Lecţii de jurnalism TV cu realizatoarea de talk-show-uri Valentina Ursu. Programul de Internship continuă la RLive TV

05 Iul. 2024, 11:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Iul. 2024, 11:21 // Actual //  bani.md

Tinerii participanţi în cadrul Programului de Internship în Jurnalism TV şi Online organizat de Rlive TV continuă instruirile şi învaţă meserie de la profesioniştii în domeniu. Aceştia au luat lecţii de jurnalism TV de la realizatoarea de talk-show-uri, jurnalista Valentina Ursu, moderatoarea emisiunii Realitatea te Priveşte, de la Rlive TV. 

Lecţia a fost una interactivă, s-a desfăşurat în studiou, dar şi în redacţie, iar participantele au putut pune întrebări şi afla detalii din culisele realizării unei emisiuni televizate. Tinerele au fost îndemnate să se documenteze bine, să cunoască istoria şi realităţile sociale şi politice din ţara noastră, pentru a deveni buni jurnalişti în viitor.

„Tinerii jurnaliști au crescut și trăiesc într-o lume complet diferită față de începuturile presei libere din R.Moldova. Ei nu mai folosesc reportofoane sau echipamente care să le rupă spatele, așa cum a fost pe timpul când lucram eu la Teleradio Moldova. Cei care vin într-o instituție media sunt deja creatori de conținut, chiar dacă e vorba de contul personal de Facebook sau Instagram sau chiar clipuri pe YouTube. Avantajul este democratizarea modului în care tu poți să vorbești cu lumea, ceea ce este extraordinar. Dar mă întristez atunci când discut cu unii jurnaliști începători care vorbesc fără să știe despre ce vorbesc, de fapt. De la pronunții greșite, la interpretarea eronată a evenimentelor. Am cunoscut un grup de tinere pe care le-am încurajat să persevereze. Poate că cea mai importantă schimbare pe care o poate aduce „suflul nou” în presă e reprezentată de schimbarea temelor de interes. Să ne concentrăm mai mult pe subiecte sociale, pe poveștile oamenilor și să arătăm mai multă empatie. Vreau să cred că jurnaliștii tineri sunt mai sinceri în ceea ce privește credințele lor personale și orientările politice”, susţine jurnalista Valentina Ursu.

Programul este organizat de Rlive TV în parteneriat cu Direcția generală educație, tineret și sport și Centrul Municipal de Tineret Chișinău sub egida Primăriei municipiului Chișinău şi are drept scop familiarizarea tinerilor cu Jurnalismul TV şi Online, prin desfăşurarea instruirilor şi sesiunilor practice la care aceştia să înveţe să producă materiale jurnalistice de calitate.

Realitatea Live

08 Iul. 2024, 08:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iul. 2024, 08:43 // Actual //  Lupu Eduard

Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, totalizând 435,33 milioane USD. Acest volum reprezintă 11,5% din PIB. Reducerea a fost în mare parte cauzată de diminuarea transferurilor personale, care au scăzut cu 17,75 milioane USD, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Intrările remiterilor din țările CSI s-au diminuat de 2,0 ori, reprezentând 8,9% din total, în timp ce cele din Uniunea Europeană au scăzut cu 0,4%, dar au rămas majoritare cu o pondere de 58,6% din totalul remiterilor. Pe de altă parte, remiterile din alte țări au înregistrat o creștere de 7,2%, având o pondere de 32,5% din totalul remiterilor personale.

În ceea ce privește remiterile personale plătite către nerezidenți, acestea au crescut cu 16,5%, datorită majorării transferurilor personale cu 12,70 milioane USD. Creșteri semnificative ale ieșirilor au fost înregistrate pentru Uniunea Europeană și alte țări. Remiterile către UE au crescut cu 24,4%, constituind 56,6% din total, iar cele către alte țări au crescut cu 27,6%, ajungând la 25,0% din total. Ieșirile destinate țărilor CSI s-au diminuat cu 11,2%, reprezentând 18,4% din totalul ieșirilor de remiteri personale.

Rolul remitenţelor în toată lumea, nu doar în Moldova, este de a finanţa consumul. Faptul că aceste remitenţe nu au contribuit în mod direct la creşterea investiţiilor, nu s-au transformat direct în investiţii, este o situaţie absolut normală pentru că factorii principali care au determinat emigrarea şi, respectiv, creşterea remitenţelor au fost de ordin social-economic, adică din cauza sărăciei, cei care au plecat nu au reuşit din surse interne să acopere acest consum. Respectiv, remitenţele în mod logic vin să compenseze această insuficienţă de venituri la nivel local.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, peste 237 mii de familii din Republica Moldova primesc bani de la rudele aflate la muncă peste hotare, iar aproape jumătate din acestea depind în totalitate de remitențe.

În prezent, estimativ, peste hotarele Republicii Moldova se află circa 1 milion de cetățeni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău