Lovitură crâncenă pentru fugarul Șor! Banii murdari îi îngroapă partidul

23 Iul. 2022, 13:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2022, 13:15 // Actual //  Lupu Eduard

Partidul Șor va fi scos în afara legii, dacă se va dovedi finanțarea ilegală, anunță directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu. „Dacă se va demonstra că a fost finanțat ilegal, conform Codului Penal, Partidul ȘOR, a spus  Rusu.

Șeful CNA a spus că, în cadrul recentelor percheziții la sediul partidului, au fost colectate o serie de materiale, care sunt analizate foarte minuțios pentru consolidarea probatoriului acumulat.

Potrivit lui Rusu, deși în documentele Partidului Șor este trecută o finanțare de 1,6 milioane de lei, CNA a ajuns la concluzia că finanțarea reală este de 20 de milioane de lei. „Dacă se va demonstra că a fost finanțat ilegal, conform Codului Penal, Partidul Șor va fi radiat din registrul partidelor politice.

În cadrul ședinței de astăzi, 21 iulie, a Parlamentului, Marina Tauber a rămas fără imunitate. Procurorul general interimar Dumitru Robu a prezentat acuzațiile în fața deputaților. După care deputat a fost reținută pentru 72 de ore.

Tauber este acuzată că ar fi participat în scheme de finanțare ilegală a Partidului Șor.

Robu susține că doar pentru organizarea concertului din 19 iunie artiștilor ruși Filip Kirkorov și Morgenshtern le-au fost achitate 260 de mii USD. Deși concertul nu a avut loc, banii partidului nu au fost returnați.

„Banii provin de la grupul Șor, inclusiv sunt făcute plăți cu crypto și persoane din alte state. Membrii partidului sunt remunerați lunar cu câte 100 mii de euro Au fost folosite rapoartele financiare ale partidului în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare”.

Doar în primul semestru al anului 2022 cheltuielile nejustificate au constituiit 20 mil. de lei.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

31 Mai 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care a cumpărat în urmă cu 4 ani unitatea de producție de țevi din oțel de la Oțelu Roșu din Caraș Severin, unde activitatea siderurgică este atestată documentar de peste două secole, a intrat în insolvență la solicitarea mai multor creditori, printre care s-a numărat și unul dintre acționari, dar intenționează să se reorganizeze prin atragerea de noi investitori și vânzarea de active neesențiale, relevă date analizate de Profit.ro.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Principalii acționari ai LDME sunt firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și Omnisteel SRL din Republica Moldova, deținută de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

LDME a cumpărat în 2019 activele de producție siderurgică din Oțelu Roșu de la Ductil Steel, societate ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel și este controlată acum indirect de către rusul Victor Chumakov, prin Invest Nikarom. Ductil Steel se află în insolvență din 2013.

Proprietarul combinatului Oțelu Roșu are datorii totale recunoscute de 153,5 milioane lei, din care peste 81% (125,04 milioane lei) reprezintă o creanță garantată a ANAF. Tot garantate sunt și creanțele Primăriei Oțelu Roșu (3,15 milioane lei) și Sindicatului Ductil (2,09 milioane lei).

″(…) în 2019, LDME a achiziționat ansamblul funcțional de laminare aflat în patrimoniul Laminorul Brăila, la un preț de 6.000.000 euro, cu plata prețului în rate (…). Debitoarea a achitat prima tranșă din preț, însă începând cu scadența celei de-a doua rate, din cauza apariției pandemiei, care a avut ca urmare scăderea comenzilor, LDME s-a confruntat cu dificultăți financiare, devenind imposibil să respecte planul de plată a ratelor, în total fiind achitate 2.000.000 euro. Față de aceste împrejurări, vânzătoarea a solicitat rezoluțiunea contractelor de vânzare încheiate, bunurile revenind în patrimoniul vânzătoarei, LDME pierzând sumele de bani achitate. După pierderea dreptului de proprietate asupra activelor din Brăila, LDME a suportat plata către aceștia a salariilor pentru întreg anul 2020 (+3 salarii compensatorii), în condițiile în care activitatea de producție a fost suspendată pe toată durata pandemiei. (…) Societatea a fost nevoită să disponibilizeze aproximativ 200 de angajați, de aceasta fiind înștiințat și sindicatul care reprezintă interesele angajaților (…)″, se mai afirmă în document.

Planul inițial din 2019 al LDME la Oțelu Roșu prevedea atingerea unui nivel de producție de 850.000 de tone de oțel lichid pe an și lărgirea gamei de produse, cu elemente precum profile pentru structuri de construcții, secțiuni pentru construcția de nave sau traverse de cale ferată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău