Latifundiarul Plahotniuc! Afaceri de milioane cu terenurile din Capitală. Tentaculele ajung la Dodon

14 Iul. 2022, 22:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2022, 22:05 // Actual //  Lupu Eduard

Pe un teren din preajma Autogării Nord Chișinău, denumit ”Grădina Moldovei”, care altă dată aparținea statului și unde erau sere în care se cultivau produse agricole pentru locuitorii orașului, astăzi se construiește încă un cartier rezidențial, se arată într-un material jurnaltv.md

Terenul de zece hectare a fost însă preluat de la stat de către oligarhul Vladimir Plahotniuc în 2007, pentru o sumă derizorie de 16,8 milioane de lei. Zece ani mai târziu, Plahotniuc a vândut același teren tot cu 16 milioane, doar că de… euro. Recent, compania ”Horus”, care a intrat în posesia terenului, a plasat un anunț pe rețelele de socializare în care îndeamnă cetățenii să vină pe strada Tudor Vladimirescu 1/8, pentru a face cunoștință cu ”cel mai grandios proiect imobiliar”.

Complexul imobiliar este construit nicăieri altundeva decât pe terenul obținut de Plahotniuc în 2007 pentru 16 milioane de lei. Plahotniuc a preluat cele zece hectare în perioada în care ministru al Economiei era Igor Dodon, iar șef al Agenției Proprietăți Publice, aflată atunci în subordinea Ministerului Economiei, era Igor Grigoriev, fost prieten apropiat al lui Dodon.

Tot în acea perioadă, Plahotniuc a mai obținut în schimbul unor sume derizorii active precum Hotelul Codru, Hotelul Național sau insulele din lacul ”La Izvor”. În 2010, Plahotniuc a devenit oficial posesor al terenului de la Autogara Nord după o tranzacție între ”Best Travel”, compania care privatizase terenul în 2008, și celebra ”Finpar Invest”, prin intermediul căreia oligarhul fugar își administra majoritatea activelor. În 2018, când ”Finpar Invest” și Plahotniuc erau deja pomeniți în raportul Kroll-2 drept beneficiari ai jafului din sistemul bancar, oligarhul a cedat cele zece hectare de teren companiei ”Real Concept Imobil”, înființată tot de ”Finpar Invest”.

”Real Concept Imobil”, în spatele căruia stă un offshore din Gribraltar, împarte ulterior lotul în două terenuri egale, cu o suprafață de 5,2 hectare fiecare. Ambele sunt cumpărate de către ”Exfactor Group”, pentru o sumă, potrivit surselor noastre, de 16,5 milioane de euro. La scurt timp, ”Exfactor Group” cedează unul dintre loturi către ”Horus”, companie care a și demarat în anul curent lucrările de construcție pe acest teren.

”Horus” este aceeași companie, a cărui director, Valentin Balan, este deja vizat într-un dosar penal privind reparația blocului Termoenergetic 1 al Termoelectrica. Controverse a stârnit și licitația privind blocul energetic 2, câștigată de consorțiul ”Horus-Silovîie Mașinî” ca unic participant. Licitația a fost însă anulată după ce a fost contestată de către compania ucraineană ”Harkov-Energoremont” și cea românească, ”Turbo Energy Power”, în condițiile în care ”Silovîe Mașinî” se află sub sancțiuni internaționale. ”Horus” a câștigat în luna iunie o nouă licitație la Termoelectrica, privind reparația blocului energetic 3. Și aceasta a fost contestată de către ”Turbo Energy Power”, dar mai târziu, ca urmare a unei oferte de negocieri directe ce a durat mai puțin de 24 de ore, ”Horus” a fost declarată câștigătoare.

Am solicitat informații suplimentare de la conducerea companiei ”Horus” privind achiziția terenului de pe strada Tudor Vladimirescu, dar până la ora editării știrii nu am primit răspunsuri la întrebările expediate.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău