Lacrimile de crocodil ale șefului Nordgaz, Alexandr Grosu! ANRE i-a suspendat licența că a furat metan din conductă

27 Dec. 2023, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Dec. 2023, 14:28 // Actual //  bani.md

Alexandr Grosu, directorul Nordgaz, compania care promitea gaz cu 10 lei consumatorilor, confirmă că a sustras gaz din conductă. Este vorba de 19 metri cubi de metan. Or, acesta a și fost motivul pentru care ANRE i-a suspendat licența pentru trei luni.

„Am achiziționat angro gaz din Ucraina, dar intenționat ni se pun piedici pentru ca să-l livrăm în Republica Moldova. Ni s-a spus că am creat dezechilibre în sistemul de gazier. Moldovagaz a creat dezechilibre de un milion de metri cubi de gaz și nua fost nimic, iar noi cu 19 metri cubi. Este inexplicabil acest lucru”, a declarat într-un briefing de presă Alexandr Grosu.

Grosu s-a arătat indignat de suspendarea licenței de către ANRE și a spus că este o decizie ilegală și că a fost contestată în judecată.

Șeful Nord gaz a mai spus în cadrul briefingului că au fost depuse mai multe cereri de schimbare a furnizorului, însă intenționat ni se creează impedimente. Acesta a acuzat Ministerul Energiei, ANRE și Moldovagaz.

Într-un comunicat al companiei se spune că aceasta a achiziționat din Ucraina 1 milion de metri cubi de gaz, cantitate infimă care ar ajunge pentru aprovizionarea țării cu metan pentru doar câteva ore. Pentru comparație, Energocom are în stoc circa 560 milioane metri cubi de gaz, iar consumul zilnic e de 4-5 milioane de metri cubi.

Anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov a criticat promisiunile neîndeplinite ale liderului partidului Șor, Ilan Șor, privind prețurile reduse la gaze, trecând de la 12 lei în aprilie la 137 USD în decembrie. El a subliniat că, deși există informații despre un singur consumator care a trecut la Nordgaz, nu există claritate cu privire la proveniența gazelor furnizate de această companie.

„Deocamdată există un singur consumator care a trecut la Nordgaz. Este vorba de directorul companiei (Alexandr Grosu n.a). Deși a trecut la Nordgaz și teoretic Moldovagaz nu îi furnizează  gaz el gaze are, deși în Moldova metan nu a importat și pe piața internă nu a procurat. Cu alte cuvinte el ia gaze din sistem și nu există claritate de unde le-a luat. Compania Nordgaz fie va trebui să demonstreze că chiar poate importa gaz fie vor fi luat măsurile de rigoare. ANRE știe ce are de făcut. Acești băieți șmecheri cu gazul de 10 lei fac ceea ce au făcut în sistemul bancar, încercă să speculeze pe încrederea oamenilor.Compania Nordgaz fie va trebui să demonstreze că poate importa gaze, fie vor fi luate măsurile de rigoare. ANRE știe ce are de făcut”, a adăugat Parlicov.

Ministrul Energiei a atras atenția asupra unui posibil joc de încredere al Nordgaz, menționând că aceștia încearcă să speculeze vulnerabilitățile din legislație pentru a-și atinge propriile interese. Procesul de colectare a cererilor, menționat de Nordgaz, a fost pus sub semnul întrebării, iar Parlicov a subliniat necesitatea de claritate și transparență în această chestiune crucială pentru confortul termic al cetățenilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Mart. 2025, 10:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Mart. 2025, 10:42 // Actual //  Ursu Victor

Economistul Veaceslav Ioniță avertizează că agricultura Moldovei este într-un declin alarmant, după ce producția agricolă a scăzut cu 15% în 2024, iar în ultimul deceniu sectorul a alternat între 5 ani de creștere și 5 ani de scădere, ajungând acum sub nivelul din 2014.

Cele mai afectate cultur au fost rapița: -60%, porumbul: -47% și sfecla de zahăr: -32%. Singurul sector în creștere este cel zootehnic, cu un avans de 5,7%, însă acesta nu poate compensa pierderile masive din cultura vegetală.

Potrivit economistului, 31.000 de agricultori și-au pierdut locul de muncă în 2024, iar mulți dintre aceștia sunt forțați să migreze spre Chișinău sau peste hotare. Depopularea satelor nu este un mister, spune Ioniță, ci o consecință directă a declinului agriculturii.

În timp ce precipitațiile au scăzut cu 20% în ultimii 10 ani, Moldova continuă să fie țara europeană care folosește cel mai puțin apă pentru irigații. Fără un sistem național de irigații eficient, agricultorii nu au șanse să se redreseze, iar producția agricolă va continua să scadă.

Economistul subliniază că orice strategie pentru revitalizarea satelor trebuie să înceapă cu irigațiile. „Oricine vorbește despre salvarea satelor fără să pomenească irigațiile nu trăiește în realitate”, afirmă Ioniță.

„Dacă Moldova nu investește urgent într-un sistem eficient de irigare, agricultura va continua să decadă, iar satele vor deveni doar o amintire”, a concuzionat Veaceslav Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI