La Zăbriceni, în raionul Edineț, 36 de elevi de la Liceul Teoretic „Valeriu Topală” au avut parte de o lecție altfel – una de ecologie și istorie. Copiii au parcurs pe jos un traseu educativ între localitățile Zăbriceni și Onești, în cadrul activității „Viața în Pozitiv”.
Drumeția a inclus șase opriri la obiective istorice și culturale locale: monumente, biserici, școli și o casă tradițională. Fiecare loc a fost o oprire cu sens – pentru descoperirea patrimoniului și conștientizarea importanței protejării mediului înconjurător.
„Scopul acesteia a fost ca elevii să cunoască mai bine patrimoniul cultural, istoric, al localității, să vadă acele locuri frumoase, pitorești, pe care le avem”, a declarat Vitalie Agharici, director-adjunct, Liceul Teoretic „Valeriu Topală”.
„Toată excursia de la Zăbriceni la Onești a fost foarte interesantă. Am descoperit lucruri noi, interesante, istorice, iar biserica din satul Onești mi-a fost, de asemenea, foarte interesantă. Cred că mi-aș dori să mai fie astfel de excursii, afirmă Anastasia, elevă.
„A fost cuprinzător să vizităm casa Cucoanei Manea, despre care nu am știut atât de multe informații. Însă, cel mai interesant a fost despre școala noastră”, spune Ana-Maria, elevă.
Activitatea a avut loc în cadrul proiectului „Apă de calitate pentru trai și sănătate”, implementat de Asociația Obștească „Moștenitorii”, parte a programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, finanțat de Uniunea Europeană și guvernele Germaniei, Austriei și Poloniei.
„Am ales câteva locații importante, care să fie pe traseu, ca să mergem organizat. Copiii au făcut cunoștință, au povestit istoria locațiilor, ca să nu se piardă urma acestora”, a conchis Gheorghe Cecan, manager de proiect.
Pentru prima dată, localitatea a fost atestată în aprilie, anul 1429.