Mediterana are suficiente gaze pentru Europa. Conflictele care încurcă exploatare. ”Turcia vrea o bucată din plăcintă”

16 Oct. 2022, 13:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Oct. 2022, 13:11 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Electricității și Energiei din Egipt, Tarek El Molla a menționat că aprovizionarea cu gaze din Mediterana ar fi „salvatoare pentru Europa în vremuri de criză” și „ar putea în cele din urmă să-i satisfacă nevoile de gaze dacă se fac investițiile potrivite”.

Pe 15 octombrie, președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a mulțumit Egiptului pentru eforturile depuse de a coordona în comun exploatarea resurselor regionale de gaze naturale subacvatice.

În același timp, o serie de zăcăminte de gaze din Estul Mediteranei au probleme legate de rivalitățile și conflictele regionale dintre Egipt și Turcia – zăcămintele din apropierea Libiei și Greciei – și zăcămintele din apele teritoriale ale Ciprului. La fel și depozitele dintre Grecia și Turcia, a explicat politologul egiptean Said Sadek.

„Marea Mediterană este plină de gaze… destule pentru a exporta, dar problema este lupta, mai ales situația cu Libia și va dura timp. Turcia vrea o bucată din plăcintă și au încercat să facă presiuni asupra Greciei”, a spus Sadek.

El a adăugat că dictatorul rus Vladimir Putin i-ar fi spus președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, atunci când acesta din urmă a vizitat Moscova, că ar trebui să „continue gazoductul Turkish Stream care merge din Rusia până în Turcia până în Europa de Est”.
Analistul energetic american Paul Sullivan este de acord cu Sadek, subliniind că „există mult gaz în regiunea de est a Mediteranei, dar va dura mult timp pentru a dezvolta zăcămintele infrastructura de transport.

Potrivit analistului, „în timp, zăcămintele de gaze din estul Mediteranei pot livra mult mai mult gaz în Europa și în alte părți.”

Realitatea Live

20 Sept. 2024, 15:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Sept. 2024, 15:34 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile americane intenționează să înăsprească în curând restricțiile asupra petrolului rusesc, vizând „flota umbră” utilizată pentru transportul acestuia și reducerea volumelor de export pe piața mondială, a declarat Dalip Singh, adjunctul consilierului președintelui SUA pentru securitate națională.

Potrivit acestuia, aceste măsuri vor contribui la privarea de finanțare a mașinăriei militare rusești. „Pe termen scurt, între șase luni și trei ani, dacă ne propunem să reducem veniturile Rusiei din vânzarea de petrol, acest lucru va fi realizat prin intermediul sancțiunilor și altor instrumente care vor viza hidrocarburile lor”, a declarat Singh în cadrul unei conferințe organizate de Carnegie Endowment for International Peace.

De asemenea, oficialul a subliniat că există și alte direcții care trebuie abordate pentru a diminua capacitățile militare ale Rusiei. „Neutralizarea mașinăriei militare rusești depinde de schimbarea intereselor țărilor terțe care produc componente ce ajung, în final, pe câmpul de luptă în favoarea Rusiei, sau de livrările de tranzit ale acestor mărfuri”, a adăugat Singh.

Printre țările care ajută Rusia să obțină componente pentru echipamente militare, Singh a menționat China, India, Turcia și Emiratele Arabe Unite. Totodată, el a subliniat că China este „cel mai mare încălcător” al regimului de sancțiuni impus de SUA.

Țările G7 au introdus un plafon de preț pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pe baril și un plafon de 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere. Restricțiile impun ca firmele din țările G7 să nu poată oferi servicii de transport pentru produsele vândute la un preț mai mare decât acest plafon.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău