Lovitură pentru proprietarii de apartamente! Cum vor fi prinși cei care le dau în chirie fără să le declare la fisc

21 Sept. 2022, 12:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Sept. 2022, 12:17 // Actual //  bani.md

Moldovenii care locuiesc în chirie vor beneficia de compensații la gaz sau căldură în perioada rece a anului. Pentru a primi acest ajutor, fiecare chiriaș trebuie să indice în sistemul informațional adresa locuinței, scrie realitatea.md.

Declarația a fost făcută de către ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul unei conferințe de presă.

”Compensația se oferă consumatorului, celui care plătește factura și în sistemul informațional chiriașii vor declara pe propria răspundere că ei consumă energia la punctul de consum înregistrat în sistem. Cu alte cuvinte, dacă chiriașul are la dispoziție facturile pe care le achită el va intra în sistemul informațional și va declara pe propria răspundere că el este cel care achită această factură și va indica numărul locului de consum”, a declarat Spatari.

Ministrul a precizat că la un loc de consum poate fi înregistrat de o sigură familie.

Cel mai interesant lucru este că chiriașii care vor solicita compensații vor deconspira proprietarii de imobile care nu declară la fisc veniturile obținute din chirie.

 

Realitatea Live

Forumul regional „Orașe adaptate viitorului: Misiune posibilă”
Forumul Național al Împăduririi
08 Apr. 2025, 09:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 09:54 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) marchează un nou pas în direcția modernizării și profesionalizării instituționale. Potrivit concluziilor unei evaluări recente efectuate de Fondul Monetar Internațional (FMI), BNM aplică practici avansate de transparență în domenii-cheie, consolidându-și imaginea de instituție publică deschisă și responsabilă.

Analiza FMI a fost realizată în perioada august–noiembrie 2024, la solicitarea Băncii Naționale, și a vizat aplicarea Codului FMI de transparență al băncilor centrale, structurat pe cinci piloni esențiali: guvernanță, politici, operațiuni, rezultate și relații oficiale

Decizia de a aborda toate aceste dimensiuni reflectă angajamentul BNM de a se alinia la cele mai bune practici internaționale și de a îmbunătăți permanent relația cu publicul și instituțiile partenere.

„Această evaluare a oferit echipei BNM ocazia de a prelua din experiența altor bănci centrale de referință și de a integra recomandările

FMI a constatat că BNM oferă informații clare și detaliate privind mandatul, structura și guvernanța sa, precum și cu privire la:

Codul de conduită și măsurile anticorupție aplicabile conducerii
Expunerea la risc și aranjamentele de supraveghere
Practicile de raportare financiară, audit extern și intern
În ceea ce privește transparența politicilor și operațiunilor, evaluarea FMI a remarcat: prezentarea clară a cadrului de politică monetară, obiective bine definite pentru administrarea valutară și a fluxurilor financiare, claritate în reglementările privind licențierea, raportarea și supravegherea tranzacțiilor valutare și publicarea regulamentului privind asistența de urgență pentru lichidități (ELA), un pas esențial pentru consolidarea încrederii în sistemul bancar

Deși concluziile sunt încurajatoare, FMI a identificat și domenii în care transparența poate fi îmbunătățită. În acest sens, BNM se angajează să implementeze un plan concret de acțiuni, bazat pe recomandările misiunii FMI.

Această evaluare confirmă faptul că Banca Națională a Moldovei nu doar că respectă standardele internaționale de transparență, dar se implică activ în procesul de modernizare continuă și adaptare la exigențele unui mediu financiar globalizat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!