Moca se termină. Creditele se scumpesc încet, dar sigur

23 Dec. 2021, 13:49
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Dec. 2021, 13:49 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna noiembrie moldovenii au luat credite în sumă de 3,8 miliarde de lei cu 32 la sută mai mult față de luna similară a anului precedent, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Din punct de vederea al valutelor, 68,1 la sută reprezintă creditele în moneda națională, care au constituit 2,6 miliarde de lei (-15,5 la sută față de luna precedentă și +36,1 la sută față de noiembrie 2020). 30,5 la sută reprezintă creditele în valută, al căror volum recalculat în MDL a constituit 1 173,7 milioane lei (+3,8 la sută față de luna precedentă și +25,1 la sută față de noiembrie 2020).

Cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 53,2 la sută în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a constituit 35,4 la sută din totalul creditelor.

Creditele în moneda națională au fost reprezentate, preponderent, de creditele acordate persoanelor fizice (48,1 la sută) și de creditele acordate societăților comerciale nefinanciare (46,3 la sută).

În ceea ce privește rata dobânzii, la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 8,54 la sută, la cele în valută – 4,04 la sută, iar la cele atașate la cursul valutei – 4,14 la sută. Comparativ cu luna precedentă, la creditele în moneda națională s-a majorat cu 0,62 puncte procentuale (p.p.). Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 8,46 la sută, persoanelor fizice care practică activitate – cu o rată de 10,57 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 8,53 la sută. La creditele în valută s-a micșorat cu 0,06 p.p. Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 4,04 la sută, persoanelor fizice care practică activitate cu o rată de 4,0 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 6,58 la sută.

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău