Milionarul din fruntea ANRE! Ce salariu a încasat Veaceslav Untilă și ce avere are

02 Apr. 2023, 12:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Apr. 2023, 12:08 // Actual //  bani.md

Directorul ANRE, Veaceslav Untilă a avut, în anul 2022, un venit de 1,1 milioane de lei din funcția de șef al instituției sau câte 94,6 mii de lei lunar, potrivit declarației de avere.

Șeful ANRE a încasat și o pensie de 154 mii de lei și alocații de stat de 17,5 mii de lei, dobânzi de 13,9 mii de lei din depozitele de la maib, dar și 300 mii de lei din vânzarea unei proprietăți imobiliare.

Șeful de la ANRE are în proprietate două apartamente a câte 615,1 mii de leii și 407,7 mii de lei. De asemenea are un garaj acare costă 80 de mii de lei și o casă în folosință (nu este dată în exploatare, potrivit declarației) din anul 1999 cu o suprafață de 322 metri pătrați.

Potrivit declarației, Untilă are două automobile Toyota din anul 2021 și 2022 care valorează 939 mii de lei și 732 mii de lei  și depozite la maib și Victoriabank în sumă de 672,3 mii de lei.

Șeful ANRE mai are acțiuni la trei companii. Este vorba de agenția imobiliară Retraco Grup (cota 80%), societatea Novarent, care este angajată în închirierea și exploatarea imobiliare (10%) și compania de asigurări Moldcargo (2%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 12:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 12:35 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Inteligența artificială poate fi un instrument puternic în slujba progresului, dar trebuie să fie ghidată de principii etice și de valori umane. Transformarea digitală nu trebuie să lase pe nimeni în urmă, a declarat guvernatoarea BNM, Anca Dragu, în cadrul conferinției AI & Big Data Conference – Humans. Powered by AI.

Dragu a evidențiat progresele realizate de Banca Națională a Moldovei în adoptarea tehnologiilor bazate pe AI, în domenii precum supravegherea riscurilor și procesarea documentelor. De asemenea, BNM lucrează la dezvoltarea unor instrumente avansate pentru analiza raportărilor financiare și identificarea riscurilor emergente.

„Transformarea digitală este o oportunitate de a inova, dar și o responsabilitate de a proteja stabilitatea financiară, echitatea și incluziunea. Viitorul central banking-ului înseamnă inovație, anticipare și încredere construită pe baze transparente”, a adăugat Anca Dragu.

Guvernatoarea a subliniat că Moldova are potențialul să devină un model regional în domeniul economiei digitale, însă pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să construiască o infrastructură digitală care pune omul în centrul deciziilor. În acest sens, Banca Națională promovează educația financiară pentru toate categoriile de vârstă și venit, reglementează responsabil tehnologiile emergente și colaborează cu instituțiile europene pentru integrarea plăților digitale și conectarea la SEPA – Spațiul Unic de Plăți în Euro.

„Dincolo de algoritmi și procese, trebuie să vorbim despre oameni. Moldova digitală trebuie să fie și Moldova echitabilă”, a încheiat Anca Dragu, subliniind importanța incluziunii în transformarea digitală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!