Preț negativ la energie electrică, din nou, pe piața spot din România, duminică

04 Iun. 2023, 13:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iun. 2023, 13:04 // Actual //  Lupu Eduard

Prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare de la București aferent livrărilor de duminică, 4 iunie, este de 258 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței OPCOM, sub 281 lei/MWh cât s-a înregistrat pentru livrările din ziua de sâmbătă.

În trei intervale orare ale zilei de duminică, prețul este din nou negativ, așa cum a fost de altfel și în ziua de sâmbătă.

Astfel, strict teoretic, producătorii sunt cei care plătesc pentru a li se consuma energia în fiecare oră din intervalul 14-17. Minimumul a fost la ora 15, când prețul a fost de minus 84 de lei/MWh.

Prețul negativ înregistrat duminica aceasta vine după ce și sâmbăta aceasta au fost întregistrate prețuri orare negative și după două situații similare care au avut loc în ultimele week-end-uri din mai, când au fost înregistrate, în premieră pe piața românească, prețuri negative orare în piața spot de energie electrică. În nu mai puțin de șapte intervale orare ale duminicii trecute, prețul a fost negativ, cu un minimum de minus 115 lei/MWh.

În toate intervalele orare cu preț negativ din România, în rețeaua noastră intră energie din Ungaria, la o putere orară care depășește și 1.600 MW. Mare parte din ea “curge” apoi spre Bulgaria, unde s-a ajuns la un maxim orar și de 1.700 MW – circa 1.000 MW în orele cu preț negativ pe piața din România.

Producția unor capacități regenerabile din România a fost oprită acum două duminici, pe fondul prețurilor negative din piața spot și a prețurilor foarte mari din piața de echilibrare. Soluția este montarea de instalații de stocare

“Duminica trecută am oprit parcurile. Cum prețul a fost negativ, notificarea in piață a fost zero, pentru că toata energia noastră ar fi ajuns în dezechilibru pozitiv, iar acolo pretul pentru dezechilibrul pozitiv a ajuns la 2.000 euro/MWh. Daca am fi produs atunci, am fi platit 2.000 euro pentru fiecare MWh produs. De aceea, decizia logică a fost de a opri cetralelele”, a spus Martin Moise, vicepreședinte al PATRES, patronatul “regenerabililor” la evenimentul Solar Energy Bucharest Summit.

El a spus că situația probabil se va repeta (ceea ce se și întâmplă, după cum se vede), și de aceea a îndemnat investitorii să prevadă orice proiect din regenerabil cu stocare.

“Situația se va înrâmpla din ce în ce mai des, se întâmplă deja destul de des în Germania, și nu ne va ocoli nici pe noi. Aproape în orice week-end când va fi mult vânt și soare riscăm să ajungem la prețuri negative. De aceea recomandarea mea este ca, atunci când gândiți orice proiect de parc, gândiți-l cu stocare!”, a afirmat Martin Moise.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău