Moldova, prinsă într-o capcană energetică extrem de periculoasă! DTEK s-a retras, iar 4 companii nu corespund

28 Apr. 2022, 19:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Apr. 2022, 19:12 // Actual //  bani.md

Șase companii și-au depus ofertele pentru livrarea energiei electrice Republicii Moldova. Însă cel mai interesant este că patru dintre ele nu corespund criteriilor caietului de sarcini, o companie din Ucraina a miliaradrului Rinat Ahmetov s-a retras, respectiv unica opțiune pentru achiziția energiei rămâne Cuciurgan.

Companiile acre și-au depus ofertele de participare au fost identificate de mold-street.com.

  1. Centrala de la Cuciurgan (Moldgres), care este controlată de grupul Inter RAO EES şi poate asigura tot necesarul de energie al Republicii Moldova.
  2. DTEK din Ucraina, face parte din grupul de companii controlate de miliardarul ucrainean Rinat Akhmetov. Compania deţine capacităţi de generare, furnizare şi trading pe piaţa energiei şi a fost în ultimii 10 ani, unul dintre principalii furnizori de energie în Moldova. Compania a refuzat să mai reducă din preţ şi s-a retras după prima etapă din licitaţie.
  3. Trade Energo Plus SRL (33% – Dalvitrade Plus SRL din România, 34% – Andrei Lopuşneac, 33% – Silvia Radu, fostă ministră şi fostă şefă la grupul Fenosa din Moldova). Compania cu parteneri din Ucraina nu a trecut de prima etapă a licitaţiei, pentru că nu are experienţă de furnizare a energiei electrice în ultimele 24 de luni, cerinţă impusă de organizatorii licitaţiei. Or, a fost fondată în februarie 2021 şi deţine de abia de un an licenţa eliberată de ANRE.
  4. Augusta LLC (ТОВ «Августа»), face parte din grupul Tolk din Ucraina şi este deţinută de firma cipriotă Malaceli Limited. Beneficiar figurează Volodymyr Krupko, fostul șef al Ukristgaz, compania milirdarului Dmytro Firtash, ce a lucrat anterior pentru structuri ale Gazprom. Augusta deţine două reţele de distribuţie în Ucraina, dar nu are instalaţii de generare. A fost fondată în august 2020, respectiv nu are 24 de luni de experienţă, conform cerinţelor licitaţiei, dar grupul de la Energocom a admis firma la a doua etapă. În cadrul grupului Tolk, partner din Moldova în 2021 apărea firma Intra Assets SRL, deţinută de Chiril Lucinschii.
  5. TET Group din Ucraina. A fost fondată pe 20 iulie 2021 de Vitaliy Butenko, după ce acesta a demisionat din funcția de director general al D.Trading LLC, companie care face parte din holdingul energetic al grupului DTEK. Presa din Ucraina a scris că ar avea conexiuni cu deputaţi din Rada Supremă, din partea partidului de guvernare şi a fost implicată într-un scandal legat de importul de energie în Ucraina, din Belarus şi Rusia. TET Group nu are 24 de luni de experienţă, conform cerinţelor licitaţiei.
  6. Artlex Energy LLC din Ucraina, controlată de Vladimir Egorov, fost angajat al Donbassenergo, important producător şi distribuitor de energie din Ucraina, dar care acum nu controlează din cauza războiului o mare parte din unităţile sale de generare. Firma fondată în 2015, a obţinut licenţă pe piaţa energiei abia în toamna anului 2020, respectiv nu ar corespunde cerinelor impuse de Energocom. Anul trecut a fost implicată în intermedierea importului de energie din Rusia în Ucraina. Artlex Energy a fost şi printre firmele investigate în 2021 de Comisia Națională de Reglementare a Concurenței Economice din Ucraina privind încălcările legislației privind funcționarea pieței de energie electrică.

Ieri, 27 aprilie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat într-o emisiune TV că pe partea aprovizionării cu energie electrică e o problemă complicată. „Suntem puși într-o situație dificilă, cu prețuri mai mari și amenințați de incertitudine. Cei de la Cuciurgan încearcă să facă un ban pe costul energiei livrate înțelegând care este situația din Republica Moldova”, a explicat Maia Sandu.

Cel mai mic preț oferit este 96 USD pentru un megawatt

În contextul incertitudinii ce domină pe piaţa energetică a Republicii Moldova Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a decis în data de 26 aprilie să modifice de urgenţă Dispoziţia nr. 14 din 14 aprilie 2022. Astfel în Pct. 4 din Dispoziţia nr. 14 din 14 aprilie 2022 sintagma 26 aprilie 2022 se înlocuieşte cu 28 aprilie 2022 inclusiv.

Republica Moldova importă 80% din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, care este controlată de grupul rusesc INTER RAO.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2025, 16:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 16:24 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a participat la o întrevedere la nivel înalt cu Marta Kos, Comisara Europeană pentru Extindere, alături de conducerea Eurochambres și reprezentanți ai camerelor de comerț din țările candidate și potențial candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Întâlnirea s-a desfășurat în contextul intensificării dialogului privind extinderea UE și a vizat rolul strategic al camerelor de comerț în procesul de integrare europeană, cu accent pe sprijinirea mediului de afaceri, a întreprinderilor mici și mijlocii, și pe consolidarea cooperării economice între state.

În intervenția sa, Sergiu Harea a subliniat angajamentul activ al CCI a RM în susținerea IMM-urilor din Republica Moldova, promovarea reformelor economice și armonizarea cu standardele europene. Acesta a menționat implicarea în inițiative precum rețeaua Enterprise Europe Network și programul Erasmus pentru Tinerii Antreprenori, care facilitează integrarea antreprenorilor moldoveni în piața unică europeană.

Totodată, Harea a propus lansarea unui program dedicat schimbului de bune practici între camerele de comerț din țările candidate și cele din statele membre ale UE, în vederea accelerării procesului de convergență economică și instituțională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO