Marea Neagră, mai bogată în gaze decât se credea: OMV Petrom spune că poate extrage de unul singur 50 mld. metri cubi

14 Mai 2023, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Mai 2023, 13:05 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit unui document prezentat investitorilor de la bursa de la București, OMV Petrom, cea mai mare companie din România, estimează că va putea recupera din perimetrul Neptun Deep circa 50 de miliarde de metri cubi de gaze, acestea reprezentând doar partea companiei. OMV Petrom deţine în acest moment 50% din acţiuni, dar este operatorul investiţiei, cealaltă parte fiind deţinută de statul român prin intermediul Romgaz, scrie Ziarul Financiar.

Practic, cu aceste estimări, rezervele din Neptun Deep ar fi de circa 100 de miliarde de metri cubi, România având o cerere internă de gaze de circa 10 mld. metri cubi. La preţul mediu al gazului din primul trimestru, această rezervă de gaze ar putea fi evaluată la 55 de miliarde de euro.

„În ceea ce priveşte pilonul strategic Dezvoltarea regională a gazelor naturale, suntem la doar câteva luni distanţă de decizia finală de investiţie pentru proiectul nostru emblematic Neptun Deep, planificată pentru jumătatea anului, lucrările de dezvoltare fiind planificate să înceapă în 2024 şi primele gaze naturale extrase în 2027“, spune Christina Verchere într-un alt raport al grupui, cel pentru anul trecut, publicat în martie.

Iniţial, rezerva de gaze naturale fusese estimată la circa 42-84 de miliarde de metri cubi, acestea fiind rezultatele aduse de primele sonde de explorare. Între timp, estimările au devenit mult mai optimiste, lucru confirmat recent şi de Transgaz, compania naţională de transport al gazului natural, într-un interviu publicat în noua ediţie a anuarului ZF Energie.

„În primul rând – primele gaze vor fi extrase începând din toamna anului 2026. În al doilea rând – aşa cum arată volumul rezervat de cele două companii pe conductă, producţia anuală de gaze a zăcământului Neptun va fi mult mai mare faţă de ce s-a estimat până acum. Cei 9.800 MWh de gaze transportaţi orar înseamnă un volum anual de 8,1 miliarde metri cubi de gaze care vor intra din Marea Neagră în reţeaua naţională de transport.

Timp de zece ani, până în toamna lui 2036, cele două companii au estimat că ar putea extrage în fiecare an circa 8 miliarde de metri cubi de gaze anual şi au rezervat în consecinţă capacitate pe conductă. Volumele vor scădea în anii următori, dar zăcământul va rămâne productiv şi în anul 2042, potrivit datelor referitoare la capacitatea rezervată“, a spus Ion Sterian, şeful Transgaz, pentru Anuarul ZF Energie. Iniţial, estimările arătau că producţia pe vârf din Neptun Deep ar putea ajunge la 6,1 miliarde de metri cubi, datele de acum indicând cantităţi cu peste 30% mai mari.

Vestea este cât se poate de bună în contextul în care atât Transgaz, cât şi OMV Petrom pariază pe creşterea cererii interne de gaze, cel puţin până în 2030.

Spre exemplu, din estimările Transgaz, în următorii 3-4 ani, cererea de gaze natural ear putea creşte cu 10 miliarde de metri cubi, ţinând cont mai ales de trecerea centralele pe cărbuni pe gaz, dar şi pornind de la ideea că investiţii precum centrala Iernut a Romgaz se vor finaliza. La rândul său, OMV Petrom preconizează creşterea consumului de gaze naturale, cel puţin până la nivelul anului 2030.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău