Luxosul conac al legendarului Michael Jordan nu și-a găsit cumpărătorul, după aproape un deceniu pe piață

28 Aug. 2023, 15:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Aug. 2023, 15:59 // Actual //  bani.md

Proprietatea unde legenda NBA a locuit aproape 20 de ani a fost scoasă la vânzare în 2012, și în ciuda faptului că Jordan a redus aproape jumătate din prețul inițial, nimeni nu s-a arătat interesat să o cumpere, notează Forbes.ro.

Michael Jordan a construit vila de la zero, cu toate facilitățile care o înconjoară, după gusturile lui personale. Poate un pic prea personale, ar spune unii (agenți imobiliari), care cred că tocmai caracterul hiper-personalizat al proprietății este motivul pentru care aceasta a rămas nevândută după atâta vreme.

La intrarea pe proprietate, nici să vrei nu poți rata porțile pe care tronează numărul 23 – numărul tricoului de teren al lui Jordan, cu o însemnătate aparte pentru baschetbalist, care a stabilit de altfel ultimul preț al conacului la 14.855.000 de dolari, astfel încât cifrele adunate la un loc să însumeze exact 23, considerând probabil că numărul îi va purta la fel de mult noroc și în afara terenului de joc.

Prețul casei a scăzut de altfel, de mai multe ori, ajungând astfel la aproximativ 265 de dolari pe metru pătrat – față de 517 de dolari pe metru pătrat (prețul anunțat inițial fiind de 29 de milioane de dolari americani), timp în care proprietarul a încercat nenumărate strategii, oferind chiar și un set complet Air Jordan odată cu achiziționarea casei.

Însă ofertele au rămas fără ecou, iar Jordan plătește mai bine de 120.000 de dolari anual impozit pe proprietate, un „fleac” pentru legenda sportului care și-a extins recent averea netă cu aproximativ 3 miliarde de dolari, în urma vânzării cotei sale majoritare la Charlotte Hornets – cu o sumă de 11 ori peste prețul plătit inițial, unde va rămâne în continuare acționar minoritar.

Fostul All-Star NBA căruia i se datorează șase titluri obținute de Chicago Bulls a cumpărat proprietatea de 56.000 de metri pătrați din Chicago în 1991, plătind pentru ea aproximativ două milioane de dolari. După mulți ani în care a locuit acolo, sportivul a deci să o scoată la vânzare în 2012.

Un an mai târziu, Jordan a scăzut deja din prețul inițial la 21 de milioane de dolari, și apoi la 16 milioane, arăta la un moment dat New York Post. Vila cu nouă dormitoare și 15 băi a se menține la prețul actual din 2015, în ciuda faptului că interiorul ultra-modern a trecut prin renovări amănunțite în 2009, probabil tot în încercarea de a atrage eventuali cumpărători.

Printre punctele de atracție ale casei se numără și o piscină infinity, o sală de sport care ar putea găzdui lejer o echipă întreagă, teren de golf, teren de tenis și o cameră pentru trabucuri. Dotărilor luxoase li se adaugă un cinematograf, o cramă și o sală de poker.

Există și un teren de baschet de dimensiuni mari – cu numele legendei inscripționat la ambele capete și și logo-ul Jumpman pe centru, în care sunt înscrise numele copiilor săi.

Dar chiar dacă Jordan este genul de celebritate despre care a auzit toată lumea (chiar și cei care nu sunt pasionați de sporturi), nimeni nu s-a grăbit să se pună în „papucii” lui (ironic, pantofii sport care-i poartă numele continuă să se vândă ca pâinea caldă). Încă disponibilă după mai mult de un deceniu, proprietatea are șanse să câștige titlul de cea mai greu de vândut casă de celebritate din toate timpurile.

Cineva s-a arătat totuși interesat de proprietate, dar nu în sensul dorit: în luna aprilie a acestui an, tânărul Raiden K. Hagedorn, în vârstă de 18 ani, din Mundelein, Illinois, a reușit să pătrundă în reședință alături de un alt minor, potrivit rapoartelor poliției din Highland Park. Alertate de vecini, forțele de ordine au reușit să-i prindă în fapt, cei doi fiind imediat arestați și acuzați de încălcarea proprietății și vandalizare. Ulterior s-a aflat că cei doi au spart doar o fereastră și nu aveau intenția de a fura nimic, fiind mai degrabă curioși să vadă ce se află înăuntru.

Realitatea Live

Eveniment de înmânare a certificatelor de grant în cadrul Programului de Granturi pentru dezvoltarea comunităților eficiente energetic în Republica Moldova
03 Apr. 2025, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump a semnat un ordin executiv privind introducerea unor tarife vamale cuprinse între 10% și 50% pentru mărfuri provenind din 183 de țări, într-o mișcare pe care a numit-o „declarație de independență economică”. Cu toate acestea, printre puținele țări scutite de noile măsuri se numără Rusia și Belarus, în ciuda relațiilor tensionate cu SUA și a regimului de sancțiuni impus acestor state.

Potrivit secretarului Trezoreriei SUA, Scott Bessent, aceste două țări nu au fost incluse în lista tarifară deoarece „nu avem comerț semnificativ cu ele, fiind deja sub sancțiuni”. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că sancțiunile existente „împiedică orice relație comercială semnificativă cu Rusia”.

Totuși, publicația Axios remarcă faptul că în 2024, volumul comerțului SUA–Rusia a fost de 3,5 miliarde de dolari, deși a scăzut de 10 ori față de nivelul din 2021 (35 miliarde USD). Prin comparație, țări precum Mauritius și Brunei, care au fost incluse pe lista tarifară, au un comerț mult mai redus cu SUA, dar vor plăti tarife de 40% și 24%.

În lista publicată de Trump se regăsesc inclusiv teritorii izolate sau chiar nelocuite, precum Tokelau (1.500 locuitori, sub jurisdicția Noii Zeelande), arhipelagul Svalbard (2.500 locuitori, administrat de Norvegia) și insulele nelocuite Heard și McDonald, teritorii externe ale Australiei.

Tarifele impuse vizează și toate fostele republici sovietice, inclusiv Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Uzbekistan, Kârgâzstan și Turkmenistan, cu o cotă generală de 10%. Moldova este printre cele mai afectate, cu o taxă de 31%, în timp ce pentru Kazahstan a fost stabilită o cotă de 27%.

Printre excepțiile notabile din noul regim tarifar se mai numără Iran, Cuba, Coreea de Nord, Mexic și Canada, care nu au fost vizate de noile măsuri.

Într-o declarație făcută după semnarea ordinului, Trump a declarat: „America a fost jefuită timp de ani buni de alte națiuni, fie ele prietene sau inamice. Vom taxa aproximativ jumătate din ceea ce ei taxează la rândul lor. Nu e o reciprocitate completă, ci una… blândă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!