Licitații dubioase cu gazul la Energocom? Ce nu vrea să spună deschis actualul ministru al Energiei

14 Apr. 2023, 11:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2023, 11:46 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a contractat anul trecut un credit de 300 milioane de euro de la BERD pentru a face față crizei energetice pe fundalul creșterii exponențiale a prețului la gaz, dar și a riscului de deconectare de către Gazprom. Or, compania de stat Energocom, anul trecut, a achiziționat gaze de pe bursă, dar și de le mai multe companii private care au participat la licitațiile organizate de triedrul de stat. Prețul mediu de achiziție a fost de 1 000 euro per mia de metri cubi.

Curios este că una dintre companiile care a câștigat cea mai mare parte a licitațiilor, organizate de către Energocom, a fost Eru Trading al cărei director este Wiliem Coppoolse. Acesta anterior a lucrat anterior ca și consultant în cadrul Ministerului Infrastructurii.

„La acele tendere erau precalificate 7 companii dar participau 5. Una dintre ele a avut cele mai mari volume. Este una din discuțiile pe care le vom avea la discretizarea informațiilor. Da, compania care a livrat cele mai multe volume pe contractele cu Energocom a fost Eru Trading”, a confirmat ministrul Energiei, Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Cutia neagră”.

Întrebat despre asocierea lui Wiliem Coppoolse cu Energocom Parlicov s-a arătat vădit deranjat. „Refuz să răspund la întrebările despre trecut, nu este relevant. Întrebați-l pe Bînzari pe Spînu. Dvs luați niște zvonuri care se perpetuează o perioadă lungă de timp și acum vreți ca eu prin comentariile mele să le validez. Eu nu am de gând să joc în acest joc. Eu vreau să discut despre ce fac, iar dacă organele au probleme cu Wiliem Coppoolse cu Spînu să se ocupe, n-au ce spune să ne dea pace. Societatea este contaminată cu zvonistică”, declară Parlicov.

Wiliem Coppoolse este angajat la Eru Trading, companie energetică din Ucraina.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău