Lovitură pentru Zelenski! UE a finanțat războiul lui Putin cu 80 de miliarde de dolari din importul de gaze

06 Sept. 2022, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Sept. 2022, 12:15 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a încasat 158 de miliarde de euro din exporturile de energie, în șase luni de la invazia în Ucraina, mai mult de jumătate din această sumă provenind din UE, a declarat marți (6 septembrie) Centrul pentru Cercetări în Energie și Aer Curat, un think tank din Finlanda, care s-a mai remarcat, în trecut, prin analize precise făcute în domeniul energiei.

„Prețurile în creștere ale combustibililor fosili înseamnă că veniturile actuale ale Rusiei sunt cu mult peste nivelul anilor precedenți, în ciuda reducerilor volumelor de export din acest an”, au declarat, într-un comunicat, reprezentanți ai organizației, citați de Euractiv.

Prețurile la gazele naturale au urcat recent la niveluri record în Europa, în condițiile în care Rusia blochează aprovizionarea. Prețul petrolului brut a crescut și el în urma invaziei, deși de atunci s-a retras.

„Exporturile de combustibili fosili au contribuit cu aproximativ 43 de miliarde de euro la bugetul federal al Rusiei de la începutul invaziei, ajutând la finanțarea crimelor de război din Ucraina”, a declarat CREA. Cifrele se referă la cele șase luni care au urmat invaziei Rusiei din 24 februarie în Ucraina.

În această perioadă, CREA a estimat că Uniunea Europeană a fost principalul importator al exportatorilor de combustibili fosili din Rusia, cu 85,1 miliarde de euro. I-a urmat China, cu 34,9 miliarde de euro, și Turcia, cu 10,7 miliarde de euro.

„UE trebuie să interzică utilizarea navelor deținute de europeni și a porturilor europene pentru transportul petrolului rusesc către țări terțe, în timp ce Marea Britanie trebuie să nu mai permită industriei sale de asigurări să participe la acest comerț”, a declarat CREA.

Între timp, țările G7 au promis vineri că vor înainta de urgență impunerea unui plafon de preț pentru țițeiul rusesc, o măsură care ar priva Rusia de o mare parte din veniturile pe care le obține în prezent din exporturile sale de petrol.

Statele Unite pledează de luni de zile pentru impunerea unui plafon de preț, argumentând că interdicțiile occidentale asupra produselor energetice rusești au contribuit la creșterile de preț care au ajutat Moscova să-și finanțeze efortul de război. În reacție la această inițiativă a Vestului, Rusia a replicat că orice încercare de a impune un preț de plafon la cumpărarea gazului în țarile UE va genera o sistare totală a exporturilor către Europa.

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău