Mafia patronilor de firme de taxi, zguduită din temelii! Schemele prin care țepuiesc statul cu miliarde de lei

12 Iul. 2023, 17:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Iul. 2023, 17:28 // Actual //  bani.md

Deținătorii de platforme și aplicații de comenzi de taxi vor fi obligați să le înregistreze juridic pe teritoriul Republicii Moldova. O inițiativă legislativă în acest sens a fost prezentată de deputații Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Marina Morozova și Alexandr Trubca, într-un briefing de presă.

Trubca spune că anual statul pierde circa 1,3 miliarde de lei, în condițiile în care operatorii de taxi au înregistrate 50 de mașini în parc, dar de facto operează cu 100 de automobile.

Potrivit Marinei Morozova, după înregistrare, aceste platforme vor fi responsabile din punct de vedere fiscal pe teritoriul Republicii Moldova.

Operatorii transportului în regim de taxi vor admite spre conectare la aceste platforme doar mașinile înregistrate în Registrul operatorilor de transport rutier. Pentru o monitorizare corectă, deținătorii platformelor vor prezenta trimestrial la ANTA lista autovehiculelor și șoferilor care au operat cel puțin o dată pe parcursul lunii. Astfel, organele de control vor putea monitoriza atât activitatea platformelor, cât și a șoferilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Actualmente sunt mașini care prestează servicii de taxi, dar nu sunt înregistrate în Registrul Agenției Naționale de Transport Auto. Urmare a acestor modificări, trebuie să crească nivelul de siguranță și confort al pasagerilor, susține deputata.

Proiectul prevede și modificări privind regimul fiscal. Potrivit lui Alexandr Trubca, este vorba de extinderea instrumentelor de fiscalizare și introducerea instrumentelor moderne dezvoltate de FISC. Astăzi cel mult 20% din toate cursele de taxi sunt fiscalizate în Republica Moldova. Scopul este de a ajunge la fiscalizarea până la 70% din curse. Potrivit lui Alexandr Trubca, fiscalizarea înseamnă și creșterea nivelului de siguranță a călătorilor, iar un bon fiscal înseamnă și o garantare a calității serviciilor și o posibilitate a călătorului să meargă într-o eventuală situație de nemulțumire la Agenția pentru protecția Consumatorului.

De asemenea, se propune excluderea obligativității deținerii fizice de către toți șoferii a certificatului de competențe profesionale. Acum, acest certificat urmează să fie doar valabil, iar verificarea lui să se facă în format digital. Se propune și extinderea termenului de valabilitate a acestui certificat, de la 3 la 5 ani.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO