Miliardarul de la Victoria’s Secret a obținut din greșeală o participație de 800M$ într-un unicorn AI

08 Aug. 2024, 16:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
08 Aug. 2024, 16:04 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Les Wexner, miliardarul din spatele Victoria’s Secret, care a renunțat la conducerea companiei L Brands în 2020 pe fondul scrutinului legat de legăturile sale cu infractorul sexual condamnat Jeffrey Epstein, profită acum de creșterea inteligenței artificiale.

Forbes SUA notează că datorită unei investiții inițiale de 1 milion de dolari în Atlantic Crypto, o companie puțin cunoscută care avea să devină gigantul cloud AI CoreWeave, trustul familial al lui Wexner deține acum o participație de 720 de milioane de dolari într-una dintre cele mai valoroase startup-uri AI din lume. Miliardarul din Ohio este una dintre cele mai bogate persoane din America, cu o avere estimată la 6,3 miliarde de dolari.

CoreWeave, care oferă acces la cipuri extrem de râvnite utilizate în construirea modelelor AI, este printre cele mai valoroase startup-uri AI care au apărut din popularizarea inteligenței artificiale. A ridicat 7,5 miliarde de dolari în datorii de la Blackstone în luna mai și 1,1 miliarde de dolari în capitaluri proprii la începutul acestui an pentru a construi o rețea masivă de centre de date care furnizează puterea de calcul necesară pentru a antrena AI.

Nu mai departe de 2019 compania era doar un miner de criptomonede aflat în dificultate, care tocmai începuse să subînchirieze cipurile grafice startup-urilor AI dintr-un garaj din New Jersey. CoreWeave a strâns 1,2 milioane de dolari într-o rundă de finanțare în martie 2019, conform datelor Pitchbook.

Managerul averii lui Wexner, Greg Hersch de la Florence Capital, a investit atunci 1 milion de dolari, cumpărând ulterior încă 600.000 de dolari în acțiuni din runda de finanțare de Seria A a companiei și dublându-și din nou investiția printr-o notă convertibilă suplimentară. Toate acestea au fost plasate într-un trust înființat în beneficiul celor patru copii ai lui Wexner: Sarah, Hannah, David și Harry.

Acum, aceste investiții s-au transformat într-o participație de 720 de milioane de dolari în startup-ul AI care se zvonește că ar putea avea o ofertă publică inițială anul viitor—și într-o dispută legală privind ceea ce pare a fi un jackpot accidental.

Disputa este un adevărat cuib de viespi al intrigilor financiare din New York, implicând un duo tată-fiu adus pentru a gestiona banii lui Wexner după ce Jeffrey Epstein ar fi furat 46 de milioane de dolari din trusturile familiei.

Investiția lui Wexner în CoreWeave a coincis cu un pariu pe centrele de date care susțin tot mai mult valul AI. Din 2019, el a vândut terenuri în valoare de peste 450 de milioane de dolari în jurul casei sale din New Albany, Ohio, și în regiunea vecină Licking, către giganți tehnologici precum Google, Meta și Facebook, și către puteri de pe Wall Street, precum Blackstone, care le-au folosit pentru a construi centre de date masive.

Cu peste 15 miliarde de dolari în investiții planificate în centre de date, Wexner este bine poziționat pentru tranzacții similare în viitor. Prin firma sa de dezvoltare imobiliară, New Albany Company, el deține încă terenuri agricole în valoare de aproximativ 850 de milioane de dolari în zonă, conform estimărilor Forbes SUA.

O investigație Forbes publicată în aprilie a detaliat rolul crucial din culise al lui Wexner în aducerea unei fabrici de cipuri Intel în valoare de 20 de miliarde de dolari în New Albany. Suburbia Columbus, Ohio, a reușit să obțină acordul cu Intel într-o competiție cu zeci de alte state pentru că New Albany Company a parcelat un bloc de teren uriaș pentru ceea ce Intel speră să devină cea mai mare fabrică de semiconductori din lume.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Sept. 2024, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2024, 17:22 // Actual //  Lupu Eduard

Asociația Forța Fermierilor a anunțat că agricultori din mai multe raioane ale Republicii Moldova, după două zile de proteste la nivel local, se simt ignorați de autorități. Aceștia se declară dezamăgiți că președinta Maia Sandu nu a răspuns solicitărilor lor și că nu a existat niciun anunț referitor la retrimiterea legii secetei în Parlament, lege despre care fermierii susțin că a fost adoptată în grabă, fără consultări.

Ca răspuns, fermierii au decis să își continue protestele și au planificat o manifestație în fața Președinției pe 19 septembrie, la ora 12:00. Un grup de reprezentanți ai agricultorilor va încerca să discute direct cu președinta țării, solicitând modificarea legii secetei conform propunerilor Asociației Forța Fermierilor. Între timp, tehnica agricolă rămâne amplasată pe marginea drumurilor, iar alte raioane urmează să se alăture protestelor în zilele următoare.

Fermierii cer ca legea să fie returnată în Parlament pentru a fi modificată de urgență, astfel încât să reflecte cerințele și nevoile agricultorilor afectați de secetă.

Legea votată vineri de Parlament prevede suspendarea pe șase luni a datoriilor agricole. Conform reprezentanților fermierilor, doar 20% dintre agricultori vor beneficia de această măsură, iar după expirarea termenului de suspendare, mulți dintre aceștia riscă să intre în insolvență din lipsa resurselor financiare pentru a-și plăti datoriile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău