Miliardarul Fridman a cerut aproape 16 miliarde de dolari de la Luxemburg pentru „exproprierea” activelor

22 Mai 2024, 15:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
22 Mai 2024, 15:35 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Unul dintre fondatorii Alfa Group, miliardarul rus Mihail Fridman, a propus ca autoritățile luxemburgheze să înceapă negocieri pentru a-i plăti compensații în valoare de 15,8 miliarde de dolari pentru activele „expropriate” în țară, au declarat două surse pentru Vedomosti.

Potrivit acestora, suma indicată este o estimare aproximativă a valorii activelor, întrucât din cauza sancțiunilor, Fridman nu poate apela la serviciile experților evaluatori din UE, iar companiilor sale din Luxemburg le este interzis să împărtășească informații financiare cu acesta.

Fridman deține participații directe și participații într-un număr de companii luxemburgheze, inclusiv CTF Holdings, ABH Holdings, Alfa Asset management (Europa), Alfa Capital Investment Holdings, LetterOne Holdings și LetterOne Investment Holdings. Prin aceste companii, a investit în diverse jurisdicții și sectoare, printre care Alfa Bank și Amsterdam Trade Bank, precum și retailerul X5 Group etc.

Fridman consideră înghețarea activelor ca parte a sancțiunilor UE ca o expropriere ilegală. În opinia sa, Luxemburg a încălcat tratatul bilateral de investiții din 1989 privind protecția reciprocă a investițiilor. Potrivit acestui document, investițiile investitorilor unei părți pe teritoriul alteia nu pot fi expropriate, decât în ​​cazurile în care decizia este luată în baza intereselor publice și nu este discriminatorie. Cu toate acestea, acesta trebuie să fie însoțit de plata despăgubirilor.

După cum clarifică sursele Vedomosti, Friedman a trimis o propunere autorităților luxemburgheze în februarie, dar nu a primit încă un răspuns. Dacă refuză să plătească despăgubiri, miliardarul intenționează să facă apel la Comisia ONU pentru Dreptul Comerțului Internațional sau la Curtea de Arbitraj de la Stockholm.

UE a impus sancțiuni împotriva lui Fridman și a partenerului său de afaceri Piotr Aven în februarie 2022, imediat după izbucnirea războiului din Ucraina. Bruxelles a justificat acest lucru spunând că Fridman „a reușit să stabilească legături strânse cu administrația [președintelui rus] Vladimir Putin”. Oamenii de afaceri au contestat sancțiunile în instanța UE, considerând decizia UE nefondată și capabilă să provoace prejudicii nejustificate angajaților, clienților, partenerilor și întreprinderilor.

Instanța din Luxemburg a considerat că motivele furnizate de Consiliul UE sunt insuficiente pentru motivul pentru care oamenii de afaceri au fost supuși restricțiilor în 2022. Instanța a decis excluderea bancherilor de pe lista de sancțiuni, unde au fost incluși din cauza sprijinului lor față de politicile autorităților ruse care vizează subminarea suveranității Ucrainei. Dar în martie 2023, Consiliul UE a rescris motivele pentru menținerea sancțiunilor împotriva lui Fridman și Aven: potrivit acestora, oamenii de afaceri sunt considerați „antreprenori de frunte” care participă în sectoare ale economiei care oferă venituri semnificative guvernului rus. Astfel, Fridman și Aven au rămas sub sancțiuni și continuă să-i conteste în instanță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Iun. 2024, 10:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Iun. 2024, 10:33 // Actual //  Lupu Eduard

Evgheni Kaspersky, fondator și CEO al companiei omonime, este acuzat că este apropiat de serviciile secrete ruse și că a fost format la Școala Superioară a KGB. El este cu siguranță principala temere a americanilor, scrie BFM TV.

Un anunț „bombă”: joi, administrația lui Joe Biden a interzis companiei ruse de securitate cibernetică Kaspersky să își vândă produsele peste Atlantic.

Această multinațională rusă, unul dintre liderii în domeniul instrumentelor de securitate IT, furnizează antivirus, anti-spyware, anti-spam și alte produse pentru mai mult de 400 de milioane de utilizatori și 270.000 de companii din întreaga lume.

Deși este foarte popular în Statele Unite, administrația Biden nu este de aceeași părere. Pentru aceasta din urmă, este în joc „securitatea națională”, relatează CNN. Concluzia unei lungi anchete a americanilor.

Ceea ce i se impută gigantului rus este în primul rând presupusa sa apropiere de Kremlin. Fondatorul și CEO-ul său, Evgheni Kaspersky, este absolvent al Școlii Superioare KGB (înainte ca aceasta să fie desființată în noiembrie 1991). Aceeași școală care pregătește spioni ruși pentru FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei).

A devenit apoi inginer la Ministerul rus al Apărării. În 2012, Wired a evocat posibilitatea ca Evgheni Kaspersky să fi păstrat „legături strânse cu serviciile de securitate ruse”. Trei ani mai târziu, Bloomberg l-a acuzat chiar că a împărtășit datele colectate de compania sa cu FSB.

Relații cu FSB?

În 2018, Olanda a arătat cu degetul spre Kaspersky pentru spionaj cibernetic în numele Moscovei. Guvernul olandez a decis să interzică toate tehnologiile Kaspersky din infrastructura sa IT.

Evgheni Kaspersky a negat întotdeauna aceste acuzații și pledează pentru respectarea strictă a normelor de securitate a datelor personale.

La rândul său, compania sa afirmă că nu se implică în activități care amenință securitatea națională a SUA și subliniază contribuțiile sale la protecția împotriva diferiților actori amenințători care vizează interesele SUA și ale aliaților acestora.

Aceasta critică ferm această decizie a Statelor Unite, susținând că se bazează pe climatul geopolitic actual.

Kaspersky a primit permisiunea de a continua anumite operațiuni în SUA, inclusiv furnizarea de actualizări antivirus, până la 29 septembrie, pentru a minimiza perturbările pentru consumatorii și întreprinderile din SUA și pentru a le da timp să găsească alternative adecvate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău