Marea Britanie şi statele UE vor şi mai multe controale impuse flotei fantomă a lui Putin

16 Iul. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Iul. 2024, 10:00 // Actual //  bani.md

Marea Britanie intenționează să lanseze săptămâna aceasta un apel la acțiune, alături de un grup de state membre ale UE, pentru a aborda problema „flotei din umbră” de petroliere pe care Rusia o folosește pentru a evita sancțiunile internaționale, informează Bloomberg, citând surse apropiate acestui dosar.

Mai multe guverne europene își vor exprima sprijinul pentru acest plan în cadrul unei reuniuni a Comunității Politice Europene, care va fi găzduită joi de premierul britanic Keir Starmer, potrivit unui proiect de comunicat final consultat de Bloomberg. Obiectivul este schimbul de informații privind flota rusească „pentru a coordona răspunsul la riscurile ridicate prezentate de aceste nave și facilitatorii lor și pentru a colabora cu sectorul privat și alte părți implicate în vederea contracarării amenințării”, se precizează în documentul menționat. Oficiali și experți din diferite țări vor forma un grup de lucru care se va reuni în regim de urgență „pentru a lua măsuri concrete”, se mai arată în comunicat.

Aceste țări vor să îngreuneze și mai mult pentru Rusia exploatarea resurselor sale petroliere. Sancțiunile impuse de grupul statelor puternic industrializate au izolat Rusia pe piața transportului convențional de petrol, oprind accesul la petrolierele convenționale și furnizorii de servicii, în cazul în care petrolul este transportat la un preț sub plafonul stabilit de G7. Acest lucru a forțat Rusia să utilizeze petroliere mai vechi care operează în afara normelor din industrie.

„Flota rusească din umbră reprezintă o amenințare pentru statele noastre și pentru alte țări care depind de mările și oceanele lumii”, se precizează în documentul de lucru, care ar putea suferi modificări înainte de a fi semnat la sfârșitul săptămânii. „Multe dintre aceste nave nu sunt asigurate și sunt prost întreținute. Multe se angajează în activități care încalcă normele de bază de siguranță și standardele și reglementările de mediu”, se mai arată în document.

De asemenea, la reuniunea Comunității Politice Europene, țările europene vor face un apel către statele de pavilion să se asigure că normele de siguranță sunt respectate, inclusiv cele referitoare la operațiunile de transfer de la o navă la alta și cerințele deținutei la bord de certificate valabile de asigurări.

„Facem un apel către proprietarii și operatorii de nave, către industria de asigurări maritime, brokerii de nave și alte părți implicate să adere la aceste obligații, să sprijine prevenția, detecția și raportarea activităților flotei din umbră”, se mai arată în documentul consultat de Bloomberg.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:01 // Actual //  bani.md

Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie curent, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau aleg modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit, în exclusivitate, un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”. Producția este difuzată astăzi, 17 octombrie, la RLIVE TV.

Macron a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opţiune pentru Republica Moldova.

„În primul rând, întotdeauna am respectat suveranitatea popoarelor și libera decizie a cetățenilor care vor trebui să se exprime. Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă –sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori.

Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă. Așa că înțeleg importanța acestei alegeri. Cred că scrutinul care vă așteaptă, pe care Moldova îl așteaptă, este foarte important pentru viitorul țării. Și ca și european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră, și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrație”, a declarat președintele Franței.

Ținem să menționăm că anume în mandatul Franței, de președinte al Consiliului Uniunii Europene, din prima jumătate a anului 2022, Chișinăul s-a apropiat atât de mult de UE, încât a întors o nouă foaie a istoriei sale… europene.

„Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei, pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor. În termeni și mai concreți, aș da exemplu costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor.

Apoi, există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării”, a conchis Emmanuel Macron.

 

Pe parcursul ultimilor ani, UE a acordat un sprijin puternic Moldovei, în cele mai grele momente, precum șantajul energetic al Gazpromului, suport financiar în combaterea corupției și dezinformării, dezvoltarea economiei, uși deschise pentru export și chiar sancționarea persoanelor care seamănă ură în țară. Însă, cel mai puternic sprijin oferit – lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția este difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău