Lupta împotriva operatorilor de jocuri de noroc online ilegali prin simpla blocare a site-urilor este ineficientă

15 Nov. 2022, 14:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Nov. 2022, 14:30 // Actual //  bani.md

Lupta împotriva operatorilor de jocuri de noroc online ilegali prin simpla blocare a site-urilor acestora este ineficientă. Și asta pentru că, zilnic, apar sute de pagini oglindă ale acestora.  Prin urmare, 20 de țări din UE, precum și Marea Britanie dispun de mecanisme de blocare a tranzacțiilor în conturile unor astfel de operatori.

De exemplu, în Italia, instituțiile de plată pot primi amenzi de la 300 000 de euro la 1,3 milioane de euro pentru tranzacții în conturile operatorilor de jocuri de noroc ilegale. O serie de țări au prevăzut, de asemenea, un mecanism de retragere a licențelor operatorilor de plăți pentru acțiuni de acest gen.

În Republica Moldova nu există un astfel de mecanism și nici nu se prevede introducerea acestuia. De exemplu, Ministerul Finanțelor precizează că Agenția Servicii Publice identifică site-urile ilegale de jocuri de noroc și solicită autorităților competente să le blocheze, la fel ca și tranzacțiile de plată pe acestea. La rândul său, Agenția Servicii Publice afirmă că în fiecare caz de acest gen contactează Banca Națională. Banca Națională a Moldovei afirmă, însă, că potrivit legii, NU este obligată să blocheze astfel de operațiuni de plată. Iar furnizorii de servicii de plată, prin lege, NU verifică legalitatea operațiunilor de plată.

Mai mult, în 2023 va intra în vigoare o normă legislativă, care de fapt legalizează tranzacțiile în conturile operatorilor nelicențiați. Astfel, prestarea serviciilor de plată în favoarea persoanelor care activează pe teritoriul Republicii Moldova fără autorizația corespunzătoare a autorităților competente sau interzise prin lege nu va constitui o infracțiune.

„Legal Business Monitor” atrage atenția asupra faptului că astfel de acțiuni sunt contrare practicilor din țările UE. Acest lucru ar putea favoriza și mai mult activitățile nepedepsite ale operatorilor de jocuri de noroc ilegale, dintre care mulți sunt companii offshore rusești. Astfel, există riscul reducerii veniturilor bugetare provenite din activitatea companiei de stat Loteria Națională a Moldovei. Există condiții favorabile pentru spălarea banilor și finanțarea terorismului, care au fost menționate în raportul Serviciului de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului la începutul anului 2022. În plus, se remarcă și riscurile la adresa securității statului, deoarece activitatea necontrolată și neîngrădită a operatorilor offshore oferă acces la datele personale ale jucătorilor moldoveni.

Descarcă analiza completă 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO