Mai puțină birocrație la ANSA. A fost stabilit un nou regulament privind normele de certificare sanitară veterinară

13 Feb. 2023, 10:42
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Feb. 2023, 10:42 // Actual //  MD Bani

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a aprobat un nou regulament privind stabilirea normelor de certificare sanitară veterinară a mărfurilor supuse controlului sanitar veterinar de stat. Potrivit Agenției, prevede un șir de norme care vin să elimine birocrația excesivă.

Noul regulament prevede schimbări pentru certificarea produselor de origine animalieră, miere, lapte și pește.

Conform noului regulament, vor fi excluse prevederile privind recertificarea sanitară veterinară a produselor importate și certificarea sanitară veterinară a produselor prelucrate de origine animală.

De asemenea, va fi posibilă certificarea electronică a animalelor de către medicii veterinari care vor autoriza mișcarea din exploatația de origine către exploatația de destinație a bovinelor, porcinelor, cabalinelor, ovinelor și caprinelor, prin intermediul Sistemului Informațional Automatizat Registrul de Stat al animalelor, fără a mai fi necesare alte certificării suplimentare.

Printre alte modificări se regăsesc:

  • familiile de albine vor fi supuse mișcării în interiorul țării doar însoțite de pașaportul prisăcii, fără a mai fi necesare alte certificări suplimentare;
  • mierea de albine și produsele apicole de la exploatațiile apicole se vor expedia către unitățile de colectare/procesare însoțite de copia pașaportului prisăcii și declarația pe propria răspundere a apicultorului, fără a mai fi necesar certificatul sanitar veterinar;
  • laptele crud de la fermele de animale/centrul de colectare va fi însoțit doar de o declarație pe propria răspundere pentru lapte crud, eliberată de către administratorul exploatației sau altă persoană responsabilă (medicul veterinar), fără a mai fi necesar certificatul sanitar veterinar;
  • peștele viu va putea fi relocat către alte unități acvatice sau comercializat doar dacă este însoțit de un certificat sanitar-veterinar, eliberat de medicul veterinar responsabil de unitatea acvatică de proveniență. La fel, comercianții vor trebui să verifice permanent dacă peștele viu destinat consumului uman este într-adevăr viu și vor avea obligația să înlăture din comerț exemplarele de pește care nu mai prezintă semne de vitalitate;
  • operatorii din sectorul alimentar (cu excepția unităților de sacrificare a animalelor) nu vor mai suporta cheltuieli suplimentare pentru certificarea sanitară veterinară, deoarece certificarea va fi asigurată de către medicii veterinari ai unităților respective.

Regulamentul de stabilire a normelor de certificare sanitară veterinară a mărfurilor supuse controlului sanitar veterinar de stat va intra în vigoare după expirarea a 31 de zile din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 12:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 12:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

O operațiune de amploare împotriva spălării de bani a fost desfășurată în colaborare de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) din Republica Moldova și de autoritățile din România, după dezvăluirile din dosarul „S.A. Mioara”. Conform informațiilor furnizate, acest dosar derivă dintr-o însușire istorică a 75,11% din patrimoniul Republicii Moldova, deținut în cadrul societății pe acțiuni „Mioara” din municipiul Bălți.

Acțiunile coordonate au implicat polițiști și procurori din Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) din România, asistați de ofițerii CNA. În cadrul operațiunii, au fost efectuate mai multe percheziții la domiciliile suspecților, iar probe concludente au fost ridicate pentru a fi folosite în urmărirea penală. Mai mult, bunuri în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro au fost sechestrate, inclusiv conturi bancare și proprietăți imobiliare, aflate în jurisdicția României.

Această operațiune face parte dintr-un efort susținut de combatere a spălării de bani și infracțiunilor financiare transfrontaliere și demonstrează importanța cooperării internaționale în lupta împotriva corupției și criminalității organizate.

S.A. Mioara este fabrică de textile de la Bălți unde administrator este Nicolae Culicovschi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău