Moldova se pregătește pentru scumpiri masive la energia electrică, dacă Ucraina oprește tranzitul de gaze rusești

28 Aug. 2024, 15:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Aug. 2024, 15:00 // Actual //  bani.md

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat că Moldova ar putea fi afectată de creșterea prețurilor la energie și gaze în cazul în care Ucraina va opri tranzitul gazelor rusești. Declarația vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că nu va prelungi contractul pentru tranzitul gazelor rusești prin Ucraina.

„Pe noi ne-ar putea afecta prețul la energia electrică, dar și gestionarea unei potențiale crize din stânga Nistrului,” a declarat Parlicov. El a subliniat că, deși Moldova va avea acces la energie și gaze, acestea vor fi disponibile la prețuri mai mari, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei și asupra consumatorilor din țară.

Sudja rămâne principalul punct de tranzit al gazelor rusești către Europa și regiunea transnistreană, iar în prezent aceasta este controlată de forțele ucrainene care au capturat-o la începutul luni august.

În prezent, Chișinăul cumpără 80% din necesarul de curent de la Cuciurgan la un preț de 66 de dolari MWh.

Consumatorii Premier Energy achită 2,34 lei per KWh, iar cei din nordul țării – 2,81 lei KWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 14:33
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  MD Bani
03 Apr. 2025, 14:33 // Uncategorized //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (#CCIMoldova) intensifică dialogul cu instituțiile europene în vederea sprijinirii mediului de afaceri în procesul de adaptare la cerințele climatice ale Uniunii Europene. Președintele CCI, Sergiu Harea, a avut o întrevedere la Bruxelles cu reprezentanții Direcției Generale Politici Climatice (DG CLIMA) din cadrul Comisiei Europene, inclusiv cu Jan Dusik, director general adjunct al instituției.

Discuțiile s-au axat pe subiecte esențiale pentru antreprenorii moldoveni, în contextul tranziției spre o economie sustenabilă:

Managementul deșeurilor și conformarea la reglementările de mediu europene, responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP), cu accent pe cerințele aplicabile importatorilor și tranziția către economia circulară, în special impactul asupra sectorului industrial.

„Mediul de afaceri din Republica Moldova este tot mai angajat în procesul de tranziție spre o economie verde și sustenabilă, în acord cu Pactul Ecologic European (European Green Deal). Ne dorim o integrare treptată, dar fermă, în standardele europene”, a declarat Sergiu Harea, președintele CCI a RM.
Un exemplu concret în acest sens este Proiectul privind Programele Educaționale pentru Economia Circulară, care oferă sprijin industriilor pentru adoptarea unor tehnologii de producție mai curate și pentru reducerea deșeurilor, facilitând alinierea la normele europene de mediu.

Totodată, reprezentanții CCI și DG CLIMA au discutat despre accesul companiilor moldovenești la inițiativele europene privind clima, inclusiv mecanisme de sprijin financiar și tehnic pentru proiecte verzi.

În prezent, Republica Moldova alocă doar 0,5% din PIB pentru protecția mediului, în timp ce media Uniunii Europene este de 1,9%. Cu toate acestea, progresele sunt vizibile: în 2023, 109 întreprinderi au fost asistate prin programele EaP GREEN și EU4Environment, în tranziția către practici sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic.