Lovitură pentru piaţa criptomedelor. FMI desfinţează o teorie care stă la baza investiţiilor în piaţa crypto

11 Ian. 2022, 18:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Ian. 2022, 18:20 // Actual //  bani.md

Potrivit Fondului Monetar Internaţional, valoarea Bitcoin şi a altor criptomonede se mişcă în aproape acelaşi ritm cu fluctuaţiile pieţei bursiere şi, prin urmare, reprezintă o acoperire slabă pentru portofoliile de investiţii.

FMI a dezvăluit marţi cercetarea sa, reiterând apelurile de luna trecută pentru măsuri de reglementare la nivel mondial. În lipsa unor măsuri, oscilaţiile masive ale celor două clase de active ar putea exagera instabilitatea financiară, a avertizat acesta.

„Corelaţia activelor cripto cu variantele tradiţionale, cum ar fi acţiunile, a crescut semnificativ, ceea ce limitează beneficiile percepute ale acestora în ceea ce priveşte diversificarea riscurilor şi creşte riscul de contagiune pe pieţele financiare”, au scris Tobias Adrian şi Mahvash Qureshi, doi oficiali de rang înalt din cadrul departamentelor de pieţe de capital ale Fondului Montar Internaţional. Tara Iyer, un economist specializat în stabilitatea financiară globală, a contribuit, de asemenea, la cercetare, relatează Politico, citat de mediafax.ro.

Cercetarea este o lovitură pentru susţinătorii cripto, care au descris monedele de genul Bitcoin ca fiind o alternativă care te protejează împotriva volatilităţii pieţei.

Criptomonedele ar fi putut servi acestui scop înainte ca pandemia să lovească. Dar Bitcoin „s-a mişcat mai mult în pas cu indicii bursieri”, cum ar fi S&P 500, de când băncile centrale au lansat programe masive de cumpărare de active pentru a-şi proteja economiile împotriva pandemiei, a remarcat FMI.

Tendinţa este „evidentă şi în economiile emergente”, unde preluarea criptomonedelor a fost mult mai puternică, se preciează în analiză.

Această legătură din ce în ce mai strânsă între cele două active oferă şi mai multe motive pentru a dezvolta un cadru global de reglementare şi supraveghere a criptomonedelor pentru a preveni instabilitatea financiară, se mai precizează în analiză.

Realitatea Live

17 Iun. 2025, 17:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Iun. 2025, 17:07 // Actual //  Ursu Victor

Pe fondul tensiunilor geopolitice şi al incertitudinilor economice, investitorii pariază tot mai mult pe aur în 2025. Preţul metalului preţios a urcat cu aproape 30% de la începutul anului pe piaţa spot, iar contractele futures ating acum circa 3.400 de dolari pe uncie (28 de grame), potrivit MarketWatch. Evoluţia este determinată de conflictul dintre Israel şi Iran, temerile privind noile tarife comerciale ale lui Donald Trump şi inflaţia relativ ridicată în Statele Unite.

Cererea pentru plasamente de siguranţă – unde se încadrează şi francul elveţian – a crescut pe fondul acestor incertitudini, iar estimările arată că trendul ascendent va continua, spune Mihai Căruntu, vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, citat de businessmgazin.ro.

„Aurul a crescut foarte mult anul acesta şi în ultimele 12 luni; s-a apreciat şi francul elveţian, alt activ de refugiu. Incertitudinea mai mare s-a văzut pe cotaţiile aurului, care a avut o decadă foarte bună, un randament anualizat de 8% în ultimii zece ani. Este foarte mult pentru că aurul a avut nişte decenii în care a stagnat”, explică el.

De la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, aurul s-a numărat printre cele mai performante active la nivel global. Politicile comerciale imprevizibile, în special noile taxe vamale, au amplificat temerile legate de un posibil război comercial, alimentând inflaţia, încetinind perspectivele economice şi determinând investitorii să caute refugiu în metalul preţios.

De altfel, indicele S&P 500 – de referinţă pentru Wall Street, cea mai mare piaţă de capital din lume – înregistrează o creştere de 2,8% în 2025, sub indicele paneuropean Stoxx 600, pe care l-a depăşit constant în ultimii ani. Până nu demult, S&P 500 se afla în teritoriu negativ anul acesta.

„Din anii 1920-1930 încoace, aurul n-a crescut, în medie, cu mai mult de 5%. Estimările sunt că va continua să crească pentru că este incertitudine mare. Dacă vorbim de tarifele lui Trump, ele ar pune în pericol creşterea economică, ar alimenta inflaţia şi deci ar influenţa profiturile corporate”, mai spune Mihai Căruntu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO