Ministerul Mediului intensifică colaborarea cu MMZ în domeniul protecției mediului înconjurător

15 Sept. 2023, 17:30
 // Categoria: Economie // Autor:  MD Bani
15 Sept. 2023, 17:30 // Economie //  MD Bani

„Uzina Metalurgică din Rezina (MMZ) a plătit în anul 2023, pentru prima dată în istoria Moldovei, o taxă pentru poluarea mediului înconjurător în anul trecut – mai mult de jumătate de milion de lei”, a declarat într-un interviu pentru redacția NewsMaker.md Ministra Mediului, Iordanka-Rodica Iordanova, subliniind că de asemenea, pentru prima dată în istoria Moldovei, uzina metalurgică a raportat toate emisiile și activitățile sale în cadrul sistemului RETP (Registrul Național al Emisiilor și Transportului Substanțelor Poluante).

Anterior, conducerea uzinei a anunțat că

„MMZ, în calitate de unul dintre liderii din industria regiunii, își asumă responsabilitatea față de protecția mediului înconjurător și desfășoară acțiuni orientate spre reducerea continuă a impactului asupra naturii. Astăzi, uzina respectă cele mai înalte standarde de legislație privind protecția mediului la nivel regional și internațional. Investim resurse semnificative pentru a ne asigura că respectăm aceste norme „mâine”, având ca bază cele mai bune practici globale”.

Pentru a atinge cele mai înalte standarde ecologice internaționale, MMZ a adoptat un program ecologic pe termen lung, cu o sumă totală a activităților de aproximativ 30 de milioane de dolari americani, conform căruia până în prezent s-au realizat investiții de aproximativ 5 milioane de dolari americani.

MMZ a anunțat că menține indicatorii nivelului de concentrație a substanțelor poluante emise sub limita permisă de lege, cu două-trei ori mai mici. La începutul anului, uzina a trecut cu succes prin recertificarea de către compania „SGS” (Elveția) în domeniul managementului ecologic, în conformitate cu standardul ISO 14001:2015.

Conform datelor furnizate de MMZ, în anul 2022, la uzină au avut loc 12 audituri externe de către diferite organizații de certificare străine, pentru a evalua conformitatea produselor MMZ cu standardele mondiale, rezultând obținerea a douăzeci și unu de certificate de conformitate.

 

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:10 // Actual //  Ursu Victor

Tariful de 31% impus de administrația Trump exporturilor moldovenești în SUA a stârnit reacții în spațiul public, inclusiv acuzații la adresa diplomației moldovenești. Însă economistul Stas Madan demontează aceste teorii și explică mecanismul din spatele deciziei Washingtonului: o formulă matematică automată, nu negocieri sau sancțiuni politice.

„Am văzut afirmații de genul «moldovenii sunt varză la negocieri», dar realitatea este că tarifele impuse de SUA au fost calculate după aceeași metodologie pentru toate cele 183 de țări afectate. Nu au nicio legătură cu relațiile bilaterale”, afirmă Madan.

Potrivit economistului, Donald Trump a aplicat o formulă simplă bazată pe deficitul comercial al SUA cu fiecare țară în parte, raportat la valoarea importurilor din acea țară. În cazul Moldovei, din perspectiva SUA, în 2024: SUA a exportat bunuri în valoare de 53,6 milioane USD către Moldova, și a importat bunuri în valoare de 142 milioane USD din Moldova.

Acest lucru înseamnă un deficit comercial de 88,4 milioane USD pentru SUA față de Republica Moldova. Formula aplicată: (88,4 / 142) × 100 = 62%, apoi împărțit la 2 → tarif aplicat: 31%.

„Aceeași formulă a fost folosită pentru toate țările – de exemplu, Uniunea Europeană are un tarif de 20%, rezultat dintr-un deficit comercial de 39% împărțit la doi”, explică Madan.

Diferențele apar din modul în care se raportează statisticile comerciale: Exporturile sunt calculate în regim FOB (Free on Board), adică valoarea la ieșirea din țară, importurile sunt calculate în regim CIF (Cost, Insurance, and Freight), adică valoarea la intrarea în țara de destinație, incluzând transportul și asigurarea.

„Din cauza distanței mari, costurile de transport și logistică cresc valoarea bunurilor în statistica SUA, ceea ce explică de ce acolo importurile din Moldova apar mai mari decât exporturile noastre”, adaugă Madan.

Deci, tariful de 31% aplicat Republicii Moldova nu are legătură cu politica externă, ci este rezultatul unei formule automate bazate pe balanța comercială negativă a SUA. Potrivit lui Stas Madan, acuzațiile privind lipsa de competență diplomatică sunt nejustificate în acest caz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ