Marea Britanie încalcă pretențiile lui Putin. Arma de temut pe care a decis să o trimită în Ucraina

06 Iun. 2022, 11:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Iun. 2022, 11:00 // Actual //  bani.md

Marea Britanie livrează sistemul de rachete cu lansare multiplă M270 Ucrainei, rachete cu rază lungă de acţiune, menite să ajute Kievul să se apere împotriva Rusiei, a declarat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, relatează BBC. Asta în ciuda avertismentelor lui Vladimir Putin care a amenințat că va ataca noi ținte în Ucraina dacă occidentul livrează Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune.

Guvernul Marii Britanii nu a confirmat câte arme vor fi trimise, însă este vorba despre trei rachete, în primă fază, potrivit BBC.

Decizia a fost coordonată cu Statele Unite, care au anunţat săptămâna trecută că furnizează şi un sistem de rachete HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare.

Decizia Washingtonului a înfuriat Moscova şi, duminică, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va extinde lista ţintelor pe care Rusia le va ataca în Ucraina dacă ţările occidentale vor furnizaa arme cu rază lungă Kievului.

Guvernul Marii Britanii a anunţat că armata ucraineană va fi instruită cu privire la modul de utilizare a lansatoarelor în Marea Britanie în săptămânile următoare.

Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace a subliniat că Regatul Unit îşi asumă un rol principal în furnizarea trupelor ucrainene cu ”armele vitale de care au nevoie pentru a-şi apăra ţara de invazia neprovocată”.

”Pe măsură ce tacticile Rusiei se schimbă, la fel se schimbă şi sprijinul nostru pentru Ucraina”, a adăugat el.

”Aceste sisteme de rachete cu lansare multiplă de înaltă capacitate le vor permite prietenilor noştri ucraineni să se protejeze mai bine împotriva utilizării brutale a artileriei cu rază lungă de acţiune, pe care forţele lui Putin au folosit-o fără discriminare pentru a distruge oraşele”, a mai spus Wallace.

Sistemul de rachete cu lansare multiplă al Marii Britanii poate trage 12 rachete de tip sol-sol într-un minut şi poate lovi ţinte pe o rază de 80 km cu o precizie maximă – mult mai departe decât artileria pe care o deţine în prezent Ucraina.

Acesta este similar cu sistemul HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) pe care îl trimite SUA.

Săptămâna trecută, Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei patru lansatoare de rachete multiple HIMARS – după ce a primit garanţiile că acestea vor fi utilizate numai în scopuri defensive şi nu pentru a lovi ţinte în interiorul Rusiei. Aceeaşi restricţie se aplică şi în privinţa utilizării sistemului M270 al Marii Britanii.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că Moscova va ataca noi ținte dacă Occidentul va furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Vom lovi acele ținte pe care încă nu le-am lovit”, a declarat Putin pentru televiziunea de stat Rossiya, fără a preciza care sunt acele ținte.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală