Latifundiarul Plahotniuc! Afaceri de milioane cu terenurile din Capitală. Tentaculele ajung la Dodon

14 Iul. 2022, 22:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2022, 22:05 // Actual //  Lupu Eduard

Pe un teren din preajma Autogării Nord Chișinău, denumit ”Grădina Moldovei”, care altă dată aparținea statului și unde erau sere în care se cultivau produse agricole pentru locuitorii orașului, astăzi se construiește încă un cartier rezidențial, se arată într-un material jurnaltv.md

Terenul de zece hectare a fost însă preluat de la stat de către oligarhul Vladimir Plahotniuc în 2007, pentru o sumă derizorie de 16,8 milioane de lei. Zece ani mai târziu, Plahotniuc a vândut același teren tot cu 16 milioane, doar că de… euro. Recent, compania ”Horus”, care a intrat în posesia terenului, a plasat un anunț pe rețelele de socializare în care îndeamnă cetățenii să vină pe strada Tudor Vladimirescu 1/8, pentru a face cunoștință cu ”cel mai grandios proiect imobiliar”.

Complexul imobiliar este construit nicăieri altundeva decât pe terenul obținut de Plahotniuc în 2007 pentru 16 milioane de lei. Plahotniuc a preluat cele zece hectare în perioada în care ministru al Economiei era Igor Dodon, iar șef al Agenției Proprietăți Publice, aflată atunci în subordinea Ministerului Economiei, era Igor Grigoriev, fost prieten apropiat al lui Dodon.

Tot în acea perioadă, Plahotniuc a mai obținut în schimbul unor sume derizorii active precum Hotelul Codru, Hotelul Național sau insulele din lacul ”La Izvor”. În 2010, Plahotniuc a devenit oficial posesor al terenului de la Autogara Nord după o tranzacție între ”Best Travel”, compania care privatizase terenul în 2008, și celebra ”Finpar Invest”, prin intermediul căreia oligarhul fugar își administra majoritatea activelor. În 2018, când ”Finpar Invest” și Plahotniuc erau deja pomeniți în raportul Kroll-2 drept beneficiari ai jafului din sistemul bancar, oligarhul a cedat cele zece hectare de teren companiei ”Real Concept Imobil”, înființată tot de ”Finpar Invest”.

”Real Concept Imobil”, în spatele căruia stă un offshore din Gribraltar, împarte ulterior lotul în două terenuri egale, cu o suprafață de 5,2 hectare fiecare. Ambele sunt cumpărate de către ”Exfactor Group”, pentru o sumă, potrivit surselor noastre, de 16,5 milioane de euro. La scurt timp, ”Exfactor Group” cedează unul dintre loturi către ”Horus”, companie care a și demarat în anul curent lucrările de construcție pe acest teren.

”Horus” este aceeași companie, a cărui director, Valentin Balan, este deja vizat într-un dosar penal privind reparația blocului Termoenergetic 1 al Termoelectrica. Controverse a stârnit și licitația privind blocul energetic 2, câștigată de consorțiul ”Horus-Silovîie Mașinî” ca unic participant. Licitația a fost însă anulată după ce a fost contestată de către compania ucraineană ”Harkov-Energoremont” și cea românească, ”Turbo Energy Power”, în condițiile în care ”Silovîe Mașinî” se află sub sancțiuni internaționale. ”Horus” a câștigat în luna iunie o nouă licitație la Termoelectrica, privind reparația blocului energetic 3. Și aceasta a fost contestată de către ”Turbo Energy Power”, dar mai târziu, ca urmare a unei oferte de negocieri directe ce a durat mai puțin de 24 de ore, ”Horus” a fost declarată câștigătoare.

Am solicitat informații suplimentare de la conducerea companiei ”Horus” privind achiziția terenului de pe strada Tudor Vladimirescu, dar până la ora editării știrii nu am primit răspunsuri la întrebările expediate.

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău