Economia Federației Ruse a înregistrat o încetinire semnificativă în primul trimestru al anului 2025, potrivit unui raport al Ministerului rus al Dezvoltării Economice. În perioada ianuarie–martie, PIB-ul a crescut cu doar 1,7%, de 2,6 ori mai puțin decât în trimestrul anterior, când ritmul a fost de 4,5%, scrie The Moskow Times.
Datele indică o frânare bruscă în aproape toate sectoarele-cheie:
Industria a crescut cu doar 1,1%, față de 5,7% în trimestrul IV din 2024.
Comerțul cu amănuntul a încetinit de la 5,5% la 3,2%,
Comerțul en-gros s-a contractat cu 2,1%, pentru prima dată din iarna anului 2023.
Sectorul extractiv s-a prăbușit, înregistrând un declin de 3,7%, de patru ori mai mult față de sfârșitul anului trecut. Industria non-energetică a încetinit de asemenea puternic, cu o creștere de doar 4,7%, comparativ cu 10,7% în trimestrul precedent.
Potrivit experților, acesta este cel mai slab rezultat economic trimestrial din ultimii doi ani și reflectă efectele combinate ale politicii monetare restrictive a Băncii Centrale, sancțiunilor internaționale, dificultăților logistice și inflației ridicate. Economistul Volkan Sezgin de la Continuum Economics avertizează că economia rusă se apropie de o nouă fază critică.
Deși în anii 2023–2024 PIB-ul Rusiei a crescut cu 4,1% anual — cel mai rapid ritm din ultimii 14 ani — o mare parte din această expansiune a fost alimentată de producția militară, estimează Heli Samola, economist principal la Banca Finlandei. În pofida faptului că fabricile de armament funcționează non-stop, experții de la Centrul pentru Analize Macroeconomice și Prognoze pe Termen Scurt (CMACP) afirmă că economia civilă este deja în recesiune.
Potrivit CMACP, producția de bunuri civile a scăzut în medie cu 0,8% pe lună în primul trimestru, iar în martie declinul a fost de 1,1%. Printre domeniile cele mai afectate: ingineria civilă, echipamentele electrice, materialele de construcții, metalurgia și, semnificativ, industria alimentară, aflată la cel mai scăzut nivel din primele luni ale războiului, cu o scădere de 0,7% pe lună.
Transporturile feroviare au înregistrat o scădere de 6,1% în primul trimestru, iar doar în luna martie, volumul transportat a scăzut cu 7,2%, afectând mărfuri-cheie precum cerealele, cimentul, petrolul și cărbunele.
Economia rusă se confruntă cu o amenințare dublă, avertizează Janis Kluge de la Institutul German pentru Probleme de Securitate Internațională: scăderea prețului petrolului și reducerea veniturilor bugetare. În aprilie, prețul țițeiului Urals a coborât sub 50 de dolari pe baril, iar guvernul rus estimează acum un preț mediu anual de 56 USD, față de 70 cât fusese planificat. Această diferență ar putea însemna pierderi de 35 miliarde USD din exporturi și un deficit bugetar de 2 trilioane de ruble – cel mai mare de la pandemie.
Pentru 2025, analiștii estimează o creștere economică sub 1%, în pofida datelor oficiale. Sofia Doneț, economist-șef la T-Investiții, afirmă că „activitatea economică reală stagnează, în pofida aparențelor statistice”.
Rusia se îndreaptă astfel spre o criză economică latentă, în care industria de război nu mai poate masca slăbiciunile structurale ale economiei civile.