Lovitură pentru economia Germaniei. Volkswagen, simbolul industriei auto, ia în calcul închiderea unor fabrici din ţară

02 Sept. 2024, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Sept. 2024, 17:45 // Actual //  bani.md

Volkswagen ia în considerare închiderea unor fabrici în Germania în încercarea de a reduce costurile, ceea ce ar fi o decizie fără precedent, dând o nouă lovitură guvernului cancelarului Olaf Scholz.

Posibilele măsuri, care vizează marca sa principală de autoturisme, precum şi alte operaţiuni ale grupului, includ, de asemenea, încercarea de a pune capăt pactului companiei cu sindicatele pentru menţinerea locurilor de muncă până în 2029, a transmis luni compania.

Ar fi pentru prima dată când Volkswagen închide fabrici în Germania în istoria de 87 de ani a companiei, pregătind VW pentru o confruntare cu sindicatele puternice, relatează Bloomberg.

„Mediul economic a devenit şi mai dur, iar noi jucători se impun în Europa”, a declarat directorul general al VW, Oliver Blume, într-un comunicat. „Germania, ca locaţie de afaceri, rămâne şi mai mult în urmă în ceea ce priveşte competitivitatea”.

Un conflict de muncă în toată regula ar fi un test major pentru directorul general – care conduce şi marca de maşini sport Porsche – după ce conflictele sindicale au doborât o serie de predecesori.

VW are aproximativ 650.000 de angajaţi la nivel global, dintre care aproape 300.000 în Germania. Jumătate din locurile din consiliul de supraveghere al companiei sunt ocupate de reprezentanţi ai sindicatelor, iar landul german Saxonia Inferioară – care deţine o participaţie de 20% – este adesea de partea organizaţiilor sindicale.

Confruntările anterioare au pus capăt sau au scurtat mandatele unor directori de top, printre care Bernd Pischetsrieder, Wolfgang Bernhard şi Herbert Diess. Toţi trei au încercat să impună eficientizări, în special în cadrul operaţiunilor interne ale VW din Germania.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO