Mai mult decât un omagiu! În memoria lui Viorel Mardare, o vinărie din țară a lansat o ediție limitată de vin

07 Oct. 2021, 10:49
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Oct. 2021, 10:49 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Vinăria Purcari îl omagiază pe Viorel Mardare, care ar fi împlinit astăzi, 7 octombrie, 40 de ani, lansând o ediție limitată de vin Freedom Blend care poartă numele VIOREL. Vinul VIOREL NU va fi comercializat, ci doar distribuit prietenilor, rudelor, colegilor de breaslă și celor care l-au susținut pe Viorel Mardare în lupta sa cu maladia care i-a curmat viața.

Pe eticheta sticlei de vin-omagiu VIOREL se regăsește o imagine publicată de Viorel Mardare pe Facebook,  ce a ajuns să fie cunoscută drept „inima lui Viorel”, alături de una dintre reflecțiile sale scrise după ampla campanie de caritate lansată în vederea colectării banilor necesari pentru tratamentul anticancer: „Eu nu credeam că există atâta dragoste în jur”, precum și semnătura regretatului regizor. Pe contraetichetă poate fi citit următorul mesaj:

Suntem trecători și suntem eterni.

Aici și acolo, acolo și aici.

Pretutindeni e loc pentru bunătate, visare și înviere…

Viorel Mardare ne îndeamnă să luptăm pentru viață.

Să iubim viața, să fim liberi, recunoscători.

Aici și acolo. Acolo și aici.

Victor Bostan, directorul general al Vinăriei Purcari, a declarat că s-a implicat personal în acest proiect de suflet, dat fiind faptul că l-a cunoscut pe Viorel Mardare ca pe un Om al creației, ca pe un Om care a iubit și a dăruit binele. „Dorim ca prin acest gest să cinstim și să omagiem talentele sclipitoare ale Moldovei noastre”, a adăugat Victor Bostan.

„Când am văzut sticla „inimoasă” de VIOREL, primul gând a fost că: „Uite, Viorel, ai și tu propriul vin!”.  La vinuri mă pricep fix ca la parfumuri, adică numai am auzit că există note de mijloc, note de vârf și încă nu mai știu de care note. Vinul ce-ți poartă numele are o notă de bază – NOTA DE INIMĂ.  Făcut din inimă, livrat de la inimă la inimi, cu drag pentru tine și pentru moștenirea pe care ne-ai lăsat-o. Te iubesc. Te iubim”, a tranmis Sora neuitatului cineast, Angela Mardare.

Sticla omagială este însoțită de o carte poștală cu următorul mesaj:

Dragă Viorel,

Te-ai născut toamna, anotimpul împlinirii. În acest 7 octombrie ți-ai fi plimbat adidașii tăi colorați prin frunzele ruginite de pe dealurile moldave, atât de dragi inimii tale… Atât de dragi inimilor noastre…

Ai fi oprit la vreo casă cu obloane sinilii, ai fi încurajat stăpânul să păstreze olanele făcute încă de nemți, ai fi lăudat tulburelul gospodarului și ai fi promis că vii la filmări când se așază drojdia. Uite că vinul s-a limpezit. Gustul lui ușor amărui este atenuat de dragostea celor care te iubesc, Maestre!

Ne-ai însuflețit cu creații originale, izvorâte din adâncurile sufletului tău. Infiltrate adânc în sufletele noastre…

Campionii nu sunt uitați niciodată!

Primește, împreună cu prietenii tăi și ai noștri, omagiul și profunda recunoștință pentru modul sublim în care ai cinstit oamenii gliei, în care ai scos din adâncuri sarea acestui pământ.

Campionii își dăinuie veșnicia”.

Începând de astăzi va fi prezentat în reluare spotul „We are the Champions”, care a fost realizat de Viorel Mardare pentru Vinăria Purcari. Acesta va putea fi urmărit pe rețelele de socializare și la câteva posturi de televiziune din Republica Moldova.

Cu acest prilej, Vinăria Purcari lansează o bursă de merit în memoria lui Viorel Mardare, bursă care va fi oferită lunar unui actual student talentat al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, care urmează să devină regizor.

Viorel Mardare (7 octombrie 1981 – 9 martie 2019) a fost jurnalist și regizor. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova și Regie Film la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Ca tânăr cineast, a activat în echipele lui Igor Cobileanski și Sergiu Prodan. A promovat Republica Moldova și locuitorii ei printr-o serie de spoturi sociale și publicitare îndrăgite de publicul larg și apreciate acasă și în străinătate. A fost autorul mai multor editoriale și cronici de presă, a unor pamflete prin care a ridiculizat promovarea unor pseudovalori.

Realitatea Live

21 Oct. 2021, 17:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Oct. 2021, 17:06 // Actual //  Lupu Eduard

Operatorul de transport și sistem din România, Transgaz, a anunțat miercuri că, începând cu aceeași zi, oferă capacitate de rezervare disponibilă în punctul de interconectare (PI) Ungheni, pentru companiile dispuse să exporte (sau să importe, însă nu este cazul dat fiind criza de la Chișinău) gaze în Republica Moldova. Rămâne de văzut dacă vor exista companii interesate și dacă Chișinăul este dispus să plătească prețul de pe bursele din România, destul de ridicat în comparație cu cel pe care-l avea negociat până în acest an cu Gazprom.

Gazoductul Ungheni-Chișinău, prin care România poate exporta gaze naturale în Republica Moldova, a fost pus în funcțiune de la 1 octombrie 2021 și poate asigura întregul necesar de consum de peste Prut, cu excepția Transnistriei, rămânând doar ca furnizorii interesați să înceapă să nominalizeze volumele pe care vor să le vândă, anunțase marți directorul Departamentului Strategie și Management Corporativ al operatorului sistemului național de transport Transgaz, Elisabeta Ghidiu, la videoconferința Profit.ro Oil&Gas – “Unde sunt gazele din Marea Neagră când avem mai mare nevoie?”, citată de profit.ro.

Pentru anul gazier în curs, Transgaz precizează că vor fi oferite produse de capacitate fermă grupată zilnice, lunare și trimestriale, și intrazilnice, pe ambele direcții de transport. În situația în care, la licitațiile zilnice, oferta de capacitate fermă grupată a fost epuizată, sau nu a fost oferită, Transgaz va oferi produse de capacitate întreruptibilă pentru ziua următoare. Miercuri, la prima licitație organizată, Transgaz a oferit o capacitate de export de aproximativ 55 mii MWh/zi, la un tarif de ieșire de 0,004275 RON/KWh/zi, plus unul de intrare de 0,00835 lei moldovenești/KWh/zi (0,00205 RON/KWh/zi) perceput de Vestmoldtransgaz (filiala Transgaz din Republica Moldova). În ceea ce privește capacitatea de import oferită, și aceasta de două ori mai mică, de aproximativ 21,2 MWh/zi, la un tarif de ieșire, perceput de Vestmoldtransgaz, de 0,00923 lei moldovenești/KWh/zi (0,00227 RON/KWh/zi), și unul de intrare, perceput de Transgaz, de 0,00445 RON/MWh/zi).

Așa cum a scris Profit.ro, Transgaz se teme că volumul de gaze ce urmează a fi scos la tranzacționare iarna aceasta pe platformele Bursei Române de Mărfuri (BRM) va fi unul insuficient și vrea să cumpere cantitatea de gaze necesară echilibrării Sistemului Național de Transport (SNT) din import.

Singura variantă în care Republica Moldova s-ar putea alimenta cu gaz din România pare a fi majorarea importurilor prin punctul de interconectare de Negru Vodă, pe unde intră în țară gaz rusesc din TurkStream, dar pentru aceasta este nevoie de “acordul” Gazprom.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie