La Comrat s-a deschis un Centru de Excelență în domeniul TIC. Cine vor fi primii beneficiari ai proiectelor

17 Mai 2022, 16:49
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
17 Mai 2022, 16:49 // Bani și Afaceri //  MD Bani

La Comrat, UTA Găgăuzia sa deschis un Centru de Excelență în domeniul TIC. Centrul este amplasat în incinta Universității de Stat din Comrat și dispune de săli special amenajate pentru dezvoltarea abilităților tech în rândul copiilor, birouri pentru coworking și formare, săli pentru instruire, conferințe și evenimente, dar și spații de muncă pentru startuperi, freelanceri și toți cei interesați de tehnologii.

Astfel, Centrul de Excelență Tekwill din Comrat își propune să devină un punct de conexiune între elevi, studenți și comunitatea de afaceri din UTA Găgăuzia și va oferi o serie de oportunități pentru dezvoltarea abilităților și competențelor, prin cursuri de formare și instruire în domeniul IT, schimb de experiență, programe care încurajează afacerile bazate pe inovare și stimulează competitivitatea în mediul de business regional.

Inițiativa este parte a angajamentul de extindere al TEKWILL – proiect important pentru dezvoltarea sectorului IT din Moldova, care este implementat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Suediei, susținuți de autoritățile locale și Agenția de Promovare a Investițiilor și Exporturilor din UTA Găgăuzia.

„Tekwill a fost mereu un proiect extraordinar, motiv pentru care sunt fericit să fiu aici, la lansarea Centrului de Excelență Tekwill Comrat. Suntem bucuroși că avem oportunitatea să susținem acest hub și avem încă multe proiecte comune pe care le vom dezvolta în viitor. Tot ce se găsește în acest loc este creat pentru voi – profesori, elevi, studenți, freelanceri, comunitate. Abia aștept să mă întorc aici și să văd acest centru în proces de utilizare”, a declarat Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova.

La eveniment a fost prezentă și ambasadoarea Suediei în Republica Moldova,  Katarina Fried, a subliniat încă o dată importanța Centrului pentru calitatea educației și dezvoltării regionale.

„Deschiderea  centrului este un pas important pentru bunăstarea regională și dezvoltarea țării. Este necesar de a dezvolta calitatea educației, de a investi în infrastructură, afaceri și oameni, și de a asigura oportunități de dezvoltare pentru femei și bărbați deopotrivă. Sectorul TIC este unul dintre cele mai promițătoare sectoare în Moldova. Acesta a contribuit la creșterea profilului internațional al țării și a plasat Moldova pe harta IT. Conectarea tehnologiilor la Comrat sporește atractivitatea universității, susține mai multe femei, fete, copii, tineri și actori ai sectorului privat, pentru ca ei să devină parte a viitorului digital. Este impresionant să vezi copiii găzduiți de Tekwill cum își construiesc educația, utilizând tehnologiile digitale.”

Primii beneficiari ai proiectelor TEKWILL din regiunea găgăuză sunt elevii și profesorii din învățământul general care deja studiază disciplinele viitorului în cadrul „Tekwill în fiecare școală” – cel mai complex program de cursuri extracurriculare. Astfel, 37 de școli din regiune vor fi conectate în această toamnă la rețeaua națională și vor studia 6 cursuri digitale pe platforma tekwill.online. Mai multe programe TEKWILL pentru încurajarea antreprenoriatului și pregătirea forței de muncă în IT vor fi extinse în regiune până la finele anului curent: Tekwill Academy, Tekwill Academy Kids, Startup Academy, Startup Moldova Digital Upgrade și altele.

 „Suntem recunoscători partenerilor noștri care investesc în educație prin inovație. Acest parteneriat vine să susțină elevii și cadrele didactice în creșterea lor profesională și obținerea studiilor de calitate. Datorită suportului acordat de-a lungul timpului, au fost create condiții și oportunități noi în școli și universități atât pentru elevi, studenți, cât și pentru cadrele didactice, diversificându-se  oferta educațională” , a declarat Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ