VIDEO Cum afectează războiul piața medicamentelor? Directorul BP: Lucrăm în avans pentru a avea stocuri suficiente

12 Mai 2022, 12:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Mai 2022, 12:09 // Actual //  bani.md

Piața medicamentelor din Republica Moldova nu are de suferit prea mult în contextul războiului din Ucraina. Vasile Cazacu, directorul Balcan Pharmaceuticals, susține că există impedimente logistice, însă produsul brut ajunge la destinație.

Potrivit lui, cel mai mare risc, pe termen scurt, este ca întreprinderea să se confrunte cu lipsuri și neajunsuri. Bunăoară, din cauza acțiunilor militare din țara vecină, au fost perturbate livrările, iar termenii s-au mărit de două-trei ori.

Ucraina, Rusia, Belarus sunt producători semnificativi și cu o prezență semnificativă pe piața Moldovei, credem că există riscul unor deficituri temporare, până nu va fi găsită alternativă. 

Situația pandemică a demonstrat faptul că securitatea farmaceutică este una dintre prioritățile statului. La începutul pandemiei, majoritatea țărilor au interzis exportul de anumite medicamente de pe teritoriul său și s-a creat un vacuum de anumite produse, care ulterior a fost compensat. În ultima perioadă au apărut probleme mai mult logistice. Termenul de livrare.

Termenul de livrare a materiei prime, a ambalajelor, a altor excipienți s-a mărit semnificativ. A fost perturbată logistica atât pe cale maritimă, terestră, cât și pe cale aeriană. În unele cazuri, perioada de livrare s-a dublat, triplat ca timp și cost. Cu întârzieri, produsul ajunge în fabrică. Lucrăm în avans pentru a avea stocuri suficiente și pentru a asigura prezența medicamentelor pe piață”, a relatat Vasile Cazacu.

Balkan Pharmaceuticals este cea mai mare fabrică de medicamente din Republica Moldova. Cu patru fluxuri industriale, întreprinderea asigură producerea a peste 200 de denumiri de medicamente, în diferite forme, doze și variații de ambalaj – comprimate, capsule, pulbere, fiole, flacoane. Compania are planuri ambițioase de extindere către piața CSI și UE, creșterea numărului de angajați, a cifrei de afaceri și a nomenclaturii.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

14 Dec. 2024, 10:02
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
14 Dec. 2024, 10:02 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Începând cu 1 ianuarie 2025, unele bancomate ale T-băncii (fostul „Tinkoff”) din Rusia nu vor mai accepta operațiuni efectuate cu carduri Visa și Mastercard, conform unui anunț făcut de banca respectivă, citat de RBC.

Problemele ar putea afecta și terminalele bancare ale instituției, care se numără printre primele zece bănci din Rusia după active și în top 5 în funcție de volumul depozitelor persoanelor fizice.

Reprezentanții băncii au asigurat că aceste carduri vor putea fi utilizate în continuare pentru plăți online, dar pentru operațiunile la bancomate se recomandă utilizarea cardurilor „Mir”, sistemul de plată național al Rusiei.

Conform unor surse RBC, la sfârșitul anului 2024, certificatele de securitate pentru cipurile cardurilor Visa și Mastercard, esențiale pentru criptarea datelor în timpul tranzacțiilor, vor expira pentru unele bănci din Rusia. Fiecare instituție bancară va decide dacă aceste carduri vor mai funcționa sau nu în continuare.

Sberbank și VTB, alte bănci de top din Rusia, au declarat pentru Interfax că nu vor întâmpina probleme cu acceptarea cardurilor Visa și Mastercard emise de ele.

În octombrie, vicepreședintele VTB, Gheorghi Gorșkov, a precizat că un card cu certificat expirat nu va deveni inutilizabil („o cărămidă”), subliniind că doar 1% dintre ruși mai dețin astfel de carduri internaționale, iar numărul lor continuă să scadă.

Visa și Mastercard și-au suspendat operațiunile în Rusia în primăvara anului 2022, ca răspuns la invazia Ucrainei. De atunci, sistemul „Mir” a devenit principala soluție de plată pentru cetățenii ruși, iar cardurile internaționale și-au pierdut treptat relevanța în țară.

Această evoluție reflectă continuarea adaptării sectorului bancar din Rusia la sancțiunile internaționale și la schimbările din piața globală de plăți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală