Într-un interviu acordat Radio Moldova, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a exprimat optimismul că țara ei ar putea deveni membră a Uniunii Europene până în 2030, însă a subliniat că acest proces ar putea implica o abordare în „doi pași”, prima etapă fiind fără regiunea separatistă Transnistria, controlată de Rusia.
Președinta a evidențiat importanța integrării cu regiunea transnistreană și a menționat că aceasta beneficiază deja de anumite elemente de apropiere față de UE, inclusiv prin aplicarea Acordului de Liber Schimb. Despre conflictul transnistrean, Maia Sandu a afirmat că lucrează la o rezolvare politică, dar a respins ideea ca aderarea la UE să fie condiționată de soluționarea acestui conflict.
„Nu putem să punem problema în felul în care Republica Moldova devine membru al UE doar după rezolvarea conflictului transnistrean, pentru că asta ar însemna să îi dăm Kremlinului drept de veto pe procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Lucrăm și la problema conflictului transnistrean, dar nu creăm din asta un impediment, și, în primul rând, Bruxellesul spune acest lucru, ceea ce este foarte important”, a declarat președinta.
Maia Sandu a menționat că, în cel mai rău caz, integrarea europeană ar putea avea loc în două etape – mai întâi pe malul drept și apoi pe malul stâng al Nistrului. Ea a subliniat că îmbunătățirea standardelor de viață și a condițiilor de trai într-o parte a țării ar putea influența decizia celorlalți locuitori de pe malul stâng.
În încheiere, președinta Republicii Moldova și-a exprimat speranța că, în luna decembrie, Consiliul European va aproba începerea negocierilor de aderare a țării sale și a Ucrainei la UE, având în vedere progresele înregistrate și îndeplinirea a 92% din recomandările făcute la acordarea statutului de candidat la aderare.