Kremlinul, scos din minți de enclava transnistreană! Sturza: Gaz va fi. Moscova nu va risca să înghețe Tiraspolul

08 Aug. 2022, 17:39
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
08 Aug. 2022, 17:39 // Slider //  Lupu Eduard

Fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza, într-o postare pe Facebok, susține că pe moldoveni, în prezent, îi interesează războiul și gazul.

„Moldova nu va fi implicată în războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei. Rușii nu au cum să ajungă la Odesa. De acesta au grijă ucrainenii și partenerii din Occident. Nici guvernul de la Chișinău nu dă semne de implicare. Declarațiile și acțiunile sunt destul de precaute și moderate. Tiraspolul este „priponit” de o grupare militară ucraineană de circa 10 mii de oameni gata de acțiune. Nici în Vest nu stau cu mâinile-n sân. „În caz de… o graniță va fi închisă, alta deschisă”, am încheiat citatul. Rușii știu”, susține Sturza.

Referindu-se la gaz, potrivit lui, „paradoxal, dar sunt șanse ca iarna viitoare să fie pentru moldoveni mai ușoară decât cea trecută”.

„În primul rând, Moldova va avea gaz. Întreruperea livrării gazului de către ruși este puțin probabilă. Asta ar însemna să înghețe la propriu Transnistria, lăsând-o fără gaz și curent, dar și fără un venit constant. Prețul (conform contractului curent) va fi mai jos. De „vină” este formula mult criticată de unii. În perioada de iarnă, începând din noiembrie, parametrii se inversează – 70% din mixt reprezintă prețul la petrol și 30% la gaz pe piețele internaționale. Luând în vedere faptul că prețul la petrol a scăzut în ultima perioadă constant și va mai scădea, putem să ne așteptăm la o scădere a prețului la gaz pentru Moldova de 40-50%”, afirmă fostul premier.

În ceea ce privește prețul energiei electrice, omul de afaceri spune că va fi constant, poate ușor în scădere. Oricum este la jumătate față de cel din România. Prețul la carburanți scade și este cel mai jos din regiune.

„Prețurile la materiile prime de bază – metale, lemn, chimicale – scad pe fondul unei încetiniri globale economice. Prețurile la alimente s-au stabilizat. La pozițiile-cheie – grâu, ulei – au început să scadă. În caz că totuși din considerente care nu depind de Moldova livrările de gaz rusesc se vor sista, există posibilitatea de a aduce gaz pe gazoductul Iași-Chișinău. Da, puțin, dar suficient pentru consumatorii casnici de pe malul drept al Nistrului să treacă iarna”, a punctat Sturza.

Potrivit lui, încasările la buget (în creștere cu 25%), rezerva valutară (3,5 miliarde de dolari), ajutorul extern (circa 600 milioane USD) sunt plasa de siguranță că țara are un minimum de resurse pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili.

Omul de afaceri e de părere că aceste lucruri pot fi realizate cu două condiții.

„Prima: guvernul nu face greșeli (mari). E greu, dar trebuie să încerce, poate într-o  componență puțin schimbată. Și doi: moldovenii dau dovadă de înțelepciune și nu se lăsa provocați de tot felul de disperați – politicieni ratați, hoți de miliarde, fugari inculpați și trepădușii lor locali, mărunți și frustrați. Adevărat, urmează condamnări, extrădări, confiscări. Pentru hoții, corupție, îmbogățire ilicită… Înțeleg, aici doare, dar moldovenii vor avea gaz la iarnă. Asta contează. Anume astfel de „raport” au așteptat astăzi moldovenii la un an de la…”, conchide fostul premieri.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

24 Sept. 2022, 19:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2022, 19:46 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a revenit vineri seara, 23 septembrie, în Republica Moldova, cu un zbor low-cost, de la Berlin.

Sursa foto: Dragoș Galbur

Maia Sandu a participat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, apoi la Adunarea Generală a ONU de la New York, iar la întoarcere s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz.

Imagini cu Sandu au fost publicate de bloggerul Dragoș Galbur, care s-a aflat și el în avion. Maia Sandu a așteptat cursa, alături de ceilalți pasageri, timp de trei ore, din cauza unei defecțiuni la aeronavă, potrivit nordnews.md.

„Am venit de la Berlin la Chișinău împreună cu doamna președinte, cu un zbor low-cost. Nu e nicio senzație, dar pentru asta merită un respect aparte, dat fiind faptul că 30 de ani majoritatea președinților cheltuiau banii publici pe zboruri charter în lux și opulență. Banul public trebuie cheltuit cu bun simț!”, a scris Galbur, pe Facebook.

Maia Sandu s-a aflat între 18-19 septembrie la Londra, unde a luat parte la funeraliile de stat ale Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a. În zilele de 20-21 septembrie, șefa statului a fost la New York, unde a fost prezentă la Adunarea Generală a ONU, eveniment anual care pune în discuție subiecte de interes global.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău