Mesajul de felicitare al guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, de Ziua lucrătorului bancar

04 Iun. 2023, 21:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
04 Iun. 2023, 21:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Stimați colegi,

Ziua profesională este pentru comunitatea bancară un prilej de a evalua acțiunile anterioare și a stabili obiective și mai ambițioase – cu gânduri la responsabilitate și multitudine de sarcini, la eficiență și perspectivă. Ne urmăm valorile profesionale, dar și cele de suflet pentru a face tot ce depinde de noi, ca sectorul financiar-bancar să fie un sprijin important pentru economia țării noastre.

Îmi exprim recunoștința că în aceste vremuri deloc simple, cu incertitudini și crize suprapuse, fiecare dintre dumneavoastră a fost alături de concetățeni, prin vocație și angajament civic, prin multă muncă peste ore de program și permanentă creștere a competențelor. Astăzi, avem un sector bancar sănătos, rezistent, care și-a continuat dezvoltarea într-un proces de reformă  chiar și în lanțul de provocări severe simțite  la nivel global.

Împreună am trecut și avem de trecut momente mobilizatoare care ne-au unit și ne unesc în ceea ce facem și ne propunem – să rămânem fermi în parcursul nostru de reformă la standarde europene și internaționale. Să afirmăm la o nouă etapă inovația și competitivitatea loială, astfel încât să dezvoltăm servicii financiare moderne și calitative, care să fie mereu cu un pas înaintea cerințelor consumatorului. Un  sector financiar-bancar avansat și sigur este o prioritate importantă pentru atragerea investițiilor în economie și amplificarea acesteia, ca oamenii să aibă o viață mai bună și să aibă gânduri de viitor aici, în țară, alături de părinți și copii.

Cu prilejul Zilei lucrătorului bancar, vă urez sănătate, prosperitate, realizări profesionale și susținerea celor dragi în munca dificilă și responsabilă pe care v-ați asumat-o.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău