Moldova iese din anonimat. Va fi la bursa londoneză, deocamdată doar cu prezentarea

12 Nov. 2021, 16:25
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
12 Nov. 2021, 16:25 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În data de 15 noiembrie va avea loc prima prezentare a Republicii Moldova la burs de la Londra. Evenimentul va avea loc în cadrul „Zilei Pieței de Capital din Moldova”, care este organizată chiar de Bursa de Valori din Londra în parteneriat cu banca internațională de investiții Renaissance Capital și MAIB.

Evenimentul va fi deschis de Prim-ministrul Moldovei Natalia Gavrilița, urmată de șeful Bursei de Valori din Londra Julia Hoggett, Președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare Odile Renaud-Basso și Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Octavian Armașu. Lucrările ulterioare vor continua în cadrul a două paneluri. Prima, intitulată „Peisajul macroeconomic al Moldovei”, va găzdui o discuție pe tema macroeconomiei. La ea vor participa reprezentanți ai FMI, BM, BERD și BNM. Moderator va fi un economist de frunte și analist al băncii de investiții Renaissance Capital, care va prezenta o analiză a economiei moldovenești. Al doilea panel, intitulat „Tendințe și oportunități în piețele de capital”, vor fi prezentate companiile moldovenești – MAIB, Endava și Purcari Wineries Group, care își desfășoară activitatea în trei sectoare diferite ale economiei – finanțe, IT și vinificație. Aceștia au fost invitați să familiarizeze investitorii cu modul în care aceste companii privesc și evaluează reformele și dezvoltarea Republicii Moldova. Acest panel va fi moderat de un reprezentant al Bursei de Valori din Londra.

Potrivit Președintelui Consiliului de Administrație al Moldovei Agroindbank, Giorgi Shagidze, la prezentarea Moldovei au fost invitați cei mai mari și mai de succes investitori internaționali care investesc în valori mobiliare cotate la burse de valori.

Scopul nostru principal este să ne prezentăm țara corect. În cadrul evenimentului, vom dezvolta modalități și mijloace de informare în continuare a investitorilor cu privire la reformele și dezvoltarea sectorului real al economiei moldovenești, prezentând în același timp activele sale atractive și valoroase. Atragerea unor astfel de investitori este foarte importantă pentru imaginea țării. Când investitorii văd că o bancă dintr-o anumită țară a intrat pe o astfel de piață, asta pune deja țara noastră într-o altă categorie. Acesta nu este un eveniment MAIB și nu vor fi prezenți doar de reprezentanți ai MAIB. Dorim ca investitorii să înțeleagă corect încotro se îndreaptă țara, care sunt riscurile și cum se poate vinde aici. Acesta este primul pas care va permite atragerea investitorilor corecți în țară”, a spus șeful MAIB.

Realitatea Live

02 Feb. 2023, 12:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Feb. 2023, 12:16 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În prima lună din 2023, Serviciul Fiscal de Stat a încasat 4,6 miliarde de lei, fiind în creștere cu 16,8% (666 milioane de lei) față de aceeași perioadă a anului trecut.

Astfel, la Bugetul de stat (BS), în luna ianuarie 2023 s-au încasat 2,1 miliarde lei, ceea ce constituie cu 341,5 milioane lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, sau o creștere de 19,4 %.

La Bugetele locale (BL) s-au înregistrat încasări în sumă de circa 496,3 milioane lei, ceea ce reprezintă cu 65,1 milioane lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent sau cu 15,1 %.

De asemenea, la Bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS), în perioada menționată,         s-au încasat 1,5 miliarde lei, ceea ce constituie cu circa 161,8 milioane lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent, sau o creștere de 12,1 %.

Totodată, la Fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală (FAOAM) s-au acumulat 546,1 milioane lei, ceea ce constituie cu 97,5 milioane lei mai mult în comparație cu perioada similară a anului 2021 sau cu 21,7 %.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău