Vlad Nanu reprezentant al diasporei a fost desemnat membru al Consiliului societății Moldtelecom, fiind ales la Adunarea generală a acționarilor, întrunită pe 4 august. La ședință a fost desemnată o componență nouă, din 7 membri, față de 5 membri în trecut, anunță Agenția Proprietății Publice.
Vlad Nanu, directorul și fondatorul companiei de servicii software Amdaris, stabilit de 15 ani în Marea Britanie. Nanu a activat anterior în IT și în Republica Moldova, după care doi ani în Statele Unite ale Americii.
„Vlad Nanu este un spărgător de gheață. Are o experiență impresionantă pe care vrem s-o punem în valoare. În conversații cu mai multe persoane din diaspora cu experiență în Vest am dedus că ele vor să se implice și au o viziune de dezvoltare a întreprinderilor de stat pentru ajustarea proceselor de afaceri și sporirea competitivității pe piață locală și chiar internațională”, a spus Eugeniu Cozonac, directorul APP.
La rândul său, directorul și fondatorul Amdaris, Vlad Nanu, a afirmat: „Am idei noi pentru Moldtelecom, nu pur și simplu ca această companie să supraviețuiască, ea trebuie dezvoltată. În afaceri nu există limite, inclusiv regionale, asta m-am convins pe cont propriu”.
Statul deține pachetul integral de acțiuni la Moldtelecom, iar directorul interimar, Alexandru Ciubuc, numit în noiembrie 2021, la fel a revenit în țară din diaspora.
De-a lungul existenței sale Moldtelecom a fost controlat de partidele care s-au perindat la guvernare fără a beneficia de o independență managerială. Din anul 2009 și până în vara anului 2019 întreprinderea a fost condusă de șefi afiliați Partidului Democrat care gestiona fluxurile financiare de le Moldtelecom. În anul 2019 s-a constat că operatorul de telefonie a achitat unei companii elvețiene aproximativ 5,7 mil. de euro pentru servicii existente doar pe hârtie.
În era tehnologiilor, Moldtelecom a încercat să fie în pas cu timpul. În anul 2001 în premieră a oferit internet prin cablu, iar în anul 2007 a devenit al treilea operator de telefonie mobilă din țară .
Cu o cotă de 9% din piață este cu mult în urma celorlalți doi operatori, Orange și Moldcell, în schimb îi revine 60% din accesul internetului în bandă largă și practic monopolist în livrarea serviciilor de telefonie fixă.
Experții susțin că privatizarea companiei a fost ratată în perioada de glorie a telefoniei fixe, la începutul anilor 2000. Acum când telefonia fixă și-a pierdut din actualitate, Moldtelecom se devalorizează de la o zi la alta. Soluția ar fi accentul pe noile tehnologii și servicii și o autonomie economică.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!