Înghețarea activelor rusești: Vila din Biarritz aparținând fostului ginere al lui Putin, pe listă

28 Apr. 2022, 22:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Apr. 2022, 22:25 // Actual //  bani.md

O vilă din Biarritz aparținând fostului ginere al președintelui rus Vladimir Putin a fost plasată pe lista proprietăților „înghețate” de Bercy, deoarece aparține unor personalități sancționate de Uniunea Europeană pentru apropierea lor de guvernul rus, potrivit AFP.

La jumătatea lunii martie, trei bărbați care au pătruns în vila din Alta Mira aparținând lui Kirill Chamalov și au desfășurat steagul ucrainean au fost chemați în instanță după ce au fost reținuți de poliție din cauza acestei „violări de domiciliu”.

Vila se află acum pe lista, actualizată periodic de Ministerul Economiei și Finanțelor, a proprietăților aparținând celor peste 500 de persoane și entități supuse sancțiunilor UE în urma invaziei Rusiei în Ucraina și înghețate pentru a împiedica vânzarea lor.

Proprietarul său, Kirill Shamalov, este prezentat în presa internațională ca fiind fostul ginere al președintelui rus după căsătoria sa cu Ecaterina Tihonova, fiica mai mică a lui Putin.

Potrivit unei surse apropiate cazului, printre cei trei bărbați care au intrat în vilă se numără activistul local rus Pierre Haffner, cunoscut și sub numele de „vesta galbenă”, și un bărbat care s-a identificat ca fiind un opozant al regimului lui Vladimir Putin.
Într-o înregistrare video pe care activistul local a postat-o pe YouTube, unul dintre cei doi bărbați este văzut plimbându-se în jurul uriașului conac de pe faleză, construit în timpul lui Napoleon al III-lea și cu o priveliște uluitoare asupra oceanului.

„Această casă a fost cumpărată cu bani furați de Putin, de mafia sa, de la poporul rus și de la oamenii oprimați de Rusia lui Putin”, a spus el în comentarii.

Într-o altă înregistrare video, postată tot pe YouTube, cel de-al doilea bărbat implicat flutura steagul ucrainean pe una dintre cele două terase ale vilei, filmul purtând subtitrări precum „victorie la Biarritz. Cucerirea palatului lui Putin”.

La sfârșitul lunii februarie, exteriorul Vilei Suzanna, o vilă Art Deco construită tot pe malul oceanului în Anglet, lângă Biarritz, deținută de o societate imobiliară necomercială pe numele fostei soții a președintelui rus, Liudmila, și al soțului acesteia, omul de afaceri rus Arthur Ocheretni, a fost vandalizată.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO