Latifundiarul Plahotniuc! Afaceri de milioane cu terenurile din Capitală. Tentaculele ajung la Dodon

14 Iul. 2022, 22:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2022, 22:05 // Actual //  Lupu Eduard

Pe un teren din preajma Autogării Nord Chișinău, denumit ”Grădina Moldovei”, care altă dată aparținea statului și unde erau sere în care se cultivau produse agricole pentru locuitorii orașului, astăzi se construiește încă un cartier rezidențial, se arată într-un material jurnaltv.md

Terenul de zece hectare a fost însă preluat de la stat de către oligarhul Vladimir Plahotniuc în 2007, pentru o sumă derizorie de 16,8 milioane de lei. Zece ani mai târziu, Plahotniuc a vândut același teren tot cu 16 milioane, doar că de… euro. Recent, compania ”Horus”, care a intrat în posesia terenului, a plasat un anunț pe rețelele de socializare în care îndeamnă cetățenii să vină pe strada Tudor Vladimirescu 1/8, pentru a face cunoștință cu ”cel mai grandios proiect imobiliar”.

Complexul imobiliar este construit nicăieri altundeva decât pe terenul obținut de Plahotniuc în 2007 pentru 16 milioane de lei. Plahotniuc a preluat cele zece hectare în perioada în care ministru al Economiei era Igor Dodon, iar șef al Agenției Proprietăți Publice, aflată atunci în subordinea Ministerului Economiei, era Igor Grigoriev, fost prieten apropiat al lui Dodon.

Tot în acea perioadă, Plahotniuc a mai obținut în schimbul unor sume derizorii active precum Hotelul Codru, Hotelul Național sau insulele din lacul ”La Izvor”. În 2010, Plahotniuc a devenit oficial posesor al terenului de la Autogara Nord după o tranzacție între ”Best Travel”, compania care privatizase terenul în 2008, și celebra ”Finpar Invest”, prin intermediul căreia oligarhul fugar își administra majoritatea activelor. În 2018, când ”Finpar Invest” și Plahotniuc erau deja pomeniți în raportul Kroll-2 drept beneficiari ai jafului din sistemul bancar, oligarhul a cedat cele zece hectare de teren companiei ”Real Concept Imobil”, înființată tot de ”Finpar Invest”.

”Real Concept Imobil”, în spatele căruia stă un offshore din Gribraltar, împarte ulterior lotul în două terenuri egale, cu o suprafață de 5,2 hectare fiecare. Ambele sunt cumpărate de către ”Exfactor Group”, pentru o sumă, potrivit surselor noastre, de 16,5 milioane de euro. La scurt timp, ”Exfactor Group” cedează unul dintre loturi către ”Horus”, companie care a și demarat în anul curent lucrările de construcție pe acest teren.

”Horus” este aceeași companie, a cărui director, Valentin Balan, este deja vizat într-un dosar penal privind reparația blocului Termoenergetic 1 al Termoelectrica. Controverse a stârnit și licitația privind blocul energetic 2, câștigată de consorțiul ”Horus-Silovîie Mașinî” ca unic participant. Licitația a fost însă anulată după ce a fost contestată de către compania ucraineană ”Harkov-Energoremont” și cea românească, ”Turbo Energy Power”, în condițiile în care ”Silovîe Mașinî” se află sub sancțiuni internaționale. ”Horus” a câștigat în luna iunie o nouă licitație la Termoelectrica, privind reparația blocului energetic 3. Și aceasta a fost contestată de către ”Turbo Energy Power”, dar mai târziu, ca urmare a unei oferte de negocieri directe ce a durat mai puțin de 24 de ore, ”Horus” a fost declarată câștigătoare.

Am solicitat informații suplimentare de la conducerea companiei ”Horus” privind achiziția terenului de pe strada Tudor Vladimirescu, dar până la ora editării știrii nu am primit răspunsuri la întrebările expediate.

Realitatea Live

13 Apr. 2024, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Apr. 2024, 14:33 // Actual //  Lupu Eduard

În Republica Moldova se câștigă cel ma mic salariul din Europa, echivalentul a 4 euro/oră (12 354 de lei salaiul mediu pentru anul 2023), dacă ar fi inclusă în clasament. Visual Capitalist a realizat o hartă “termică” care reprezintă salariul mediu orar (în euro), în Europa. Cu cât nuanța este mai albastră, cu atât salariul orar este mai mare. Aceasta este realizată pe baza datelor Eurostat privind costul forței de muncă, ce includ salarii și sporuri/ indemnizații.

Luxemburg, capitala serviciilor financiare din Europa, are cel mai mare salariu mediu (47,2 euro/oră) de pe continent. Țara are, de asemenea, cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume. Danemarca și Norvegia din Scandinavia au, de asemenea, salarii bune (42 euro/oră), deși Suedia (26 euro/oră) se situează mai degrabă la mijlocul clasamentului.

“Tendințele generale indică faptul că Europa de Nord și de Vest au salarii medii mai mari decât Europa de Sud și de Est, ceea ce reflectă diferențele dintre economii, bogăție și costul vieții”, notează Visual Capitalist.

Bulgaria înregistrează cel mai mic salariu mediu din acest set de date, de 8 euro/oră. Cu 10,4 euro pe oră,România se situează în acest clasament pe penultimul loc, aproape de media din Letonia, care are un salariu mediu pe oră de 10,7 euro. Ceva mai bine plătiți sunt ungurii (11 euro/ oră) și polonezii (11,9 euro/oră). Acest indicator a crescut ușor și în România, de la 8 euro/ oră în 2021 și 9 euro în 2022, după cum arată datele Eurostat.

Eurostat: Decalaje semnificative între statele UE

Costurile medii orare maschează decalaje semnificative între statele membre ale Uniunii Europene, notează Eurostat, în cele mai recente date, publicate luna trecută. Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. Cele mai scăzute costuri orare cu forţa de muncă au fost înregistrate anul trecut în Bulgaria (9,3 euro), România (11 euro) şi Ungaria (12,8 euro), iar cele mai ridicate în Luxemburg (53,9 euro), Danemarca (48,1 euro) şi Belgia (47,1 euro), potrivit datelor publicate de Eurostat.

Costurile medii orare cu forţa de muncă în întreaga economie erau estimate anul trecut la 31,8 euro în UE şi la 35,6 euro în zona euro, comparativ cu 30,2 euro în UE şi 34 euro în zona euro, în 2022.

Sectoarele din Moldova au avut cele mai mari salarii în trimestrul patru al anului 2023?

informații și comunicații– 31,4 mii lei;

activități financiare și de asigurări – 25,7 mii lei;

producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 19,6 mii lei;

alte servicii – 16,8 mii lei;

sectorul administrație publică, apărare și asigurări sociale – 15,6 mii lei.

Unde sunt cele mai mici salarii?

activități de cazare și alimentație publică – 8,2 mii lei;

agricultură, silvicultură și pescuit – 8,8 mii lei;

activități de servicii administrative și activități de servicii suport – 9,7 mii lei;

artă, recreere și agrement – 10 mii lei;

operațiuni cu bunuri imobile – 10,4 mii lei.

Pe parcursul anului, numărul mediu al salariaților a crescut cu 0,6%.

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:

activități de cazare și alimentație publică – cu 26%;

comerț cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor – cu 5,5%;

informații și comunicații – cu 4,8%.

Cele mai semnificative descreșteri s-au înregistrat în activitățile:

industria extractivă – cu 8,7%;

tranzacții imobiliare – cu 7,3%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău