Marea Britanie şi statele UE vor şi mai multe controale impuse flotei fantomă a lui Putin

16 Iul. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Iul. 2024, 10:00 // Actual //  bani.md

Marea Britanie intenționează să lanseze săptămâna aceasta un apel la acțiune, alături de un grup de state membre ale UE, pentru a aborda problema „flotei din umbră” de petroliere pe care Rusia o folosește pentru a evita sancțiunile internaționale, informează Bloomberg, citând surse apropiate acestui dosar.

Mai multe guverne europene își vor exprima sprijinul pentru acest plan în cadrul unei reuniuni a Comunității Politice Europene, care va fi găzduită joi de premierul britanic Keir Starmer, potrivit unui proiect de comunicat final consultat de Bloomberg. Obiectivul este schimbul de informații privind flota rusească „pentru a coordona răspunsul la riscurile ridicate prezentate de aceste nave și facilitatorii lor și pentru a colabora cu sectorul privat și alte părți implicate în vederea contracarării amenințării”, se precizează în documentul menționat. Oficiali și experți din diferite țări vor forma un grup de lucru care se va reuni în regim de urgență „pentru a lua măsuri concrete”, se mai arată în comunicat.

Aceste țări vor să îngreuneze și mai mult pentru Rusia exploatarea resurselor sale petroliere. Sancțiunile impuse de grupul statelor puternic industrializate au izolat Rusia pe piața transportului convențional de petrol, oprind accesul la petrolierele convenționale și furnizorii de servicii, în cazul în care petrolul este transportat la un preț sub plafonul stabilit de G7. Acest lucru a forțat Rusia să utilizeze petroliere mai vechi care operează în afara normelor din industrie.

„Flota rusească din umbră reprezintă o amenințare pentru statele noastre și pentru alte țări care depind de mările și oceanele lumii”, se precizează în documentul de lucru, care ar putea suferi modificări înainte de a fi semnat la sfârșitul săptămânii. „Multe dintre aceste nave nu sunt asigurate și sunt prost întreținute. Multe se angajează în activități care încalcă normele de bază de siguranță și standardele și reglementările de mediu”, se mai arată în document.

De asemenea, la reuniunea Comunității Politice Europene, țările europene vor face un apel către statele de pavilion să se asigure că normele de siguranță sunt respectate, inclusiv cele referitoare la operațiunile de transfer de la o navă la alta și cerințele deținutei la bord de certificate valabile de asigurări.

„Facem un apel către proprietarii și operatorii de nave, către industria de asigurări maritime, brokerii de nave și alte părți implicate să adere la aceste obligații, să sprijine prevenția, detecția și raportarea activităților flotei din umbră”, se mai arată în documentul consultat de Bloomberg.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!