Ministrul Economiei a primit-o în vizită pe Laura Hruby, șef adjunct al Misiunii diplomatice a SUA

26 Aug. 2021, 10:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Aug. 2021, 10:12 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Pe 25 august 2021, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a avut o întrevedere cu Laura Hruby, însărcinat cu afaceri ad-interim, șef adjunct al Misiunii diplomatice a SUA în Republica Moldova. În cadrul întrevederii a fost analizată situația pe dimensiunea economică a parteneriatului strategic RM-SUA, în particular, asistența financiară acordată de SUA prin intermediul programelor de suport, mediul de afaceri și climatul investițional, diplomația economică etc.

În cadrul întrevederii, ministrul Sergiu Gaibu a mulțumit  pentru asistența oferită și sprijinul considerabil acordat pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

De asemenea, pe durata discuțiilor, Sergiu Gaibu a enumerat direcțiile strategice de activitate ale ministerului, derivate din Planul de acțiuni al Guvernului, pentru perioada 2021-2022, printre care digitalizarea sectorului public și al economiei naționale, soluții IT pentru sectorul privat și simplificarea  procedurilor de interacțiune dintre stat, cetățean și mediul de afaceri, creșterea capacității de transfer tehnologic pentru domenii-cheie, precum comerț, agricultură, medicină ș.a.

În același context, ministrul s-a referit la importanța creșterii exporturilor, cu accent pe identificarea piețelor cu potențial obiectiv de export, pe tipuri de produse, dar și la creșterea competitivității și inovațiilor în domeniul economic, subliniind că expertiza și asistența tehnică ale SUA vor fi esențiale în acest sens.

Ministrul Sergiu Gaibu a primit asigurări că Guvernul SUA va continua să acorde asistență tehnică și financiară pentru implementarea programelor de competitivitate economică și inovare și va susține investitorii străini și mediul de afaceri din Republica Moldova.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 12:08
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Sept. 2021, 12:08 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Trei sate din Republica Moldova, Cotiujenii Mari, Rogojeni și Cobîlea se vor transforma în curând în centre de atracție a turiștilor. Primăriile din cele trei localități în parteneriat cu agenți economici și asociații de băștinași au reușit să câștige un grant de 60 de mii de dolari oferit de Guvernul Elveției pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. Astfel, moldovenii pot adăuga aceste destinații pe lista lor de călătorii.

Despre aceasta a anunțat UNDP Moldova într-o postare pe Facebook. Proiectul este susținut de PNUD Moldova în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.

Potrivit informațiilor, în zona renumitelor bordeie de la Rogojeni va fi construită o scenă în stâncă, care va deveni loc de recreere și activități culturale.

La Cotiujenii Mari se va face „țuică răzășească”, astfel se va lansa brandul „Băutură Răzășească”. Totodată, turiștii vor avea ocazia să guste și „miere răzășească”, produsă de apicultorii care vor învăța la o școala a apicultorului.

Iar stejarul lui Ștefan cel Mare de la Cobâlea va fi loc de popas pentru turiștii care vor alege traseul „Tezaurul strămoșesc”. Acesta va include și cele patru mănăstiri din zonă: Japca, Saharna, Cușelăuca și Dobrușa. La întoarcere, turiștii se vor opri la una din cele două agro-pensiuni, fiecare cu câte 25 de locuri de cazare și o casă rurală, cu patru locuri de cazare.

În cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, alte 25 de localități mai sunt susținute în reanimarea economiei locale și poziționarea drept comunități pro-busines.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală