Lunea neagră pe Wall Street: Bursa americană înregistrează cea mai proastă zi din ultimii doi ani

06 Aug. 2024, 11:51
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
06 Aug. 2024, 11:51 // Bani și Afaceri //  bani.md

Bursa americană a avut luni cea mai proastă zi din ultimii aproape doi ani, după o cădere extraordinară a burselor globale provocată de temerile privind o recesiune în SUA. Principalii indici bursieri americani – S&P 500, media industrială Dow Jones şi Nasdaq Composite – s-au prăbuşit în tranzacţiile volatile de la începutul zilei în New York, înainte de a-și reveni uşor, dar şedinţa de tranzacţionare turbulentă s-a încheiat pe o notă sumbră, investitorii temându-se că economia SUA se află pe o pantă şubredă, relatează CNN, conform News.ro.

Indicele Dow a scăzut cu 1.034 de puncte, adică cu 2,6%, S&P 500 s-a prăbuşit cu 3%, iar Nasdaq Composite a avut o cădere de 3,4%. Pentru indicele S&P 500, aceasta este cea mai mare scădere zilnică din septembrie 2022. Cât priveşte indicele Dow, este doar a 15-a oară când pierde mai mult de 1.000 de puncte într-o singură şedinţă, conform datelor FactSet.

Declinul internaţional de luni a început în Asia, unde indicele Nikkei 225 din Japonia a scăzut cu 12,4%, în cea mai proastă zi de la prăbuşirea din Lunea Neagră din 1987. Pieţele europene i-au urmat exemplul, indicele FTSE 100 din Marea Britanie înregistrând cel mai abrupt declin de peste un an într-o singură zi. Mişcarea de şoc pe pieţele globale a fost generată de temerile legate de încetinirea economiei americane.

Și prețurile petrolului au scăzut. Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate, referinţa SUA, s-au stabilit la 72,94 dolari pe baril. Contractele futures pe ţiţeiul Brent, referinţa internaţională, s-au stabilit la 76,30 dolari pe baril.

Downdetector a raportat că platformele populare de tranzacţionare online, inclusiv Fidelity, E-Trade şi Robinhood, au întâmpinat luni dificultăţi tehnice, investitorii grăbindu-se să vândă acţiuni. Alarma cu privire la soliditatea economiei americane, amplificată de un raport neaşteptat de slab privind locurile de muncă, publicat vineri, a contribuit la declinul vânzărilor. Debusolarea bursieră a avut loc la doar o zi după ce Rezerva Federală a ales să menţină ratele dobânzilor stabile, determinând criticii să acuze banca centrală că a aşteptat prea mult pentru a reduce ratele.

Indicele Nasdaq, axat pe tehnologie, a fost afectat şi de Apple, care s-a aflat sub presiune după ce s-a aflat că Berkshire Hathaway, compania lui Warren Buffett, şi-a redus participaţia importantă la gigantul tehnologic. Apple este cea mai mare companie publică din lume, cu o valoare de piaţă de peste 3 trilioane de dolari, iar performanţa acţiunilor sale are un efect semnificativ asupra întregii pieţe. Acţiunile legate de boom-ul inteligenţei artificiale, inclusiv Nvidia, au avut, de asemenea, probleme în ultimele zile.

Turbulenţele generale de luni au fost evidenţiate de indicele de volatilitate CBOE sau VIX – supranumit indicatorul fricii de pe Wall Street – care a urcat la niveluri nemaiîntâlnite de la prăbuşirea pieţei declanşată de criza Covid-19. Ulterior, acesta a scăzut din nou. Investitorii cred că riscul de recesiune este “în creştere”, a declarat Michael Gapen, economist la Bank of America.

În urmă cu doi ani, când inflaţia se afla la cel mai ridicat nivel din ultima generaţie, factorii de decizie de la Fed s-au grăbit să răcească cea mai mare economie a lumii şi să înăsprească politica monetară prin creşterea ratelor la un nivel maxim în ultimele două decenii. Oficialii speră să conducă SUA către o aşa-numită “aterizare uşoară”, prin care creşterea preţurilor să se normalizeze, iar recesiunea să fie evitată. Acum, că inflaţia este în scădere, ei se pregătesc să reducă ratele şi să-şi relaxeze politica.

“Nu am ajuns încă la acel punct”, a declarat săptămâna trecută preşedintele Fed, Jerome Powell. Următoarea şedinţă de stabilire a ratelor băncii centrale urmează să aibă loc în septembrie. Potrivit instrumentului CME FedWatch, traderii se aşteaptă în proporţie de 85% ca Fed să reducă ratele cu o jumătate de punct data viitoare când se va reuni din nou.

Unii experţi, inclusiv celebrul Jeremy Siegel, profesor emerit de finanţe la Wharton, au cerut Fed să convoace o reuniune de urgenţă pentru a reduce ratele înainte de această dată. Banca centrală a luat ultima dată o astfel de măsură în martie 2020, la începutul pandemiei Covid, scrie The Guardian. Cu toate acestea, alţi economişti şi investitori au susţinut că piaţa reacţionează exagerat la datele economice recente, unii recomandând chiar prăbuşirea de luni ca o oportunitate de cumpărare. “Preţurile mai mici pot avea cu siguranţă un efect psihologic masiv. Dar investitorii trebuie să facă un pas înapoi şi să se uite la povestea fundamentală, care rămâne încă decentă”, a declarat un expert.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 17:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Apr. 2025, 17:44 // Actual //  Ursu Victor

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), vrea ca UE să renunțe la Visa, Mastercard și să creeze o platformă proprie pentru Europa, ceea ce ea numește: „Drumul spre independență”. Invitată în cadrul emisiunii “The Pat Kenny Show”, Lagarde a subliniat dependența Europei de infrastructura străină de plăți digitale. „Visa, MasterCard, PayPal și Alipay sunt toate controlate de companii americane sau chineze,” a remarcat ea, adăugând că „trebuie să ne asigurăm că există o ofertă europeană”.

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a lansat un apel pentru o revoluție a plăților, și a menționat necesitatea ca Europa să rupă dependența de giganții americani și chinezi, precum: Visa, Mastercard, PayPal și Alipay. Ea a subliniat că dezvoltarea unor soluții proprii ar reprezenta un pas important spre independența financiară a continentului, asigurându-i suveranitatea în acest domeniu esențial.

Christine Lagarde a subliniat că o piață de capital complet unificată ar putea deschide calea către o integrare fiscală mai profundă în Europa, având un impact semnificativ asupra economiei, cu o valoare adăugată potențială de până la 3.000 de miliarde de euro pe an, scriu editorii de la Business Today, citat de romaniatv.ro.

În timpul emisiunii “The Pat Kenny Show”, Christine Lagarde a subliniat fragilitatea Europei în fața dependenței de infrastructura străină de plăți digitale, evidențiind necesitatea unui sistem propriu care să asigure suveranitatea financiară a continentului.

„Visa, MasterCard, PayPal și Alipay sunt toate controlate de companii americane sau chineze”, a remarcat ea, argumentând: „Ar trebui să ne asigurăm că există o ofertă europeană”.

Ideea unei piețe unice de capital în toate statele membre ale Uniunii Europene capătă din nou importanță în contextul revitalizării Uniunii piețelor de capital (CMU), o inițiativă pe termen lung a UE. Obiectivul principal al CMU este de a crea o piață integrată de capital, care să faciliteze fluxul mai eficient de investiții și economii în cadrul blocului comunitar. Prin această inițiativă, se dorește oferirea unui acces mai bun al întreprinderilor la surse de finanțare și, totodată, furnizarea cetățenilor cu instrumente de economisire mai eficiente și accesibile.

Christine Lagarde a corelat progresele realizate în cadrul Uniunii piețelor de capital (CMU) cu o integrare economică mai profundă, subliniind că aceasta ar putea reduce presiunea asupra politicii monetare și ar crea fundamentul pentru o viitoare uniune fiscală. Deși estimările privind valoarea adăugată anuală de 3.000 de miliarde de euro provin dintr-o postare pe Reddit, care a fost citată pe larg, surse oficiale sugerează un impact mai moderat, dar încă semnificativ, pentru economia europeană.

Conform Serviciului de Cercetare al Parlamentului European (EPRS), o integrare economică mai profundă ar putea adăuga un PIB suplimentar de peste 2,8 trilioane de euro până în 2032, dintre care cel puțin 321 de miliarde de euro ar proveni din finalizarea Uniunii economice și monetare. Cu toate acestea, construirea unei alternative europene la giganții Visa și Mastercard se confruntă cu provocări semnificative, atât din punct de vedere tehnologic, cât și din perspectiva reglementărilor și a cooperării între statele membre.

Totuși, dezvoltarea unei alternative europene la Visa și Mastercard se confruntă cu o serie de provocări semnificative. Printre acestea se numără:

– Comisioanele interbancare mai scăzute din Europa, care fac dificilă atingerea unui nivel de profitabilitate sustenabil.
– Necesitatea unor investiții inițiale considerabile pentru a construi o infrastructură capabilă să concureze cu cea a marilor jucători internaționali.
– Obstacolele legate de schimbarea comportamentului consumatorilor și comercianților, precum și de convingerea băncilor să susțină implementarea unui nou sistem.
– Complexitatea tehnică, în special în domeniul securității, protecției împotriva fraudelor și asigurării compatibilității transfrontaliere.
– Provocările legate de guvernanță și coordonare, întrucât statele membre și instituțiile europene trebuie să colaboreze pentru a alinia execuția și supravegherea sistemului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ