La alegeri, din nou, votează și morții! Alte încălcări raportate până acum în secțiile de votare din țară

11 Iul. 2021, 16:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Iul. 2021, 16:09 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Un alegător a identificat în listele electorale inclusă o rudă decedată, iar alt alegător a depistat-o în listele electorale pe soția sa decedată. La solicitările de clarificare a cetățeanului, un membru al Biroului Electoral al Secției de Votare (BESV) i-a propus să se adreseze cu certificatul de deces. Totodată, observatorii Promo-LEX au constat că, pe parcursul desfășurării alegerilor parlamentare anticipate până la ora 14:00, au fost raportate 340 de încălcări.

Printre toate incidentele identificate, s-au enumerat cele mai multe cazuri de transportarea organizată a alegătorilor, agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m sau în incinta  secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor, prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare, fotografierea buletinelor de vot, încălcări ale secretului votului și altele.

De asemenea, observatorii Promo-LEX au constatat 21 de cazuri de întrerupere, pe parcursul zilei votării, a procesului de filmare a operațiunilor electorale. Potrivit rensponsabililor, unele acumulatoare ale camerelor s-au descărcat, memoria de stocare a altor camere de video s-a epuizat, iar alte camere de filmare funcționează cu întreruperi.

„Există probleme tehnice, multe camere refuză să funcționeze continuu, se întrerup frecvent. Nu au filmat încontinuu procesul electoral, așa cum cere legea”, a declarat directorul de Program Promo-LEX, Nicolae Panfil.

Amintim că, astăzi, 11 iulie 2021, în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare anticipate. Cetățenii urmează să aleagă cei 101 de deputați în Parlamentul Republicii Moldova.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală