Înghețarea activelor rusești: Vila din Biarritz aparținând fostului ginere al lui Putin, pe listă

28 Apr. 2022, 22:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Apr. 2022, 22:25 // Actual //  Lupu Eduard

O vilă din Biarritz aparținând fostului ginere al președintelui rus Vladimir Putin a fost plasată pe lista proprietăților „înghețate” de Bercy, deoarece aparține unor personalități sancționate de Uniunea Europeană pentru apropierea lor de guvernul rus, potrivit AFP.

La jumătatea lunii martie, trei bărbați care au pătruns în vila din Alta Mira aparținând lui Kirill Chamalov și au desfășurat steagul ucrainean au fost chemați în instanță după ce au fost reținuți de poliție din cauza acestei „violări de domiciliu”.

Vila se află acum pe lista, actualizată periodic de Ministerul Economiei și Finanțelor, a proprietăților aparținând celor peste 500 de persoane și entități supuse sancțiunilor UE în urma invaziei Rusiei în Ucraina și înghețate pentru a împiedica vânzarea lor.

Proprietarul său, Kirill Shamalov, este prezentat în presa internațională ca fiind fostul ginere al președintelui rus după căsătoria sa cu Ecaterina Tihonova, fiica mai mică a lui Putin.

Potrivit unei surse apropiate cazului, printre cei trei bărbați care au intrat în vilă se numără activistul local rus Pierre Haffner, cunoscut și sub numele de „vesta galbenă”, și un bărbat care s-a identificat ca fiind un opozant al regimului lui Vladimir Putin.
Într-o înregistrare video pe care activistul local a postat-o pe YouTube, unul dintre cei doi bărbați este văzut plimbându-se în jurul uriașului conac de pe faleză, construit în timpul lui Napoleon al III-lea și cu o priveliște uluitoare asupra oceanului.

„Această casă a fost cumpărată cu bani furați de Putin, de mafia sa, de la poporul rus și de la oamenii oprimați de Rusia lui Putin”, a spus el în comentarii.

Într-o altă înregistrare video, postată tot pe YouTube, cel de-al doilea bărbat implicat flutura steagul ucrainean pe una dintre cele două terase ale vilei, filmul purtând subtitrări precum „victorie la Biarritz. Cucerirea palatului lui Putin”.

La sfârșitul lunii februarie, exteriorul Vilei Suzanna, o vilă Art Deco construită tot pe malul oceanului în Anglet, lângă Biarritz, deținută de o societate imobiliară necomercială pe numele fostei soții a președintelui rus, Liudmila, și al soțului acesteia, omul de afaceri rus Arthur Ocheretni, a fost vandalizată.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău