Lovitură sub centură pentru șoferii care au mașini cu numere străine! Vor putea sta în Moldova doar jumătate de an

14 Apr. 2023, 10:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Apr. 2023, 10:09 // Actual //  bani.md

Persoanele fizice pot introduce mijloace de transport cu numere străine pe teritoriul Republici Moldova doar pentru 180 de zile calculate la o perioadă de 12 luni consecutiv. Prevederile sunt în vigoare din 1 ianuarie anul curent. La o sesiune online de întrebări-răspunsuri, șeful Secției destinații vamale a Serviciului Vamal, Valeriu Cozîrev, a oferit explicații în legătură cu noile reguli.

În cazul în care mijlocul de transport cu numere străine al cetățeanului rezident al Republicii Moldova, la momentul intrării în vigoare a noilor reguli, se afla deja în țară o anumită perioadă de timp și nu a părăsit teritoriul țări, acesta poate rămâne până la expirarea celor 3 ani, termen stipulat în vechea legislație. Dar odată cu părăsirea teritoriului Republicii Moldova, se încheie regimul vechi de admitere temporară a mijlocului de transport cu numere străine și, la următoarea intrare, se aplică deja prevederile noii legislații, adică în total 180 de zile pe perioada de 12 luni consecutive. Cu alte cuvinte, se aplică aceleași reguli ca și persoanelor nerezidente cu permise de conducere eliberate de țările lor de reședință.

Algoritmul de calculare a termenului de 180 de zile este setat în sistemele informaționale ale Serviciului Vamal. El începe a fi calculat de la prima intrare pe teritoriul Republicii Moldova a mijlocului de transport cu numere străine începând cu 1 ianuarie 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Solicitat să definească soluții în raport cu autoturismele înmatriculate pe numele unor persoane juridice din România, care circulă pe teritoriul Republicii Moldova pentru transportarea de mărfuri sau pasageri, Valeriu Cozîrev a explicat că normele descrise sunt aplicabile și în aceste cazuri. Dar, dacă este necesară o perioadă mai mare decât 180 de zile pe durata a 12 luni consecutive, atunci persoana juridică din străinătate urmează să încheie un contract cu o persoană juridică din Republica Moldova și să utilizeze regimul vamal de admitere temporară clasică, cu depunerea declarației vamale, depunerea unei garanții pe o perioadă de până la trei ani, care poate fi prelungită până la 10 ani. Această procedură implică obținerea numărului de înmatriculare provizoriu („număr roșu”). Procedura nu implică cheltuieli suplimentare decât achitarea procedurilor vamale – 0,4 la sută din valoarea bunului. Dar, în asemenea caz, urmează să se depună o garanție pe toată perioada de aflare a mijlocului de transport pe teritoriul Republicii Moldova.

Persoanele care au achiziționat mijloace de transport cu numere de înmatriculare străine pot să se informeze despre faptul dacă și cât timp acesta s-au aflat pe teritoriul Republicii Moldova la numărul de telefon:  022 574 191 al Secției destinații vamale.

Un alt set de precizări a ținut de situația legată de faptul că, din 2010 până în prezent,  foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova au introdus în țară și au declarat un număr impunător de mijloace de transport cu numere străine care nu au mai fost scoase din țară. O bună parte din ele au fost transmise spre dezmembrare pentru piese de schimb, astfel că persoanele în cauză nu mai pot să asigure scoaterea lor de pe teritoriul țării după expirarea termenului-limită legal, iar vămuirea este scumpă. Soluția sugerată pentru aceste cazuri, explică Valeriu Cozîrev, este ca aceste persoane să se adreseze organului vamal din raza de reședință și să confirme printr-o declarație pe proprie răspundere că aceste mijloace de transport au fost transmise spre dezmembrare. Ulterior, organul vamal solicită laboratorului vamal să facă evaluarea acestor mijloace de transport pentru a le stabili contravaloarea și numai după achitarea acesteia persoana capătă dreptul de a introduce în țară un alt mijloc de transport. Acest mecanism este valabil doar pentru mijloacele de transport cu numere străine introduse până pe 1 ianuarie 2021. Pentru cele introduse după această dată, potrivit noii legislații, se vor încasa drepturile de import.

Abordând problema costurilor ridicate ale taxelor și accizelor la introducerea în țară a automobilelor cu numere străine, responsabilul de la Vamă a anunțat că în curând aceste plăți vor fi reduse considerabil. „Muncim în cadrul unui grup de lucru sub egida Ministerului Finanțelor pentru reducerea accizelor la introducerea mijloacelor de transport cu numere străine, mai ales a celor cu vechime mai mare de 10 ani. Rămân ferm convins că până la expirarea termenului de 180 de zile de la 1 ianuarie 2023, adică până în iunie-iulie curent, aceste modificări de lege vor fi operate, iar persoanele vor putea să vămuiască aceste mijloace de transport ca să le treacă pe numere de înmatriculare moldovenești”, a spus Valeriu Cozîrev.

El a mai adăugat că în viitorul apropiat Republica Moldova va încerca să revizuiască sistemul taxelor pentru automobile, astfel încât cetățenii să achite TVA de 20 de procente din valoarea mijlocului de transport introdus în țară. Asemenea discuții există pe platforma Ministerului Finanțelor, a menționat Valeriu Cozîrev.

Realitatea Live

26 Mart. 2025, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
26 Mart. 2025, 12:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai mult de o treime dintre miliardarii ruși incluși în topul Forbes Rusia 2024 ar fi apelat la servicii de PR pentru a elimina informațiile compromițătoare din rezultatele căutării Google. Potrivit unei investigații publicate de The Moscow Times, numele a 42 din cei 125 de miliardari ruși au fost implicate în utilizarea mecanismului DMCA (Digital Millennium Copyright Act) – o lege americană destinată protejării drepturilor de autor, dar folosită frecvent pentru a „curăța” internetul de conținut negativ.

Tehnica folosită este simplă, dar eficientă: agențiile de PR creează site-uri-fantomă cu articole copiate de pe site-urile originale și apoi trimit plângeri DMCA către Google, invocând încălcarea drepturilor de autor. Google este obligat, prin legislația americană, să elimine din rezultatele căutării materialele „reclamate” pentru a evita procese costisitoare.

The Moscow Times a verificat baza de date Lumen și a constatat că multe dintre cererile de ștergere vizează articole despre activele străine ale miliardarilor ruși, metodele de eludare a sancțiunilor internaționale, legături cu oficiali guvernamentali sau chiar antecedente penale.

Au fost eliminate, de exemplu, articole despre investițiile lui Roman Abramovici în start-up-uri occidentale prin operațiuni off-shore în Cipru, despre Ghenadi Timcenko și rețelele sale de deținere a activelor prin foști manageri, despre Andrei Melnicenko și transferul activelor „Eurohim” către soția sa, precum și despre Alisher Usmanov, inclusiv legăturile sale cu serviciile de forță și cu Vladimir Putin.

Informații despre proprietăți luxoase deținute în Occident au fost, de asemenea, eliminate din Google. Mihail Fridman, fondatorul Alfa Group, a rămas fără articolul despre vila sa cu zece dormitoare din Saint-Tropez, înghețată în urma sancțiunilor UE din 2022. Andrei Guriev, proprietarul „PhosAgro”, a fost disociat online de palatul Vitanhurst din Londra, iar Boris Rotenberg – de vila sa de pe Coasta de Azur.

Cele mai frecvent eliminate sunt materialele repostate pe site-uri de tip „kompromat” (compromițătoare). Acest lucru are o explicație strategică: în unele cazuri, deciziile privind sancțiunile internaționale se bazau inclusiv pe articole găsite prin Google, după cum a dezvăluit anterior Politico. Dosarele de sancționare includ surse diverse – de la The Financial Times și Reuters, până la bloguri, pagini Wikipedia sau articole traduse automat din presa rusă sau ucraineană.

Astfel, sancțiunile împotriva lui Viacheslav Kantor (proprietarul „Akron”) au fost susținute inclusiv cu articole din Vecherny Murmansk, iar în cazul lui Melnicenko – cu materiale de pe Audit-it.ru și dintr-un cont de Twitter al unui jurnalist. Sancțiunile impuse lui Grigori Berezkin au fost justificate inclusiv pe baza unei anchete publicate de site-ul obscur Russian Crimes.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INCENDIUL DIN CENTRUL CHIŞINĂULUI SURPRINS CU DRONA
NO COMMENT | INCENDIUL DIN CENTRUL CHIŞINĂULUI SURPRINS CU DRONA