Cum a ieftinit vântul puternic curentul electric în unele țări europene. Prețul În Germania au coborât sub nivelul zero

27 Dec. 2023, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Dec. 2023, 15:04 // Actual //  Lupu Eduard

Producţia mare de electricitate a turbinelor eoliene şi cererea scăzută în perioada sărbătorilor de Crăciun a făcut ca preţurile la electricitate în Germania să coboare sub nivelul zero, iar pieţele angro de electricitate din Franţa, Danemarca şi Marea Britanie au înregistrat şi ele preţuri negative pentru câteva ore, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Potrivit datelor de pe Epex Spot, una dintre cele mai mari burse de energie din Europa, în Germania preţurile pentru electricitatea cu livrare în ziua de 24 decembrie au coborât până la minus 3,37 euro pentru un Megawatt-oră pentru ca în ziua de 25 decembrie să revină în teritoriul pozitiv la 0,41 euro pentru un Megawatt-oră. În cazul contractului pentru miercuri, prima zi lucrătoare după Crăciun, cotaţiile erau la 60,80 euro pentru un Megawatt-oră.

Tot în data de 24 decembrie, preţurile în Marea Britanie au scăzut până la minus 9,31 lire sterline (minus 11,84 dolari) pentru un Megawatt-oră iar în data de 25 decembrie preţurile au scăzut până la minus 11,93 euro pentru un Megawatt-oră în Franţa şi minus 8,54 euro pentru un Megawatt-oră în Danemarca.

Preţurile negative la electricitate apar din ce în ce mai frecvent pe măsură ce continentul conectează la reţea din ce în ce mai multe capacităţi regenerabile, care sunt dependente de evoluţiile meteorologice. De exemplu, în Germania producţia de energie eoliană este aşteptată să rămână la un nivel puternic pe întreg parcursul acestei săptămâni, urmând ca vineri să ajungă la un vârf de peste 50 de Gigawaţi, conform prognozelor Bloomberg. Recordul absolut în materie de producţie de energie eoliană în Germania a fost stabilit pe data de 21 decembrie, când au fost produşi 53 de Gigawaţi.

Situaţia preţurilor negative este şi o avanpremieră a ceea ce urmează să se întâmple pe pieţele europene, dacă valul preconizat de producţie de energie electrică regenerabilă nu va fi însoţit şi de o modificare pe partea cererii. Dezechilibrul dintre ofertă şi cerere ar putea să devină şi mai pronunţat până când flotele mai mari de automobile electrice, reţelele inteligente şi tehnologiile mai performante în domeniul bateriilor îşi vor face simţite efectele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău