Moldindconbank va finanța elaborarea proiectului tehnic pentru modernizarea sălilor de sport din 35 de școli model

09 Oct. 2024, 16:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Oct. 2024, 16:08 // Actual //  bani.md

Moldindconbank anunță cu mândrie dezvoltarea unui proiect tehnic inovator pentru modernizarea sălilor de sport din instituțiile de învățământ, în cadrul parteneriatului național „Moldova pentru Educație”. De acest proiect, implementat inițial în liceul „Ivan Vazov” din Taraclia, vor beneficia toate cele 35 de licee incluse în programul „Școala Model”.

Proiectul tehnic elaborat de Moldindconbank va oferi un cadru standardizat și eficient pentru modernizarea sălilor de sport, asigurându-se că toate instituțiile beneficiază de soluții adaptate nevoilor lor specifice, fără a suporta costuri suplimentare.

„Decizia noastră de a sprijini modernizarea sălii de sport a liceului „Ivan Vazov” a fost influențată de discuțiile cu administrația școlii. Ulterior, am constatat, însă, că o problemă acută, atât pentru liceul din Taraclia, dar și pentru alte instituții de învățământ, este realizarea proiectului, schiței tehnice. Am abordat subiectul în discuții cu partenerii de la Ministerul Educației și  Cercetării și am convenit că ne asumăm costurile de elaborare a proiectului tehnic, astfel încât acesta să poată fi aplicat pentru toate școlile model din țară”, a menționat Alexander Picker, Președintele Comitetului de Conducere al Moldindconbank.

Astfel, datorită suportului Moldindconbank, liceele din acest program vor fi scutite pentru cheltuielile de proiectare a sălilor de sport și vor putea folosi investițiile de la partenerii proiectului pentru alte necesități.

„Apreciem foarte mult inițiativa și deschiderea Moldindconbank. Ne dorim ca în toate sălile de sport din școli să fie construite tribune, pentru a putea fi utilizat acest spațiu și pentru competiții sportive raionale. Datorită acestei investiții a băncii, vom putea aplica un proiect eficient în toate instituțiile de învățământ incluse în programul nostru”, a adăugat Valentina Olaru, secretar de stat în domeniile învățământului general, învățării pe tot parcursul vieții și relațiilor interetnice de la Ministerului Educației și Cercetării.

Amintim că Moldindconbank s-a alăturat, în primăvară, parteneriatului național „Moldova pentru educație”, lansat de Ministerul Educației și Cercetării, sub patronajul președintelui Maia Sandu. Banca vine cu o contribuție de 2 000 000 de lei pentru creșterea calității educației în Republica Moldova.

Prin aceste acțiuni, Moldindconbank reiterează angajamentul său față de responsabilitatea socială și valorile ESG, demonstrând că educația și sportul sunt priorități esențiale pentru viitorul tinerilor din Republica Moldova.

Moldindconbank – Mereu Alături!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO