Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare

12 Mai 2022, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Mai 2022, 13:56 // Actual //  Lupu Eduard

Un pachet de finanțare în valoare de 50 de milioane de euro oferit maib de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru susținerea economiei naționale în contextul creat de războiul din Ucraina a fost semnat pe 11 mai a.c. de către Giorgi Shagidze, Președintele maib, și Francis Malige, Directorul general al BERD pentru instituțiile financiare, la Reuniunea Anuală a BERD de la Marrakech.

Pachetul de finanțare este constituit din două componente.

35 de milioane de euro fac parte din Cadrul de Reziliență și Mijloace de Subzistență al BERD, anunțat pentru susținerea companiilor și țărilor afectate direct sau indirect de războiul din Ucraina. Pachetul financiar va consolida și diversifica baza de finanțare a maib pentru susținerea afacerilor locale.

15 milioane de euro sunt destinate extinderii participării maib la Linia de Creditare EU4Business-BERD, destinată finanțării întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri).

Linia de Creditare EU4Business-BERD include componenta de grant din partea UE și asistență gratuită pentru debitori. Conform acordului, maib va continua să sprijine clienții IMM să-și modernizeze produsele și serviciile în conformitate cu standardele UE, să crească competitivitatea și să valorifice oportunitățile comerciale internaționale. Acest împrumut va contribui la obiectivele Planului Economic şi de Investiţii al Parteneriatului Estic, care include sprijinirea a 50.000 de întreprinderi mici şi mijlocii din Moldova. Maib a obținut anterior 30 de milioane de euro în cadrul acestui program, finanțând aproximativ 50 de clienți IMM-uri.

Această finanțare se aliniază pe deplin cu strategia și cursul dezvoltării maib în domeniul creditării IMM. În 2021 maib a înregistrat o creștere de 35% a împrumuturilor pentru IMM-uri, consolidându-și, totodată, poziția de lider în creditarea IMM-urilor cu 4%. La sfârșitul anului 2021 cota de piață a maib în creditarea IMM-urilor constituia 26,3%.

Francis Malige, Directorul general al BERD pentru instituțiile financiare:

„Suntem încântați să sprijinim clientul nostru de lungă durată, maib, să-și consolideze baza de finanțare în mediul economic incert provocat de războiul din Ucraina și să contribuim la creșterea capacității de creditare pentru afacerile din Moldova”.

 Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Semnarea acordului este o contribuție remarcabilă pentru strategia maib de a susține afacerile mici și mijlocii din Moldova. Împrumutul acordat de către BERD ne va ajuta să acordăm asistență companiilor locale să își acopere nevoile de finanțare în contextul evenimentelor geopolitice. Îmi exprim recunoștința față de BERD și UE pentru parteneriatul acestora cu maib și sprijinul continuu acordat economiei Republicii Moldova. Suntem foarte încântați și recunoscători că putem ajuta clienții noștri prin oferirea unor împrumuturi mai accesibile pentru a le facilita dezvoltarea.”

Despre BERD

BERD este o bancă multilaterală care promovează dezvoltarea sectorului privat și inițiativa antreprenorială în 38 de economii de pe trei continente. Banca este deținută de 69 de țări, precum și de UE și BEI. Investițiile BERD urmăresc creșterea competitivității economiilor din regiunile sale, a bunei guvernări, economiei verzi, inclusive și durabile.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, deținând 31,4% din activele bancare ale țării și 34,9% din portofoliul de credite la situația din 31 decembrie 2021. Banca oferă 26% din toate creditele ipotecare acordate moldovenilor, deservește peste 35% din populația Republicii Moldova și se numără printre cei mai mari angajatori din țară. Banca este bine capitalizată, cu un capital de nivel 1 de 21,1% la situația din 31 decembrie 2021. Maib este recunoscută pe scară largă pentru serviciile sale, pentru deservirea calitativă a clienților și produsele inovatoare. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu de investitori format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Invalda INVL, un grup lider de gestionare a activelor din Țările Baltice și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente din Europa.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 

Realitatea Live

03 Iun. 2023, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 09:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pământul arabil din Olanda este din ce în ce mai inaccesibil. Olandezii nu își vând terenurile agricole, iar puținele oferte de pe piață sunt la prețuri foarte mari, care continuă să crească.

Conform analizei efectuate pentru primele 3 luni din acest an, valoarea terenului agricol din Olanda a crescut cu 5,8% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de 79.400 de euro/ha. În schimb, prețurile pentru pajiști au scăzut cu 0,6% comparativ cu ultimele luni din 2022.

În Olanda, puținele terenuri care sunt scoase la vânzare sunt cotate la prețuri foarte mari. De la începutul anului, tarifele la terenurile agricole continuă să crească, puțini proprietari fiind dispuși să le înstrăineze.

Oficiul Cadastral Olandez din Apeldoorn și Departamentul de Cercetare Economică de la Universitatea Wageningen (WEcR) au calculat că prețul mediu pentru un teren agricol, în primul trimestru al anului 2023, se situează la 79.400 de euro/ha, cu 3% mai mult decât în ultima parte a anului 2022. Față de întreg anul 2022, când prețul mediu a fost de 73.400 euro/ha, valoarea terenurilor a crescut cu 5,8%.

În schimb, pășunile se vând puțin mai ieftin decât terenurile arabile. În intervalul ianuarie-martie 2023, pășunile s-au vândut cu un preț mediu de 68.800 euro/ha, cu 0,6% mai puțin decât în ultima parte a anului 2022.

A fost înregistrată, însă, o primă medie de preț de 3,9% până la 77.500 euro/ha pentru terenurile arabile unde se cultivă porumbul de siloz. În același timp, prețul terenurilor construite a crescut cu o medie de 3,7%, până la 92.200 euro/ha.

Olandezii nu își vând terenurile agricole

Cu toate că condițiile de piață sunt foarte profitabile acum, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole sunt dispuși să vândă.

Experții olandezi din piața funciară au evaluat suprafața agricolă comercializată, în perioada ianuarie-martie 2023, la un total de 6.300 ha, adică cu 4.755 ha mai puțin decât în ultimele 3 luni din din 2022 și cu 1.554 ha mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru comparație, potrivit anunțurilor de mică publicitate, în Republica Moldova un hectar de teren agricol ajunge să coste până la 100 de mii de lei în nordul țării, 50 de mii de lei în centrul țării și 20 de mii de lei în sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău