Lovitură sub centură pentru șoferii care au mașini cu numere străine! Vor putea sta în Moldova doar jumătate de an

14 Apr. 2023, 10:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Apr. 2023, 10:09 // Actual //  bani.md

Persoanele fizice pot introduce mijloace de transport cu numere străine pe teritoriul Republici Moldova doar pentru 180 de zile calculate la o perioadă de 12 luni consecutiv. Prevederile sunt în vigoare din 1 ianuarie anul curent. La o sesiune online de întrebări-răspunsuri, șeful Secției destinații vamale a Serviciului Vamal, Valeriu Cozîrev, a oferit explicații în legătură cu noile reguli.

În cazul în care mijlocul de transport cu numere străine al cetățeanului rezident al Republicii Moldova, la momentul intrării în vigoare a noilor reguli, se afla deja în țară o anumită perioadă de timp și nu a părăsit teritoriul țări, acesta poate rămâne până la expirarea celor 3 ani, termen stipulat în vechea legislație. Dar odată cu părăsirea teritoriului Republicii Moldova, se încheie regimul vechi de admitere temporară a mijlocului de transport cu numere străine și, la următoarea intrare, se aplică deja prevederile noii legislații, adică în total 180 de zile pe perioada de 12 luni consecutive. Cu alte cuvinte, se aplică aceleași reguli ca și persoanelor nerezidente cu permise de conducere eliberate de țările lor de reședință.

Algoritmul de calculare a termenului de 180 de zile este setat în sistemele informaționale ale Serviciului Vamal. El începe a fi calculat de la prima intrare pe teritoriul Republicii Moldova a mijlocului de transport cu numere străine începând cu 1 ianuarie 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Solicitat să definească soluții în raport cu autoturismele înmatriculate pe numele unor persoane juridice din România, care circulă pe teritoriul Republicii Moldova pentru transportarea de mărfuri sau pasageri, Valeriu Cozîrev a explicat că normele descrise sunt aplicabile și în aceste cazuri. Dar, dacă este necesară o perioadă mai mare decât 180 de zile pe durata a 12 luni consecutive, atunci persoana juridică din străinătate urmează să încheie un contract cu o persoană juridică din Republica Moldova și să utilizeze regimul vamal de admitere temporară clasică, cu depunerea declarației vamale, depunerea unei garanții pe o perioadă de până la trei ani, care poate fi prelungită până la 10 ani. Această procedură implică obținerea numărului de înmatriculare provizoriu („număr roșu”). Procedura nu implică cheltuieli suplimentare decât achitarea procedurilor vamale – 0,4 la sută din valoarea bunului. Dar, în asemenea caz, urmează să se depună o garanție pe toată perioada de aflare a mijlocului de transport pe teritoriul Republicii Moldova.

Persoanele care au achiziționat mijloace de transport cu numere de înmatriculare străine pot să se informeze despre faptul dacă și cât timp acesta s-au aflat pe teritoriul Republicii Moldova la numărul de telefon:  022 574 191 al Secției destinații vamale.

Un alt set de precizări a ținut de situația legată de faptul că, din 2010 până în prezent,  foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova au introdus în țară și au declarat un număr impunător de mijloace de transport cu numere străine care nu au mai fost scoase din țară. O bună parte din ele au fost transmise spre dezmembrare pentru piese de schimb, astfel că persoanele în cauză nu mai pot să asigure scoaterea lor de pe teritoriul țării după expirarea termenului-limită legal, iar vămuirea este scumpă. Soluția sugerată pentru aceste cazuri, explică Valeriu Cozîrev, este ca aceste persoane să se adreseze organului vamal din raza de reședință și să confirme printr-o declarație pe proprie răspundere că aceste mijloace de transport au fost transmise spre dezmembrare. Ulterior, organul vamal solicită laboratorului vamal să facă evaluarea acestor mijloace de transport pentru a le stabili contravaloarea și numai după achitarea acesteia persoana capătă dreptul de a introduce în țară un alt mijloc de transport. Acest mecanism este valabil doar pentru mijloacele de transport cu numere străine introduse până pe 1 ianuarie 2021. Pentru cele introduse după această dată, potrivit noii legislații, se vor încasa drepturile de import.

Abordând problema costurilor ridicate ale taxelor și accizelor la introducerea în țară a automobilelor cu numere străine, responsabilul de la Vamă a anunțat că în curând aceste plăți vor fi reduse considerabil. „Muncim în cadrul unui grup de lucru sub egida Ministerului Finanțelor pentru reducerea accizelor la introducerea mijloacelor de transport cu numere străine, mai ales a celor cu vechime mai mare de 10 ani. Rămân ferm convins că până la expirarea termenului de 180 de zile de la 1 ianuarie 2023, adică până în iunie-iulie curent, aceste modificări de lege vor fi operate, iar persoanele vor putea să vămuiască aceste mijloace de transport ca să le treacă pe numere de înmatriculare moldovenești”, a spus Valeriu Cozîrev.

El a mai adăugat că în viitorul apropiat Republica Moldova va încerca să revizuiască sistemul taxelor pentru automobile, astfel încât cetățenii să achite TVA de 20 de procente din valoarea mijlocului de transport introdus în țară. Asemenea discuții există pe platforma Ministerului Finanțelor, a menționat Valeriu Cozîrev.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO