Maia Sandu vine cu noi detalii despre securitatea țării. Urmărește în DIRECT pe RLIVE.MD


Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.
Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.
Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.
Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.
Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.
Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
-
1Gazul nu se dezlipește de Moldovagaz! Reforma unbundling-ului intră în prelungiri
-
2Crypto-boy în Parlament! A câștigat din monedele virtuale, dar a interzis platformele
-
3Scandal pe piața gazelor: Moldovagaz acuză manipulare, iar noul șef de la ANRE, Borosan, flutură cu reforma
-
4Cumătrul lui Andrei Spînu vrea banii înapoi. Iurie Gorea cere în instanță restituirea celor 40.000 de dolari
-
5„Preț foarte bun, dar nu vi-l spun”: Gazul pentru iarnă e cumpărat pe jumătate, dar rămâne secret












