Miliardarul cerealier din România pierde afacerea! Un moldovean i-a cumpărat businessul

26 Iun. 2024, 11:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Iun. 2024, 11:11 // Actual //  bani.md

O dispută intensă privește controlul asupra InterAgro SA, principala companie din grupul omonim, înființată în 1994 și aflată în insolvență de 8 ani, dar totodată activă operațional. Ioan Niculae și fiica sa, Adina Niculae, susțin că procesul de transfer al pachetului majoritar de acțiuni către Gaz Management Consulting SRL a fost ilegal și a încălcat legislația în vigoare.

InterAgro SA este controlată indirect de Ioan Niculae prin intermediul Interaction SRL, care deține 76,46% din acțiunile companiei agricole. În primăvara anului trecut, Nitramonia BC SRL, deținătoarea unei creanțe de aproximativ 45 milioane lei asupra Interaction SRL, a obținut o decizie judecătorească pentru valorificarea acestei creanțe prin vânzarea pachetului majoritar de acțiuni la InterAgro SA, scrie profit.ro.

La licitația organizată în decembrie 2023, pachetul de acțiuni a fost adjudecat de Gaz Management Consulting SRL, companie controlată de moldoveanul Ion Sajin, pentru suma simbolică de 2,035 milioane lei, echivalentul garanției de participare. Această achiziție a fost contestată vehement de Ioan Niculae și fiica sa, care susțin că prețul și procedura de licitație au fost stabilite în mod arbitrar și ilegal.

Potrivit afirmațiilor lor, procesul de vânzare nu a respectat dreptul lor de preempțiune și nu a fost adus la cunoștința publicului în mod corespunzător, ceea ce ar fi constituit o încălcare a principiilor legale și a legislației privind insolvența.

În replică, administratorul judiciar al Interaction SRL și reprezentanții Gaz Management Consulting au respins acuzațiile, susținând că toate procedurile legale au fost respectate în mod corespunzător conform legislației în vigoare.

Disputa continuă să fie în atenția instanțelor, iar decizia finală va determina viitorul controlului asupra InterAgro SA, având consecințe semnificative asupra pieței agricole din România.

În 2000. Ioan Nicolae a devenit primul patron al fostei Societăți Naționale Tutunul Românesc (SNTR), după ce a câștigat licitația de privatizare a firmei de stat, iar în paralel, omul de afaceri a cumpărat și a concesionat mai multe terenuri.

Din 2008, omul de afaceri care mai deține și clubul de forbal Astra Giurgiu a mai demarat investiții importante și în domeniul energiei electrice.

În aprilie 2015, Ioan Niculae a fost condamnat definitiv la doi ani și jumătate de închisoare în dosarul „Mită la PSD”, în  care este acuzat că a finanțat ilegal o campanie electorală din 2009. În aceeași perioadă, fabricile de îngrășăminte deținute de grupul Interagro (Donau Chem, Chemgas Slobozia, Viromet Victoria, Amurco Bacău, Nitropos Făgăraș și Ga Pro Co au fost închise.

Între anii 2012 – 2014, Ioan Niculae a fost cel mai bogat român în fiecare dintre edițiile Forbes 500 Miliardari, iar până în 2015 a fost singurul român care figura pe lista miliardarilor lumii, editată de ediția americană a publicației Forbes.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Sept. 2024, 16:45
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
28 Sept. 2024, 16:45 // Slider //  bani.md

Comentariul expertului WatchDog.MD, Andrei Curăraru, despre campania de dezinformare pornită de agenții Kremlinului în urma declarației șefului Delegației UE în Moldova, Janis Mazeiks.

„Departe de a încerca să comentăm ceea ce zic diplomații despre vânzarea terenurilor agricole în Uniunea Europeană, simțim obligația de a preveni panică inutilă. Va fi „pământul vândut forțat străinilor” ca „preț” al integrării europene? Răspunsul e pe cât se poate de simplu. Vedeți hoarde de străini care să cumpere terenuri agricole în România sau Bulgaria? S-au transformat țările din Europa Centrală și de Est în ferme străine? Nu. Pentru că au negociat corect și au asigurat că investițiile în agricultură să vină în folosul țării și satelor unde vin.

România. Exemplul perfect că nu se vinde tot străinilor odată ce intri în UE. După aderare, au avut 7 ani de interdicție totală pentru vânzarea terenurilor agricole către străini. După aceea, da, străinii au putut cumpăra, dar cu reguli stricte. Trebuie să fii rezident timp de 5 ani, să desfășori activități agricole același termen și să ai 75% din venituri din agricultură.

Ungaria. O țară care a stabilit în Constituție că străinii nu au acces la pământurile agricole. Doar fermierii locali și din UE care îndeplinesc niște criterii stricte pot cumpăra teren. Fără șanse dacă nu sunt rezidenți de cel puțin 3 ani și activi în agricultură.

Polonia. A blocat vânzările către străini timp de 14 ani (!) după ce a intrat în UE, iar acum chiar și cei care pot cumpăra trebuie să locuiască acolo cel puțin 5 ani și să se apuce de agricultură.

Letonia. Cetățenii non-UE nu pot cumpăra deloc terenuri agricole, iar cei din UE trebuie să fie rezidenți permanenți și să treacă un test de limbă. Se pare că trebuie să știi mai mult decât cum să ari un câmp dacă vrei să cumperi teren în Letonia.

Croația. Ultima țară care a intrat în Uniune. Au avut un moratoriu de 10 ani, timp în care nimeni din afara țării nu putea cumpăra teren. După asta, s-au deschis piața, dar cu aprobări speciale de la Ministerul Agriculturii. Pot fi procurate 10 hectare de către persoane fizice rezidente și până la 100 hectare de către persoane juridice rezidente. Nu pot fi procurate pășuni și păduri.

Acum, să revenim la noi. Moldova nu va fi obligată să facă nimic ce nu e în interesul nostru național. Vom negocia dur și inteligent, exact așa cum au făcut celelalte țări. Nu va veni nimeni să ne dicteze cum să ne vindem pământul, pentru că fiecare țară din UE și-a protejat fermierii și a negociat condiții personalizate.

Dacă ne uităm la România, Polonia sau Croația, nu vedem nicio invazie de cumpărători străini care să fi preluat terenurile agricole. Așa va fi și pentru noi: cu reguli clare, cu garanții pentru agricultori și cu grijă pentru ceea ce contează cu adevărat – viitorul nostru comun”.

Andrei Curăraru, expert WatchDog.MD

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău