Moartea dolarului ar putea fi aproape, dar în niciun caz nu se va întâmpla brusc

25 Apr. 2023, 05:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Apr. 2023, 05:26 // Actual //  bani.md

Zvonurile despre moartea dolarului sunt pe atât de exagerate cu atât sunt mai des repetate, este de părere Niall Ferguson într-un editorial pentru Bloomberg.

„Mă întreb de ce fiecare ţară trebuie să tranzacţioneze cu dolar. … Cine a decis că este dolarul după dispariţia etalonului aur? … Astăzi, ţările trebuie să aibă dolari pentru a exporta, când ar putea face asta în propriile monede.”

Citatul în cauză este al lui Luiz Inácio Lula da Silva, preşedintele Braziliei. Cuvintele lui Lula mi-au adus imediat în minte gândurile unui alt preşedinte în urmă cu mai bine de jumătate de secol:

„Convenţia prin care dolarul primeşte o valoare ca monedă internaţională nu se mai bazează pe scopul său iniţial. … Faptul că multe state acceptă dolari … pentru a compensa deficitele americane, au permis Statelor Unite să fie îndatorate în mod gratuit faţă de ţări străine.”

Vorbitorul de atunci a fost preşedintele Charles de Gaulle, iar data a fost 4 februarie 1965. Totodadtă, ministrul său de finanţe Valéry Giscard d’Estaing, a inventat expresia memorabilă „privilegiu exorbitant”, referindu-se la statutul dolarului.

Să fii sătul de dominaţia puternicului dolar este, cu alte cuvinte, o tradiţie veche. Într-adevăr, este o temă atât de recurentă a jurnalismului financiar încât se pot identifica cicluri în utilizarea expresiei „privilegiu exorbitant”. Vârfurile recente, conform Google, au fost în 2007, 2011 şi 2014.

„Pregătiţi-vă pentru o lume valutară multipolară” a fost mesajul lui Gillian Tett într-un articol recent al Financial Times. La începutul acestei luni, în timp ce preşedintele chinez Xi Jinping se afla la Moscova, Vladimir Putin s-a angajat să adopte renminbi pentru „plăţile între Rusia şi ţările din Asia, Africa şi America Latină” pentru a reduce expunerea Rusiei la activele „toxice” în dolari.

Deci, să aruncăm o privire mai atentă asupra datelor. Este adevărat că, măsurat în mod convenţional, dolarul reprezintă acum o pondere mai mică din rezervele internaţionale decât în 1999, în scădere de la puţin peste 70% la 59%.

Principala schimbare care a avut loc începând cu anii 1990 este că euro a devenit a doua monedă de rezervă a lumii. Acelaşi lucru este valabil şi pentru emiterea de datorii internaţionale, împrumuturi şi plăţile globale prin sistemul Swift: în fiecare domeniu (în special în ultimul) euro s-a împământenit în mod clar.

Faptul că ţările din zona euro s-au alăturat americanilor pentru a impune sancţiuni financiare Rusiei slăbeşte foarte mult argumentul conform căruia SUA abuzează de sancţiuni care în cele din urmă subminează dominaţia dolarului. După cum notează Setser, invazia Ucrainei şi sancţiunile ulterioare nu par să fi avut un efect perceptibil asupra alocării rezervelor, chiar dacă luaţi în considerare diferitele fonduri suverane, care acumulează şi active în valută străină. Chinezii şi-au mărit efectiv deţinerile de aşa-numite obligaţiuni „agency” emise de entităţi guvernamentale americane, cum ar fi Federal Housing Administration şi Government National Mortgage Association.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Iul. 2025, 18:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Iul. 2025, 18:43 // Actual //  Ursu Victor

Șase servicii ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) sunt disponibile, începând de astăzi, în format digital și pot fi solicitate online prin aplicația EVO (modulul Servicii Publice) sau pe platforma www.servicii.gov.md, de către persoane fizice sau juridice care dețin semnătură electronică. Documentele eliberate ajung direct în contul utilizatorului de pe www.mcabinet.gov.md.

Cele șase servicii acoperă domenii precum siguranța alimentelor, apicultură, controlul semințelor și circulația animalelor de companie. Cinci dintre ele sunt destinate mediului de afaceri:

  • Certificatul de sănătate pentru produse alimentare
  • Certificatul de rasă al mătcii de albine
  • Certificatul de calitate al semințelor (buletinul de analiză)
  • Certificatul de valoare biologică
  • Certificatul de calitate pentru exportul materialului de înmulțire și al celui săditor

Cel de-al șaselea serviciu – certificatul pentru circulația necomercială a animalelor de companie – poate fi accesat de către cetățenii care doresc să călătorească în străinătate însoțiți de animalele lor.

Digitalizarea a fost realizată de Agenția de Guvernare Electronică (AGE), în colaborare cu ANSA, prin intermediul Platformei de Dezvoltare a Serviciilor Electronice (PDSE), care integrează infrastructura digitală guvernamentală (MPay, MSign, MDocs), asigurând livrarea automată a documentelor în MCabinet.

„Aceste șase servicii ne aduc la un total de 341 de servicii digitale din cele 662 existente. În perioada de testare, peste 600 de antreprenori și-au obținut documentele fără drumuri și hârtii inutile”, a declarat Nicoleta Colomeeț, directoarea AGE.

La rândul său, directorul general ANSA, Radu Musteața, a subliniat că peste 57% din serviciile instituției sunt deja disponibile online și obiectivul este ca, până în 2026, întreaga gamă de servicii să fie digitalizată. Noile servicii lansate acoperă aproximativ 20.000 de certificate eliberate anual.

Alte opt servicii ANSA se află în proces de analiză pentru digitalizare. Pe platforma PDSE au fost dezvoltate, până în prezent, 93 de servicii electronice, dintre care 16 lansate în 2025.

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA