Ministrul Economiei a primit-o în vizită pe Laura Hruby, șef adjunct al Misiunii diplomatice a SUA

26 Aug. 2021, 10:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Aug. 2021, 10:12 // Actual //  MD Bani

Pe 25 august 2021, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a avut o întrevedere cu Laura Hruby, însărcinat cu afaceri ad-interim, șef adjunct al Misiunii diplomatice a SUA în Republica Moldova. În cadrul întrevederii a fost analizată situația pe dimensiunea economică a parteneriatului strategic RM-SUA, în particular, asistența financiară acordată de SUA prin intermediul programelor de suport, mediul de afaceri și climatul investițional, diplomația economică etc.

În cadrul întrevederii, ministrul Sergiu Gaibu a mulțumit  pentru asistența oferită și sprijinul considerabil acordat pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

De asemenea, pe durata discuțiilor, Sergiu Gaibu a enumerat direcțiile strategice de activitate ale ministerului, derivate din Planul de acțiuni al Guvernului, pentru perioada 2021-2022, printre care digitalizarea sectorului public și al economiei naționale, soluții IT pentru sectorul privat și simplificarea  procedurilor de interacțiune dintre stat, cetățean și mediul de afaceri, creșterea capacității de transfer tehnologic pentru domenii-cheie, precum comerț, agricultură, medicină ș.a.

În același context, ministrul s-a referit la importanța creșterii exporturilor, cu accent pe identificarea piețelor cu potențial obiectiv de export, pe tipuri de produse, dar și la creșterea competitivității și inovațiilor în domeniul economic, subliniind că expertiza și asistența tehnică ale SUA vor fi esențiale în acest sens.

Ministrul Sergiu Gaibu a primit asigurări că Guvernul SUA va continua să acorde asistență tehnică și financiară pentru implementarea programelor de competitivitate economică și inovare și va susține investitorii străini și mediul de afaceri din Republica Moldova.

Realitatea Live

27 Iul. 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Iul. 2024, 12:02 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova se află pe locul 44 în topul țărilor cu cel mai puternic pașaport din lume, cetățenii având acces la 122 de țări, conform celui mai recent clasament al Henley Passport Index.

Singapore se află pe primul loc în topul țărilor cu cel mai puternic pașaport din lume în 2024. Cetățenii săi pot vizita acum un record de 195 de țări fără viză, făcându-i cei mai privilegiați călători din lume. Orașul-stat depășește un grup de țări care împărțeau primul loc la începutul anului; Franța, Germania, Italia, Japonia și Spania au coborât toate pe locul doi, fiecare având acces la 192 de țări fără viză.

„Tendința generală în ultimele două decenii a fost către o libertate de călătorie mai mare, cu numărul mediu global de destinații pe care călătorii le pot accesa fără viză aproape dublându-se de la 58 în 2006 la 111 în 2024”, a declarat Christian H. Kaelin, președintele Henley & Partners, care a inițiat conceptul indexului de pașapoarte.

Firma de consultanță Henley & Partners folosește date de la Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) pentru a clasifica cele 199 de pașapoarte ale lumii. Indexul funcționează de 19 ani și este actualizat trimestrial.

Țările primesc un punct pentru fiecare destinație pe care o pot vizita fără viză. Aceasta se aplică dacă cetățenii pot obține o viză la sosire, un permis de ședere sau o autorizație de călătorie electronică (ETA) la intrarea în țară. Nu se acordă puncte pentru destinațiile unde este necesară o viză sau titularul pașaportului trebuie să obțină o e-viză aprobată de guvern înainte de plecare.

Țările europene Franța, Germania, Italia și Spania domină locul doi, alături de fostul deținător al titlului, Japonia.

Locul trei este aglomerat de un grup de șapte națiuni, fiecare cu acces la 191 de destinații fără o viză prealabilă: Austria, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Coreea de Sud și Suedia. Regatul Unit se menține pe locul patru împreună cu Belgia, Danemarca, Noua Zeelandă, Norvegia și Elveția, în ciuda faptului că scorul său de destinații fără viză a scăzut la 190.

În ceea ce privește țările cu cele mai slabe pașapoarte, Afganistan rămân la coada clasamentului, pierzând accesul la încă o destinație în ultimele șase luni. Cetățenii din țara controlată de talibani au acum acces fără viză doar în 26 de țări – cel mai scăzut scor înregistrat vreodată în indexul Henley.

Cel mai mare declin în ultimul deceniu îl înregistrează Venezuela, care a scăzut cu 17 locuri de la locul 25 la locul 42 în clasament. Țara sud-americană a fost afectată de o criză economică și politică provocată de prăbușirea prețului petrolului combinată cu corupția guvernamentală cronică, spune Henley. Venezuelenii speră că alegerile prezidențiale din 28 iulie le vor putea schimba soarta.

Yemen, Nigeria, Siria și Bangladesh au scăzut și ele în clasament. Între timp, China și Ucraina se numără printre primele 10 țări care au urcat cel mai mult în top în ultimul deceniu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău